Jump to content
Sign in to follow this  
pio

Skąd wziąć słód

Recommended Posts

Witajcie, przymierzam sie do uwarzenia mojego pierwszego piwa. Mam pytanie o słód - kupić jakiś ze sklepu czy wziąść ze słodowni? Tak się składa, że jest w moim mieście słodownia (podobno ostatnia w Polsce która robi słód ręcznie) i z której mógłbym spróbować załatwić troche słodu. Na pewno wymagałby on ześrutowania.

 

Sądzicie że byłby on lepszy niż słod zamówiony ze sklepu internetowego?

 

edit elroy: poprawka tematu (ort.)

Edited by pio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to za miasto i słodownia?

 

Jak masz wejscie to oczywiście, że można.

 

Lepszy to nie wiadomo, zależy jaki to typ słodu, jeżeli pilzneński to są różne zdania. Ja lubię Weyermanowski.

 

Pilznenski to podstawa i tak będziesz potrzebował innych rodzajów.

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj, z naszego punku widzenia każdy słód ze słodowni, czy zrobiony samemu nadaje się do domowej produkcji piwa.

 

Nawet fajnie, że będziesz mógł porównać wyniki (wydajność, walory smakowe) na słodach ze słodowni miejscowej i od dostawców sklepów.

 

Jakie rodzaju słodów produkuje ta słodownia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie, przymierzam sie do uwarzenia mojego pierwszego piwa. Mam pytanie o słód - kupić jakiś ze sklepu czy wziąść ze słodowni? Tak się składa, że jest w moim mieście słodownia (podobno ostatnia w Polsce która robi słód ręcznie), w której swego czasu pracowała moja rodzina i z której mógłbym załatwić troche słodu. Na pewno wymagałby on ześrutowania.

 

Sądzicie że byłby on lepszy niż słod zamówiony ze sklepu internetowego?

Zapewne w ofercie mają jeden rodzaj, ewentualnie dwa. Zatem niezbyt wiele uwarzysz na samym słodzie bazowym. Odrobina karmelowego, czekoladowego, monachijskiego czy innych z czasem by się przydała. Na początek jak najbardziej, ale sugerowałbym zrobienie krótkiej przerwy białkowej i próby jodowej, przy zacieraniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słodownia Chojnów, swego czasu sprzedawała słód do Browaru Chojnów, ale ten jest już nieczynny od kilku (kilkunastu?) lat.

Edited by pio

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sądzicie że byłby on lepszy niż słod zamówiony ze sklepu internetowego?

Sklepy internetowe też biorą słody ze słodowni przecież :) Bierz ten pilzneński, a inne sobie domówisz przez internet. Pilzneńskiego, jako bazowego, będziesz zużywał najwięcej - reszta to tylko dodatki (oprócz słodu pszenicznego, który jest bazowym - wraz z pilzneńskim - do piw pszenicznych).

 

Edit: Swoją drogą byłam święcie przekonana, że ta słodownia jest nieczynna od lat :o

Edited by Marusia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj tylko, że ten słód z Chojnowa jest prawdopodobnie słabiej zmodyfikowany, niż te ze sklepów. Aczkolwiek wiem, że są tacy, którym słabiej zmodyfikowany słód się marzy i chętnie się z Tobą wymienią, za ten słód z Chojnowa.

 

Z rok temu theobeta próbował pohandlować z tą słodownią, ale koniec końców nic z tego nie wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pamiętaj tylko, że ten słód z Chojnowa jest prawdopodobnie słabiej zmodyfikowany, niż te ze sklepów. Aczkolwiek wiem, że są tacy, którym słabiej zmodyfikowany słód się marzy i chętnie się z Tobą wymienią, za ten słód z Chojnowa.

 

Z rok temu theobeta próbował pohandlować z tą słodownią, ale koniec końców nic z tego nie wyszło.

Mnie się marzy:) Thobeta dał mi nawet trochę tego słodu, ale niestety zrobiłem na nim piwo za ciemne, żeby rozpoznać zalety slodu... Zatarł się w kazdym razie normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pamiętaj tylko, że ten słód z Chojnowa jest prawdopodobnie słabiej zmodyfikowany, niż te ze sklepów. Aczkolwiek wiem, że są tacy, którym słabiej zmodyfikowany słód się marzy.

Jak np. duże browarom , których samochody podjeżdżają po ten słód :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.