Jump to content
dan737

Cytrynówka

Recommended Posts

Składniki:

 

1. 1 litr bimberku ewentualnie spirytusu ok. 80%

2. 4 cytryny

3. 100dag. cukru

4. pół laski wanili

5. 700ml wody

6. 4-6 ziaren kawy 

 

Cytryny sparzyć, obrac dokłanie razem z białą błoną , pokroić, wrzucić do słoika, zasypać cukrem, dodać ziarna kawy i wanilie. Dla lepszego aromatu można dodać parę skórek z obranej cytryny. Odstawić na 2-3 dni co jakiś czas potrzasając słoikiem aby cytryny puściły sok. Po tym czasie zalać wodą i alkoholem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce po czym przefiltrować. Nalewkę odstawić jeszcze na minimum 2 tygodnie.

 

Smacznego! ;)

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytrynówkę najlepiej robić na soku, natomiast skórki nadają się bardziej do limoncino.

 

Cytrynówka 35,2%

 

380ml soku z 8 cytryn, najlepiej żeby były hiszpańskie

400ml spirytusu 95%

200g cukru

200ml wody

 

Sok mieszamy ze spirytusem, rozpuszczamy cukier w całości, korygujemy wrzątkiem, do lodówki, w ten sam dzień wieczorem można pić, ewentualnie przefiltrować i wówczas degustować.

 

Wódka cytrynowa 45%

 

350ml 40% powstałego z surówki 94%

2ml naturalnego aromatu cytrynowego

dopełnić spirytusem żytnim z macerowanymi ziarnami pszenicy do żądanej mocy

 

Rosolis cytrynowo-kawowy medalowy 50%

 

420ml spirytusu 95%

420ml wody

2 cytryny

kawa Nicaragua Arabica (oczywiście można dowolnie eksperymentować, sprawdza się też Etiopia Arabica, Woseba Espresso)

300g cukru trzcinowego demerara dry

pół szklanki cukru białego

 

Najpierw nacinamy cytryny i wpychamy w otwory ziarna kawy, np. 3-5 ziaren na otwór, w każdym razie do oporu. Całość umieszczamy w słoju z mieszaniną wody i spirytusu i zasypujemy cukrami, po dwóch tygodniach zlewamy trunek, który potrzebuje roku-dwóch na bycie wspaniałym, a 5 na bycie doskonałym.

 

Limoncino

 

100ml spirytusu zmieszać ze 100ml wody, do ciepłego wrzucić skórkę z dwóch cytryn plus jeden plasterek cytryny. Macerować góra 2 dni, tzn. aż napój nabierze pięknej żółtej barwy. Zagotować 200ml wody ze 150g cukru, do wrzącego syropu w ilości 110ml wlać 200ml alkoholatu i można uzupełnić sokiem z cytryny. Moc między 23-25%. Najlepiej brać cytryny z Sorrento.

 

Alkoholat limoncinowy mozemy też spożytkować na taki trunek:

 

40ml wódki 40%

50ml alkoholu o mocy 60%

80ml alkoholatu limoncinowego o mocy 50% zmieszać razem, zasypać 35 ziarenkami kawy Arabica, macerować 2 tygodnie, sprawdzać co 5 dni, dolać połowę wody albo syropu do tego, ile powstanie i cieszyć się wódeczką cytrynowo-kawową o mocy 37,5%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko skórka bez albedo daje właściwy aromat. Albedo jest gorzkie i nie daje się do cytynówki.

Tu masz sprawdzony przepis:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2128

Ja startą skórkę maceruję w miodzie. Parę setek litrów poooszło.

Dokładnie skórka z cytryny starannie obrana da dobry efekt. Też według swojego przepisu robiłem już mnóstwo i wychodzi świetna ale sekret w dobrym bimbrze i oczywiście swoje musi odstać :) Nie tylko cytrynę można tak zrobić bo i mandarynka, pigwa itp. wychodzą git :) Piłem kiedyś ze spirytusu wg. tego przepisu ale to już nie to samo :/ Z chęcią następnym razem skorzystam z Twojego przepisu ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.