Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,
 
Jak dotąd uwarzyłem 9 warek w tym dwie pierwsze z ekstraktów, dopiero teraz zdecydowałem się zapisywać wszystko na forum.

 

Warka #1 American IPA - ekstrakty

Warka #2 Milk Stout - ekstrakty

Warka #3 Hefeweizen

Warka #4 Dunkelweizen

Warka #5 Australian IPA

Warka #6 Oatmeal Foreign Extra Stout

Warka #7 American Wheat

Warka #8 Saison

Warka #9 Belgian IPA

Warka #10 Witbier

Warka #11 Smoked Brown Ale

Warka #12 Black IPA

Warka #13 Russian Imperial Stout

Warka #14 American Weizen

Warka #15 Cherry Gose

Warka #16 Coffee Coconut Milk Stout

Warka #17 Cydr

Warka #18 New England IPA

Warka #19 Russian Imperial Stout

Warka #20 Brown Porter

Warka #21 Ordinary Bitter

Warka #22 New England Pale Ale

Warka #23 Blackcurrant Gose

Warka #24 New England IPA

Warka #25 Strawberry Milkshake New England IPA

Warka #26 Sour Milk New England Pale Ale

Warka #27 Ordinary Bitter

Warka #28 Imperial New England IPA

Warka #29 American Amber Ale

Warka #30 Smoked Foreign Extra Stout

Warka #31 Imperial Rye Porter

Warka #32 Saison

Warka #33 Brett Ale

Warka #34 Dubbel

Warka #35 Weizen

Warka #36 Cydr

Warka #37 Weizenbock

Warka #38 Brett West Coast IPA

Warka #39 Fruit Brett Sour Ale - Raspberries

Warka #40 Brett Oatmeal Tea Pale Ale

Warka #41 Milk Stout #aromaty

Warka #42 Brett Witbier

Warka #43 New England Pale Ale v2

Warka #44 Fruit Brett Sour Ale v2 - Blueberries

Warka #45 Session New England IPA

Warka #46 Lambik

Warka #47 Mango Lassi Pale Ale

Warka #48 New England Pale Ale z Marakują

Warka #49 Black IPA

Warka #50 Weizen

Warka #51 American Farmhouse Ale

 

Warka #1 American IPA 01.09.2016
 
Zasyp:

  • Ekstrakt Pale Ale w płynie - 2x 1.7kg
  • Ekstrakt jasny suchy - 0.8kg

Chmiel:

  • Zeus 30g
  • Cascade 60g
  • Citra 30g
  • Simcoe 30g

Dodatki:
 
Skórka gorzkiej pomarańczy Curacao 20g
 
Gotowanie:
 
60' - 30g Zeus
20' - 10g Simcoe
10' - 10g Simcoe i 10g Cascade
5' - 20g skórki gorzkiej pomarańczy Curacao
0' - 10g Simcoe, 10g Cascade i 10g Citra
 
Wyszło 20l - 15 Blg, ~75 IBU
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych US-05 zadana w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~17C. Ruszyły po 20h.
 
Burzliwa - 1 tydzień 17-19C, spadło do 5 Blg
Cicha - 1 tydzień 17C, końcowe 3.5 Blg
 
Na ostatnie 3 dni cichej 40g Cascade i 20g Citry.
 
Rozlew:
 
19.09.2016, 3.5 Blg, ~ 6% alk, wyszło 36 butelek, 110g glukozy

 

 

Warka #2 Milk Stout 04.10.2016
 
Zasyp:

  • Ekstrakt w płynie jasny - 1.7kg
  • Ekstrakt w płynie ciemny - 1.7kg
  • Ekstrakt pszeniczny suchy - 0.5kg
  • Palony jęczmień - 300g

Chmiele:

  • English Golding 30g
  • Southern Cross 30g

Dodatki:
 
Laktoza - 500g
 
Gotowanie:
 
Palony jęczmień dodany do wody podczas podgrzewania.
 
60' - 20g English Golding i 5g Southern Cross
20' - 10g English Golding
10' - 10g Southern Cross i 500g laktozy
0' - 15g Southern Cross
 
Wyszło 22l - 13.5 Blg (z laktozą)
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych S-04 zadana w 21C, fermentor przeniesiony do piwnicy 18-19C. Ruszyły po 12h.
 
Burzliwa - 1 tydzień 18-20C, spadło do 7 Blg
Cicha - 5 dni 18C, końcowe 6.5 Blg
 
Rozlew:
 
16.10.2016, 6.5 Blg, ~4% alk, wyszły 44 butelki, 90g glukozy
 
 
Warka #3 Hefeweizen 31.10.2016
 
Zasyp:

  • Pszeniczny Weyermann - 3kg
  • Pilzneński Weyermann - 1,5kg
  • Carahell - 0,2kg

Chmiel:

  • Lubelski 15g
  • Hallertauer Tradition 15g

Dodatki:
 
Brak
 
Zacieranie:
 
Słody wrzucone do 16l o temp. 46C:
 
44C - 15 min
62C - 30 min
72C - 30 min
76C - 10 min
 
Wysładzanie do 24l - 76C
 
Gotowanie:
 
60' - 15g Lubelski
20' - 15g Hallertauer Tradition
 
Wyszło 19l - 11,5 Blg, ~15 IBU
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych WB-06 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~17C. Ruszyły po 10h.
 
2 tygodnie 17-19C, spadło do 2,5 Blg
 
Rozlew:
 
 
13.11.2016, 2,5 Blg, ~5% alk, wyszło 39 butelek, 130g glukozy

 

Komentarz:
 
Za głęboko odfermentowane (eh te WB-06), następnym razem zacieranie w przynajmniej ~70C.
 
 
Warka #4 Dunkelweizen 13.11.2016
 
Zasyp:

  • Pszeniczny Weyermann - 3kg
  • Pilzneński Weyermann - 0,5kg
  • Monachijski II Weyermann - 1kg
  • Carawheat - 0,3kg
  • Pszeniczny Czekoladowy - 0,15kg

Chmiel:

  • Lubelski 15g
  • Hallertauer Tradition 20g

Dodatki:
 
Brak
 
Zacieranie:
 
Słody wrzucone do 16l o temp. 46C:
 
44C - 15 min
62C - 30 min
72C - 30 min
76C - 10 min
 
Wysładzanie do 24l - 76C
 
Gotowanie:
 
60' - 15g Lubelski
20' - 20g Hallertauer Tradition
 
Wyszło 20l - 10 Blg, ~20 IBU
 
Okropna wydajność.
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych WB-06 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~17C. Ruszyły po 11h.
 
2 tygodnie 17-19C, spadło do 2,5 Blg
 
Rozlew:
 
27.11.2016, 2,5 Blg, ~4% alk, wyszło 39 butelek, 130g glukozy
 
Komentarz:
 
Za dużo słodu czekoladowego lub/i karmelowego, wyszło za ciemne.
 
 
Warka #5 Australian IPA 27.11.2016
 
Zasyp:

  • Pale Ale Weyermann - 5kg
  • Pilzneński Weyermann - 1kg
  • Caramunich typ II - 0,3kg

Chmiel:

  • Galaxy 90g
  • Vic Secret 30g

Dodatki:
 
Brak
 
Zacieranie:
 
Na lenia,słody wrzucone do 19l o temp. 70C:
 
66C - 60 min
76C - 10 min
 
Wysładzanie do 24l - 76C
 
Gotowanie:
 
60' - 20g Galaxy
20' - 15g Galaxy
10' - 10g Galaxy
5' - 15g Vic Secret
0' - 15g Galaxy
 
Wyszło 19,5l - 15 Blg, ~60 IBU
 
Wydajność ~65% według Brewtarget.
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych US-05 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy 15-16C. Ruszyły po 15h.
 
Burzliwa - ponad 3 tygodnie (brak czasu) 15-17C, spadło do 3 Blg
Cicha - 6 dni 15C, końcowe 3 Blg
 
Na ostatnie 3 dni cichej 30g Galaxy i 15g Vic Secret.
 
Rozlew:
 
27.12.2016, 3 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 120g glukozy
 
Komentarz:
 
Zalegająca i mocno granulatowa goryczka od Galaxy, jeśli chodzi o aromat to typowy dla Galaxy, owoce tropikalne, mango/marakuja, gdzieś w tle jakieś cytrusy.


Warka #6 Oatmeal Foreign Extra Stout 29.12.2016
 
Zasyp:

  • Pale Ale Weyermann - 4kg
  • Monachijski II Weyermann - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg
  • Caraaroma - 0,4kg
  • Carafa I Special - 0,4kg
  • Palony jęczmień - 0,3kg

Chmiel:

  • Challenger 30g
  • English Golding 30g

Dodatki:
 
Brak
 
Zacieranie:
 
Słody wrzucone do 20l o temp. 71C:
 
65C - 60 min
72C - 20 min
76C - 10 min
 
Wysładzanie do 24l - 76C
 
Gotowanie:
 
60' - 30g Challenger i 10g English Golding
20' - 20g English Golding
 
Wyszło 20l - 16,5 Blg, ~30 IBU
 
Wydajność ~67% według Brewtarget.
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych S-04 zadana w 19C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~15C. Ruszyły po 14h.
 
Ponad 3 tygodnie 15-17C, spadło do 5,5 Blg
 
Rozlew:
 
22.01.2017, 5,5 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 90g glukozy
 
Komentarz:
 
Następnym razem można dać więcej słodów 'czekoladowych'. 

 
Świetne piwo, na 100% do powtórki. Gęste, słodkie i wyklejające, czuć wpływ płatków owsianych, mocno czekoladowo - kawowe, ładna kontra goryczki i paloności, gdybym nie wiedział że to 'tylko'  FES 16,5 to stawiałbym na jakiegoś mniej mocarnego RIS'a. Na pewno zrobię wersje wędzoną i z dodatkami typu kokos/kawa.

Warka #7 American Wheat 30.12.2016
 
Zasyp:

  • Pale Ale Weyermann - 2kg
  • Pszeniczny Weyermann - 3kg
  • Carahell - 0,2kg

Chmiel:

  • Sorachi Ace 30g
  • Chinook 15g
  • Mosaic 30g
  • Cascade 30g

Dodatki:
 
Brak
 
Zacieranie:
 
Słody wrzucone do 16l o temp. 71C:
 
66C - 60 min
72C - 20 min
76C - 10 min
 
Wysładzanie do 24l - 76C
 
Gotowanie:
 
60' - 10g Chinook
20' - 5g Mosaic, 5g Cascade, 5g Chinook
0' - 15g Sorachi Ace, 10g Cascade i 10g Mosaic
 
Wyszło 20l - 11,5 Blg, ~35 IBU
 
Wydajność ~58% według Brewtarget, znowu bardzo słaba.
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych US-05 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~15C. Ruszyły po 16h.
 
Ponad 3 tygodnie 15-17C, spadło do 3 Blg
 
Na ostatnie 3 dni 15g Sorachi Ace, 15g Cascade i 15g Mosaic.
 
Rozlew:
 
22.01.2017, 3 Blg, ~5.5% alk, wyszło 39 butelek, 120g glukozy
 
Komentarz:
 
Słaba wydajność.
 
Fajny aromat chmielowy, głównie Sorachi i Mosaic, Cascade gdzieś w tle. Świetne piwo sesyjne i orzeźwiające.

Warka #8 Saison 03.02.2017
 
Zasyp:

  • Pilzneński Weyermann - 4kg
  • Wiedeński Weyermann - 1kg
  • Pszeniczny Weyermann - 1kg
  • Caraaroma - 0,2kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Zakwaszający - 0,1kg

Chmiele:

  • Marynka 20g
  • Saaz 30g

Dodatki:
 
40g szuszonej skórki słodkiej pomarańczy
20g szuszonej skórki gorzkiej pomarańczy Curacao
Skórka z 2 świeżych pomarańczy
 
Zacieranie:
 
Słody wrzucone do 18,5l o temp. 70C:
 
64C - 60 min
72C - 20 min
76C - 10 min
 
Wysładzanie do 24l - 76C
 
Gotowanie:
 
60' - 20g Marynka
20' - 20g Saaz
15' - 20g Curacao i 20g szuszonej słodkiej pomarańczy
10' - Skórki z 2 świeżych pomarańczy i 20g suszonej słodkiej pomarańczy
5' - 10g Saaz
 
Wyszło 20l - 16 Blg, ~30 IBU
 
Wydajność ~68% według Brewtarget.
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych T-58 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.
 
Po 2 tyg. burzliwej przelany na cichą przy ~6 Blg. Miało być wytrawnie... Znowu odezwała się lekko rurka bulgotka.
 
Rozlew:
 
05.03.2017, 5.5 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 130g glukozy
 
Komentarz:
 
Myślałem, że wydajność będzie mniejsza i przypadkiem wyszło 16 Blg.
 
Ogólnie bardzo dobry saison, mocno gruszkowy, jest trochę za słodki (tu wina T-58, następnym razem już typowo saisonowe drożdże).

Warka #9 Belgian IPA 04.02.2017
 
Zasyp:

  • Pilzneński Weyermann - 4kg
  • Monachijski I Weyermann - 1kg
  • Pszeniczny Weyermann - 1kg
  • Caraaroma - 0,1kg
  • Carabelge - 0,2kg

Chmiele:

  • Chinook 15g
  • Marynka 10g
  • Citra 30g
  • Galaxy 30g
  • Amarillo 30g

Dodatki:
 
Brak
 
Zacieranie:
 
Słody wrzucone do 19l o temp. 70C:
 
65C - 60 min
72C - 20 min
76C - 10 min
 
Wysładzanie do 24l - 76C
 
Gotowanie:
 
60' - 15g Chinook i 10g Marynki
20' - 15g Amarillo
0' - 15g Galaxy i 15g Citra
 
Wyszło 20l - 15,5 Blg, ~45 IBU
 
Wydajność ~68% według Brewtarget.
 
Fermentacja:
 
Paczka uwodnionych T-58 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 9h.
 
Na cichą poleci 15g Citry, 15g Amarillo i 15g Galaxy.
 
Rozlew:
 
05.03.2017, 5 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 120g glukozy
 
Komentarz:
 
Chyba z każdym warzeniem nareszcie poprawia się wydajność, miało pójść jeszcze 0,5kg płatków owsianych żeby uzyskać ~15 Blg, dobrze, że z nich zrezygnowałem, bo i tak jest 15,5.
 
Można było zrezygnować z Caraaromy, wyszło troszkę za ciemne.

 

Fajne pomieszanie aromatów, głównie owoce tropikalne, mango, marakuja, jakaś brzoskwinia się pałęta, citra gdzieś zginęła pomiędzy tym wszystkim. Do powtórki.

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Saison przelany na cichą przy ~6 Blg. T-58 zdecydowanie nie zostaną moimi stałymi bywalcami.

 

Warka #10 Witbier 17.02.2017

 

Zasyp:

  • Pilzneński Weyermann - 2kg
  • Płatki pszeniczne błyskawiczne - 2kg
  • Pszeniczny Weyermann - 1kg

Chmiele:

  • H. Tradition 15g
  • Marynka 10g

Dodatki:

 

Kolendra 15g

Skórki z 2 świeżych pomarańczy i 1 świeżej limonki

Skórka gorzkiej pomarańczy Curacao 20g

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 17l o temp. 68C:

 

63C - 80 min

72C - 20 min

76C - 10 min

 

Wysładzanie do 24l - 76C

 

Gotowanie:

 

60' - 10g Marynki

20' - 15g H. Tradition

15' - Skórki z pomarańczy i limonki, 20g Curacao, 15g kolendry

 

Wyszło 21l - 11 Blg, ~17 IBU

 

Wydajność ~62% według Brewtarget.

 

Fermentacja:

 

Paczka uwodnionych S-33 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.

 

Ponad 2 tyg w 18C, spadło do 4 Blg.

 

Rozlew:

 

05.03.2017, 4 Blg, ~4% alk, wyszło 41 butelek, 130g glukozy

 

Komentarz:

 

Wyszło mega kolendrowe. Niektórym przeszkadza ilość kolendry, można dać trochę mniej, dla mnie jest jak najbardziej ok.

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 Belgian IPA przelany na cichą przy ~6 Blg.


 


Warka #11 Smoked Brown Ale 18.02.2017


 


Zasyp:


  • Jęczmienny wędzony bukiem Weyermann - 3kg
  • Monachijski II Weyermann - 2kg
  • Caraaroma - 0,2kg
  • Caramunich II - 0,2kg
  • Carafa Special II - 0,1kg

Chmiele:


  • Lubelski 30g
  • Marynka 20g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 17l o temp. 70C:


 


66C - 60 min


72C - 10 min


76C - 10 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C


 


Gotowanie:


 


60' - 20g Marynki


20' - 15g Lubelski


5' - 15g Lubelski


 


Wyszło 19l - 13,5 Blg, ~29 IBU


 


Wydajność ~65% według Brewtarget.


 


Fermentacja:


 


Paczka uwodnionych US-05 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 15h.


 


Ponad 2 tyg burzliwej w 18C, spadło do 4 Blg.


 


Rozlew:


 


05.03.2017, 4 Blg, ~5,5% alk, wyszło 40 butelek, 120g glukozy


 


Komentarz:


 


Super wędzonka, zdziwiło mnie trochę 4 Blg, ale może nie dopilnowałem temperatury.


 


Jedno z najlepszych piw jak dotychczas, świetna wędzonka, nie przegięta, wyszła bardziej ogniskowa jednak czuć charakter 'szynkowo-kiełbasiany', goryczka akurat na kontrę słodyczy, która jest podbijana przez wędzonkę.


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warki #8, #9, #10 i #11 rozlane.


 


Warka #12 Black IPA 05.03.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Weyermann - 5kg
  • Monachijski II Weyermann - 1kg
  • Caraaroma - 0,2kg
  • Caramunich II - 0,2kg
  • Carafa Special II - 0,2kg
  • Czekoladowy pszeniczny - 0,3kg

Chmiele:


  • Zeus 30g
  • Amarillo 45g
  • Centennial 45g
  • Simcoe 45g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 20l o temp. 71C:


 


65C - 60 min


72C - 10 min


76C - 10 min


 


Wysładzanie do 26l - 76C


 


Gotowanie:


 


60' - 30g Zeus


20' - Po 5 g Centennial, Simcoe i Amarillo


0' - Po 10g Centennial, Simcoe i Amarillo


 


Wyszły 22l - 13,5 Blg, ~65 IBU


 


Wydajność ~60% według Brewtarget.


 


Fermentacja:


 


Paczka uwodnionych US-05 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 14h.


 


Na zimno poleci po 30g Centennial, Simcoe i Amarillo.


 


Rozlew:


 


28.03.2017, ~5 Blg, ~5% alk, wyszło 39 butelek, 100g glukozy (zachowawczo, blg niby stało przez 3 dni, dlatego poszło w butelki)


 


Komentarz:


 


Już było czuć fajną czekoladę. Znowu cienka wydajność, wydaje mi się, że pale ale był bardzo grubo ześrutowany.


 


Można było dać trochę mniej palonych albo wrzucić później. Świetny aromat chmielowy, cytrusy, trochę owoców tropikalnych od amarillo, żywiczność od simcoe. W smaku czekolada i kawa, fajnie słodkawe od 5 blg, solidna goryczka, ale krótka i przyjemna. Jedno z najbardziej udanych piw ale jest na pograniczu american stoutu.


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 Russian Imperial Stout 25.03.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Weyermann - 5kg
  • Monachijski II - 2kg
  • Palony jęczmień - 0,3kg
  • Czekoladowy pszeniczny - 0,3kg
  • Carafa Special II - 0,3kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Caramunich II - 0,2kg
  • Carahell - 0,2kg

Chmiele:


  • Zeus 30g
  • Marynka 20g
  • Lubelski 15g

Dodatki:


 


Płatki dębowe na cichą.


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 22L o temp 76C:


 


67C - 60 min


72C - 20 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 17l - 76C.


 


Gotowanie:


 


100 minut


 


60' - 30g Zeus i 20g Marynka


20' - 15g Lubelski


 


Wyszło 14,5l - 23 Blg, ~75 IBU 


 


Fermentacja:


 


Dwie paczki uwodnionych S-04 zadane w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy 15-16C. Ruszyły po 6h.


 


Burzliwa przynajmniej 2 tyg, na cichą polecą płatki dębowe macerowane w bourbonie.


 


17.04.2017 - przelany na cichą przy 10 Blg z dodatkiem 40g płatków dębowych macerowanych przez ~3 tygodnie w bourbonie.


 


Rozlew:


 


28.04.2017 , ~10 Blg, ~8% alk, 42g glukozy


 


Komentarz:


 


17.04.2017 Na tą chwilę zapowiada się wyśmienicie, mocno palony, czekoladowy, kawowy, do tego spora ilość cukrów resztkowych pięknie to kontruje, jak się ułoży to zdecydowanie będzie #teamsłodyczka.


 


Płatki świetnie pachniały wanilią jak je wrzucałem, mam nadzieje, że się ładnie wkomponują w piwo.


 


Podczas rozlewu totalny kokos i wanilia w aromacie.


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 American Weizen 28.03.2017


 


Zasyp:


  • Pszeniczny Weyermann - 3kg
  • Pilzneński Weyermann - 2kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Caramunich II - 0,1kg

Chmiele:


  • Marynka 10g
  • Lubelski 15g
  • Mosaic 30g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 18l o temp. 75C:


 


69C - 60 min (może tym razem WB-06 zatrzymają się gdzieś wcześniej niż na wiadrze)


72C - 10 min


76C - 10 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C


 


Gotowanie:


 


60' - 10g Marynki


20' - 15g Lubelski


0' - 30g Mosaic


 


Wyszło 20l - 11,5 Blg, ~20 IBU


 


Fermentacja:


 


Paczka uwodnionych WB-06 zadana w 19C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 16h.


 


Rozlew:


 


18.04.2017, ~3 Blg, ~4.5% alk, wyszło 38 butelek, 120g glukozy


 


Komentarz:


 


Bardzo fajny weizen. Wreszcie poskromione WB-06 zostawiły trochę słodyczy, fajny banan (głównie) i goździk. Mosaic świetnie się wkomponował w aromat, nie przykrył nut weizenowych ale dodał trochę owoców tropikalnych. Zdecydowanie do powtórki latem.


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To co odróżnia Ciebie od wielu innych "pisarzy" to komentarz.

Tak niewiele a korzyść jest.

Tak trzymaj . Punkt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RIS przelany na cichą przy 10 Blg z dodatkiem 40g płatków dębowych macerowanych przez ~3 tygodnie w bourbonie.

 

Na tą chwilę zapowiada się wyśmienicie, mocno palony, czekoladowy, kawowy, do tego spora ilość cukrów resztkowych pięknie to kontruje, jak się ułoży to zdecydowanie będzie #teamsłodyczka.

 

Płatki świetnie pachniały wanilią jak je wrzucałem, mam nadzieje, że się ładnie wkomponują w piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 Gose 17.04.2017

 

Zasyp:

  • Pszeniczny Weyermann - 2kg
  • Pilzneński Weyermann - 2kg
  • Zakwaszający - 0,5kg

Chmiele:

  • Lubelski 30g

Dodatki:

 

  • Sól himalajska - 20g
  • Kolendra - 10g
  • Mrożone wiśnie - 3,1kg

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 14l o temp. 72C:

 

66-67C - 60 min i wrzucony słód zakwaszający

72C - 50 min

76C - 10 min

 

Wysładzanie do 24l - 76C

 

Gotowanie:

 

60' - 10g Lubelski

15' - 20g Lubelski

5' - 20g soli i 10g kolendry

 

Wyszło 19,5l - 11,5 Blg, ~10 IBU

 

Fermentacja:

 

Paczka uwodnionych S-33 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.

 

Na cichą poleci 2-3kg mrożonych wiśni. Dokwaszę kwasem mlekowym przy przelewaniu na cichą/rozlewie.

 

Przelany na cichą przy 4 Blg z dodatkiem 40 ml kwasu mlekowego i 3,1kg mrożonych wiśni - 28.04.2017.

 

 

Rozlew:

 

13.05.2017, ~5 Blg, ~4.5% alk, 34 butelki, 120g glukozy

 

Komentarz:

 

Świetny kwas. Na 1 planie wiśnie, potem sól, kolendra na granicy autosugestii. Umiarkowana kwaśność, można było dać spokojnie 30 ml więcej kwasu mlekowego, zdecydowanie jest najsmaczniejszy po dodaniu dodatkowych 2ml na butelkę, wtedy kwaśność jeszcze bardziej podbija wiśnię. Do powtórki. 

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Coffee Coconut Milk Stout 18.04.2017


 


Zasyp:


  • Pale ale Weyermann - 3kg
  • Monachijski II Weyermann - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg
  • Caraaroma - 0,2kg
  • Carahell - 0,1kg
  • Caramunich II - 0,1kg
  • Carafa Special II - 0,2kg
  • Czekoladowy pszeniczny - 0,15kg
  • Jęczmień palony - 0,15kg

Chmiele:


  • Lubelski 30g
  • Marynka 30g

Dodatki:


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 18l o temp. 73C:


 


66-67C - 50 min 


72C - 10 min


76C - 10 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C


 


Gotowanie:


 


60' - 30g Marynka


20' - 30g Lubelski


5' - 0,5kg laktozy


 


Wyszły 22l - 14,5 Blg, ~35 IBU


 


Fermentacja:


 


Paczka uwodnionych US-05 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po ~20h.


 


Przy rozlewie kawa - http://www.coffeedesk.pl/product/4022/Coffee-Proficiency-Guatemala-El-Morito


 


Przelany na cichą przy 6 Blg (~5 bez laktozy) 28.04.2017


 


Rozlew:


 


12.05.2017, ~6 blg (~4.5 bez laktozy), ~5.5% alk, wyszło 41 butelek, 90g glukozy


 


Komentarz:


Kawa, kawa, kawa, kokos gdzieś w tle, następnym razem ciut mniej kawy a więcej kokosa. Lekka czekolada, pomimo laktozy nie jest wyklejające, średnie ciało w kierunku niskiego. Następnym razem jednak na S-04, na mój gust stouty na nich wychodzą lepsze, bardziej złożone i mniej wytrawne w odczuciu pomimo tych samych ballingów końcowych.


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 Cydr 18.04.2017

 

Zasyp:

  • Zagęszczony sok jabłkowy - 3kg

Chmiele:

 

-

 

Dodatki:

 

-

 

Fermentacja:

 

Sok rozcieńczony do ~20l (8 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Vit 10g i uwodnione drożdze Enartis Ferm Aroma White 10g. 

Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h.

 

Przelany na cichą przy 0 Blg - 28.04.2017

 

Rozlew:

 

13.05.2017, poniżej 0 Blg, ~4,5% alk, 39 butelek, 140g glukozy

 

Komentarz:

 

Co tu dużo mówić cydr jak cydr. Fajne aromaty białego wina, lekkie jabłko, świetny na lato. Idealnie klarowny po 2 tygodniach w butelce. Następnym razem 1kg zagęszczonego soku więcej.

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 New England IPA 29.04.2017

 

Zasyp:

  • Pale ale Weyermann - 3kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,8kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Carahell - 0,1kg

Chmiele:

  • Zeus 15g
  • Amarillo 60g
  • Galaxy 60g
  • Citra 60g
  • Mosaic 60g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 17l o temp. 71C:

 

66-62C - 50 min 

72C - 10 min

76C - 10 min

 

Wysładzanie do 24l - 76C

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Zeus

2' - po 30g Citra, Galaxy, Amarillo i Mosaic

 

Wyszło 21l - 12 Blg, ~50 IBU

 

Fermentacja:

 

Paczka aktywowanych Wyeast 1028 London ale zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 40h.

 

Na cichą poleci po 30g Citry, Amarillo, Galaxy i Mosaica.

 

12.05.2017 - przelany na cichą przy 3,5 Blg

 

Rozlew:

 

03.06.2017, 3 Blg, ~5% alk, 36 butelek, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 Russian Imperial Stout 12.05.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Weyermann - 7,5kg
  • Monachijski II Weyermann - 3kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg
  • Czekoladowy pszeniczny - 0,5kg
  • Carafa Special II - 0,5kg
  • Palony jęczmień - 0,4kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Caramunich II - 0,3kg
  • Brown Malt Thomas Fawcett - 0,3kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Carapils - 0,2kg

(akcja sprzątanie magazynu z resztek)


 


Chmiele:


  • Zeus 60g
  • Marynka 15g
  • English Golding 30g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Zacieranie na 2 razy, po 7 kg.


 


Słody wrzucone do 22L o temp 73C:


 


67C - 60 min


72C - 20 min


76C - 5 min


 


Pierwsze wysładzanie do 22l - 76C.


Drugie wysładzanie do 26l - 76C.


 


Gotowanie:


 


120 minut


 


60' - 60g Zeus i 15g Marynka


20' - 30g English Golding


 


Wyszły 22l - 24,5 Blg, ~85 IBU


 


Fermentacja:


 


Zadane gęstwą po NE IPA Wyeast 1028 London Ale ~500ml w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~15C. Ruszyły po ~6h.


 


Przelany na cichą przy 9,5 Blg - 04.06.2017


 


Rozlew:


 


25.06.2017, 9 Blg, ~9.5% alk, 39 butelek, 60g glukozy


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #20 Brown Porter 13.05.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Weyermann - 4,5kg
  • Brown Malt Thomas Fawcett - 0,5kg
  • Carafa Special II - 0,15kg
  • Caraaroma - 0,1kg
  • Caramunich II - 0,15kg

Chmiele:


  • Zeus 5g
  • Marynka 15g
  • English Golding 30g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 16,5L o temp 73C:


 


69C -> 62C - 60 min


72C - 10 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C.


 


Gotowanie:


 


60' - 5g Zeus i 15g Marynka


20' - 30g English Golding


 


Wyszło 21l - 12 Blg, ~35 IBU


 


Fermentacja:


 


Zadane gęstwą po NE IPA Wyeast 1028 London Ale ~250ml w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h.


 


Przelany na cichą przy 3,5 Blg - 02.06.2017


 


Rozlew:


 


17.06.2017, 3 Blg, ~5% alk, 39 butelek, 100g glukozy


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #21 Ordinary Bitter 02.06.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Weyermann - 3kg
  • Pszeniczny Weyermann - 0,5kg
  • Caramunich II - 0,3kg

Chmiele:


  • Zeus 10g
  • East Kent Goldings 30g
  • English Golding 30g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 12L o temp 72,5C:


 


67C -> 61C - 50 min


72C - 20 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C.


 


Gotowanie:


 


60' - 10g Zeus


15' - 30g English Golding


1' - 30g East Kent Goldings 


 


Wyszło 21l - 9 Blg, ~32 IBU


 


Fermentacja:


 


Zadane gęstwą po Brown Porterze Wyeast 1028 London Ale ~200ml w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 7h.


 


Przelany na cichą przy 3 Blg - 17.06.2017.


 


Rozlew:


 


25.06.2017, 2.5 Blg, ~3.5% alk, 39 butelek, 90g glukozy


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #22 New England Pale Ale 10.07.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Bestmalz - 3kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Carapils - 0,1kg

Chmiele:


  • Marynka 15g
  • Galaxy 40g
  • Citra 40g
  • Centennial 35g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 14L o temp 73C:


 


67C -> 64C - 50 min


72C - 15 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C.


 


Gotowanie:


 


60' - 15g Marynka


5' - po 15g Citry, Centenniala i Galaxy


 


Wyszło 21,5l - 11 Blg, ~30 IBU


 


Fermentacja:


 


Paczka aktywowanych Wyeast 1318 London Ale III zadana w 22C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 18h.


 


Na cichą poleci po 20g Citry, Galaxy i Centenniala.


 


Przelany na cichą przy 2,5 Blg - 25.07.2017


 


Rozlew:


 


04.08.2017, 2,5 Blg, ~4.5% alk, 37 butelek, 90g glukozy


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #23 Gose 11.07.2017


 


Zasyp:


  • Pszeniczny Bestmalz - 2kg
  • Pilzneński Bestmalz - 2kg
  • Zakwaszający - 0,15kg

Chmiele:


  • Marynka 10g

Dodatki:


  • Sól himalajska - 20g
  • Kolendra - 10g
  • Mrożona porzeczka - 2,5kg
  • Kwas mlekowy - 50ml

Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 14l o temp. 72C:


 


67->63C - 50 min i wrzucony słód zakwaszający


72C - 20 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C


 


Gotowanie:


 


60' - 10g Marynka


5' - 20g soli i 10g kolendry


 


Wyszło 20,5l - 10 Blg, ~10 IBU


 


Fermentacja:


 


Paczka uwodnionych S-33 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.


 


Na cichą poleci 2-3kg mrożonej mieszanki leśnej (jagoda/malina/porzeczka/jeżyna). Dokwaszę kwasem mlekowym (~60ml) przy przelewaniu na cichą.


 


Przelane na cichą przy 4,5 Blg z dodatkiem 50 ml kwasu mlekowego i 3kg mieszanki leśnej - 25.07.2017


 


Rozlew:


 


20.08.2017, 3 Blg, 4,5% alk, 40 butelek, 80g glukozy


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 New England IPA 25.07.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Bestmalz - 4kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 1,2kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Carahell - 0,2kg

Chmiele:


  • Zeus 10g
  • Marynka 5g
  • Nelson Sauvin 50g
  • Citra 50g
  • Callista 50g

Dodatki:


 


-


 


Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 20L temp 72C:


 


67C -> 64C - 1,5h


72C - 30 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C (trwało 7h)


 


Gotowanie:


 


60' - 5g Marynka i 10g Zeus


5' - 15g Citry, 15g Callisty i 20g Nelson Sauvin


 


Wyszło 20l - 14,5 Blg, ~30 IBU


 


Fermentacja:


 


Zadane gęstwą po NE APA Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h.


 


Na cichą poleci  35g Citry, 35g Callisty i 30g Nelson Sauvin.


 


Przelane na cichą przy 4 Blg - 03.08.2017


 


Rozlew:


 


21.08.2017, 4 Blg, ~6% alk, 33 butelki, 85g glukozy


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 Strawberry Milkshake New England IPA 26.07.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Bestmalz - 3,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Carahell - 0,2kg

Chmiele:


  • Zeus 13g
  • Huell Melon 60g
  • Citra 30g
  • Callista 30g

Dodatki:


  • Laktoza 750g

Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 17L temp 72C:


 


66C -> 63C - 50 min


72C - 10 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C 


 


Gotowanie:


 


60' - 13g Zeus


10' - 750g Laktozy


5' - 15g Citry, 15g Callisty i 20g Huell Melon


 


Wyszło 21,5l - 15 Blg, ~30 IBU


 


Fermentacja:


 


Zadane gęstwą po NE APA Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h.


 


Na cichą poleci 15g Citry, 15g Callisty i 40g Huell Melon razem z 3-4l soku truskawkowego.


 


Przelane na cichą przy 6,5 Blg z dodatkiem 4l soku truskawkowego - 04.08.2017


 


Rozlew:


 


19.08.2017, 5,5 Blg, ~6% alk, 43 butelki, 100g glukozy


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 Sour Milk New England Pale Ale 03.08.2017


 


Zasyp:


  • Pale Ale Weyermann - 3,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg
  • Pszeniczny Weyermann - 0,5kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Carapils - 0,1kg

Chmiele:


  • Zeus 8g
  • Simcoe 30g
  • Centennial 30g
  • Citra 10g
  • Callista 20g

Dodatki:


  • Laktoza 250g
  • Kwas mlekowy 100ml

Zacieranie:


 


Słody wrzucone do 16L temp 72C:


 


68C -> 63C - 50 min


72C - 10 min


76C - 5 min


 


Wysładzanie do 24l - 76C 


 


Gotowanie:


 


60' - 8g Zeus


10' - 250g Laktozy


2' - 15g Simcoe i 15g Centennial


 


Wyszło 21,5l - 10,5 Blg, ~20 IBU


 


Fermentacja:


 


Zadane gęstwą po NE IPA Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h.


 


Na cichą poleci 15g Simcoe, 15g Centennial, 10g Citry, 20g Callisty i 40ml kwasu mlekowego.


 


Przelane na cichą przy 4,5 Blg z dodatkiem 40ml kwasu mlekowego - 25.08.2017


 


Rozlew:


 


07.09.2017, 3,5 Blg, ~4% alk, 37 butelek, 80g glukozy, kolejne 60ml kwasu mlekowego


 


Komentarz:


 


-


Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #27 Ordinary Bitter 04.08.2017

 

Zasyp:

  • Pale Ale Weyermann - 3kg
  • Pszeniczny Weyermann - 0,5kg
  • Caramunich II - 0,3kg

Chmiele:

  • Zeus 10g
  • East Kent Goldings 30g

Dodatki:

 

 -

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 13L temp 73C:

 

68C -> 63C - 50 min

72C - 5 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 24l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 10g Zeus

20' - 15g East Kent Golding

5' - 15g East Kent Golding

 

Wyszło 20l - 9 Blg, ~30 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą po Milkshake NE IPA Wyeast 1318 London Ale III ~250ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 4h.

 

Rozlew:

 

05.09.2017, 2,5 Blg, 3,6% alk, 37 butelek, 80g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #28 Imperial New England IPA 25.08.2017

 

 

Zasyp:

 

 

  • Pale Ale Bestmalz - 7kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg
  • Carapils - 0,25kg
  • Carahell - 0,25kg
  • Cukier - 0,25kg
  • Pszeniczny Weyermann - 0,2kg

 

 

Chmiele:

 

  • Zeus 18g
  • Citra 45g
  • Nelson Sauvin 50g
  • Callista 45g

 

 

Dodatki:

 

  • Sól himalajska 8g

 

 

Zacieranie:

 

 

Słody wrzucone do 22L temp 74C:

 

 

 

67C -> 63C - 60 min

 

 

72C - 30 min

 

 

76C - 5 min

 

 

 

Wysładzanie do 24l - 76C 

 

 

 

Gotowanie:

 

 

 

60' - 18g Zeus

 

 

3' - 15g Citra, 15g Callista, 15g Nelson Sauvin

 

 

 

Wyszło 21l - 20 Blg, ~30 IBU

 

 

 

Fermentacja:

 

 

 

Zadane gęstwą po Sour Milk NE PA Wyeast 1318 London Ale III ~500ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h.

 

 

 

Na cichą 30g Citry, 30g Callisty i 35g Nelson Sauvin.

 

 

Przelane na cichą przy ~6 Blg. - 17.09.2017

 

 

Rozlew:

 

 

 

-

 

 

 

Komentarz:

 

 

-

 

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 American Amber Ale 06.09.2017

 

Zasyp:

  • Pale Ale Bestmalz - 5kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Carapils - 0,1kg
  • Caramunich II - 0,1kg

Chmiele:

  • Zeus 20g
  • Citra 30g
  • Simcoe 30g
  • Callista 30g

Dodatki:

 

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 16,5L temp 73C:

 

67C -> 63C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 24l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Zeus

3' - 10g Citra, 10g Callista, 10g Simcoe

 

Wyszło 21,5l - 14 Blg, ~40 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą po Bitterze Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 14h.

 

Na cichą 20g Citry, 20g Callisty i 20g Simcoe.

 

Przelane na cichą przy 4 Blg. - 29.09.2017

 

Rozlew:

 

01.10.2017, 3,5 Blg, ~6% alk, 36 butelek, 75g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #30 Smoked Foreign Extra Stout 09.09.2017

 

Zasyp:

 

  • Pale Ale Bestmalz - 2kg
  • Wędzony bukiem Steinbach - 2kg
  • Monachijski II Bestmalz - 1kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Caramunich II - 0,2kg
  • Pszeniczny czekoladowy Thomas Fawcett - 0,2kg
  • Carafa Special I - 0,2kg
  • Pale Chocolate Thomas Fawcett - 0,2kg

 

Chmiele:

 

  • Zeus 4g
  • Marynka 20g
  • East Kent Golding 15g

 

Dodatki:

 

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 18,5L temp 75C:

 

69C -> 65C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 24l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Marynka i 4g Zeus

15' - 15g East Kent Golding

 

Wyszło 21l - 15,5 Blg, ~30 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane paczką uwodnionych US-05 w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h.

 

Rozlew:

 

30.09.2017, 5,5 Blg, ~5,5% alk, 39 butelek, 70g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #31 Imperial Rye Porter 30.09.2017

 

Zasyp:

 

  • Pale Ale Bestmalz - 5kg
  • Monachijski II Bestmalz - 3kg
  • Żytni Strzegom - 2kg
  • Caraaroma - 0,4kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Pszeniczny czekoladowy Thomas Fawcett - 0,3kg
  • Carafa Special I - 0,3kg
  • Pale Chocolate Thomas Fawcett - 0,3kg
  • Brown Malt Thomas Fawcett - 0,2kg
  • Carahell - 0,2kg

 

Chmiele:

 

  • Zeus 45g
  • East Kent Golding 15g

 

Dodatki:

 

  • 10g soli himalajskiej
  • 150g kruszonych ziaren kakaowca
  • 20g kawy
  • 25g płatków dębowych
  • 30g tonki 
  • 2 laski wanilii

 

Zacieranie:

 

Zacierany na dwa razy w tych samych proporcjach i temperaturach.

Słody wrzucone do 20L temp 75C:

 

69C -> 65C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie ostateczne do 28l - 76C 

 

Gotowanie:

 

150 minut

 

60' - 45g Zeus

15' - 15g East Kent Golding

 

Wyszły 22l - 25Blg, ~55 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą US-05 po wędzonym FESie 500ml. Przeniesiony do piwnicy ~16C. Ruszyły po 8h.

 

Na cichą kawa, tonka, laski wanilii, ziarna kakaowca i płatki dębowe macerowane 2 tygodnie w 12 letnim Ballantines.

 

Przelane na cichą przy 10 Blg - 19.11.2017

 

Rozlew:

 

27.12.2017, ~5,5 Blg, ~12% alk, 39 butelek, 45g glukozy (bez gęstwy, oby się nagazowało)

 

Komentarz:

 

Aromat przy rozlewie genialny, nawet nie czuć 12% alko. Jednak w smaku spokojnie pół roku musi poleżeć, gęste, wyklejające, ale alkohol zbyt wyczuwalny, nie jest to ordynarna paląca wóda ale rozgrzewa momentalnie i przykrywa większość walorów piwa.

Edytowane przez Mikeyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×