Jump to content
Sign in to follow this  
PawelW

Górniaki w 22°C czy 17°C

Recommended Posts

Dzień dobry.

 

Obecnie 3 warki fermentują sobie w pokoju o temp. ok. 22° tj.

 

Grodziskie 8° blg + S-33

American IPA 15°blg + US-05

Nowozelandzka IPA 14°blg + US-05

 

Niby zgodnie z instrukcją, temperatura mieści się w normie (tyle mam w mieszkaniu po prostu). Natomiast w piwnicy mam ok 17°C i tak się zastanawiam, czy niekorzystniej dla piwa byłoby fermentory trzymać w piwnicy? Mówimy w tej chwili o górniakach. Czy te 5-6°C różnicy może dac jakąś różnicę? Ew. opcje typu burzliwa w pokoju, cicha w piwnicy, odwrotnie itd...?

 

I pytanie nr. 2, czy temp. 17°C nadaję się w ogóle do tego, żeby myśleć o dolniakach? Pytanie czysto teoretyczne, ponieważ od jutra zabieram się za składanie komory styropianowej, przeprowadzę testy na wodzie z kontrolą temperatury w porównaniu z ilością wkładów chłodzących i zabieram się za lagery i pilsy, ale być może polecicie jakiś gatunek dolniaka któremu by takie temperatury nie przeszkadzały?

 

Te 3 piwka były na rozgrzewke i "przetarcie w zacieraniu", natomiast rozpoczącie przygody piwowarskiej ma jeden główny cel: uwarzyć pilsnera lepszego od sprzedawanego urquella, który jest moim ulubionym komercyjnym piwem.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie w piwnicy, dopiero potem jak już większość przefermentuje możesz przenosić do mieszkania. 22 stopnie otoczenia to za duża temperatura dla tych szczepów, bo w wiadrze na burzliwej masz pewnie z 24-25.

 

O lagerach nie ma co myśleć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 to idealna temperatura dla górniaków. Szkoda że nie spytałeś wcześniej, bo skoro już fermentują to po ptokach jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22 spoko, jak możesz to przenieś do 17stopni, ale z mojego doświadczenia (a najwięcej piw uwarzyłem na us-05) to piwa wychodzą bardzo podobnie w 17 (w zimie tak robię) i w 22stopniach (tak fermentuję latem).

 

17 na pilsa za dużo, temp otoczenia to 10-12 jest optymalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 to idealna temperatura dla górniaków. Szkoda że nie spytałeś wcześniej, bo skoro już fermentują to po ptokach jest.

 Grodziskie zadałem drożdże niecałe 23h temu, więc może nie wszystko "stracone" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

22 spoko, jak możesz to przenieś do 17stopni, ale z mojego doświadczenia (a najwięcej piw uwarzyłem na us-05) to piwa wychodzą bardzo podobnie w 17 (w zimie tak robię) i w 22stopniach (tak fermentuję latem).

 

17 na pilsa za dużo, temp otoczenia to 10-12 jest optymalnie.

 

Aż tak duża rozbieżność  i podobne piwa? Osoboście fermentuję w max 14-16 otoczenia czy to na s04 czy us05, ostatnio za duży baling miałem, to podzieliłem na dwa małe fermentory po 14 blg, jedno w lodówce, drugie w sypialni. To z sypialni rano miało 3x tyle piany i 22 stopnie fermentacji, powoli ochłodziłem do temperatury podobnej z lodówki.

 

Po dłuuugiej fermentacji, gotowe piwo różni się dość mocno od siebie... Jedno mocno stonowane, to z sypialni ( mimo max 12 godzin w cieple) owocowe, estrowe.

Edited by Sylwester87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo chmielu i nie czuć 22 stopni

Jak masz słabą sensorykę to może i tak... Bo jak się już coś orientujesz to nie ma tak dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dużo chmielu i nie czuć 22 stopni

Jak masz słabą sensorykę to może i tak... Bo jak się już coś orientujesz to nie ma tak dobrze.
Się wie. Nie wskoczył emot . Może teraz

 

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne). Ale lepsza opcja jest uzycie drozdzy do Kölscha albo lagerow Kalifornijskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne). Ale lepsza opcja jest uzycie drozdzy do Kölscha albo lagerow Kalifornijskich.

 

California lager

 

edit: o pacz pan, przeczytałem, zacytowałem, ale mi Kalifornia przez K się nie skojarzyła o.O

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne)

Używałeś w34/70 w takich temperaturach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, kilka razy. Chcialem wlasnie specjalnie sprawdzic jak zachowaja sie w roznych temp. Podzielilem jedna warke (Helles) na 2 czesci. Jedna fermentowala normalnie w ok 10-11, a druga w 15-17. Efekty roznily sie szybkoscia odfermentowania, ale smakowo niczym!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne). Ale lepsza opcja jest uzycie drozdzy do Kölscha albo lagerow Kalifornijskich.

California lager

 

edit: o pacz pan, przeczytałem, zacytowałem, ale mi Kalifornia przez K się nie skojarzyła o.O

Haha sam wahalem sie czy spolszcyc czy nie, bez sensu chyba :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.