Jump to content
markus383

Filtracja 100% zasypu żytniego.

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym prosić o pomoc odnośnie filtrowania. Chciałbym zatrzeć 100% słód żytni i nie wiem jak będzie z filtracją. Mam łuskę ryżową. Pomoże ona odfiltrować słód od płynu? Co myślicie także o nałożeniu na końcówkę grubego węża czyścika ze stali nierdzewnej i filtrowanie za jego pomocą? Widziałem taki patent przy filtracji od chmielin, ale może i przy słodzie też sprawdzi się?

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie wiesz jak będzie z filtracją,to będzie ciężko :-)przygotowuje się do żytniego 50%,też będę wspomagał się łuską i na oplot chce naciągnąć gruciaki,na całej długości wężyka.Ale całość żyta....to już nawet nie kisiel,budyń bardziej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Duża zawartość żyta w niektórych zasypach to jedyny powód dla którego trzymam w domu worek do BIAB :P

Wydajność co prawda spada ale jaka oszczędność czasu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Mam łuskę ryżową. Pomoże ona odfiltrować słód od płynu?

nie pomoże :( bo żyto po zatarciu ma konsystencję kisielu i ta łuska zamiast tworzyć złoże filtracyjne będzie tworzyła swego rodzaju zawiesinę.

 

 

Co myślicie także o nałożeniu na końcówkę grubego węża czyścika ze stali nierdzewnej i filtrowanie za jego pomocą?

Myślę, że i to się nie sprawdzi i zatka się prędziutko.

 

Przy okazji, skąd takie ciśnienie na tak trudne piwo przy tak małym doświadczeniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd parcie? Wędzony RISek udał się dobrze (moim zdaniem) to pora na kolejne wyzwanie ;) 

Mam worek do filtracji wina i raz go używałem. Umęczyłem się potwornie, a i straty miałem duże, ale może ponownie go uruchomię :) No chyba, że podpowie ktoś, kto zacierał i filtrował piwko 100% żyto.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to pora na kolejne wyzwanie

Ok, życzę powodzenia :)

 

 

Mam worek do filtracji wina i raz go używałem. Umęczyłem się potwornie, a i straty miałem duże

przy życie to ja szacuję tak lekko 5 X więcej tych problemów. No ale jak lubisz wyzwania :smilies:

 

EDIT

nie zapomnij o przerwie betaglukanowej. Trochę pomaga.

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj robiłem zacier ze 100% słodu żytniego na żytniówkę  :) nie wiem czy coś z tego będzie. Głównym problemem jest to, że to jest bardzo lepkie, oleiste i nie chce lecieć. Zacierając w dużej ilości wody można koło połowy odzyskać zlewając z nad młóta (tu jeszcze konsystencja wodnista). Na całą resztę szkoda wyciągać sracz wężyka. Ja filtrowałem przez gazę nawiniętą na garnek. Idzie powoli i bardzo brudno się robi ale daje rade. Z 5 kg udało mi się uzyskać 16 L ~17 Blg. Nie wiem jaka konsystencja zostanie po tym jak drożdże wyjedzą co się da, ale wątpię żeby było to pijalne (zatkać się można  :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj robiłem zacier ze 100% słodu żytniego na żytniówkę  :) nie wiem czy coś z tego będzie. Głównym problemem jest to, że to jest bardzo lepkie, oleiste i nie chce lecieć. Zacierając w dużej ilości wody można koło połowy odzyskać zlewając z nad młóta (tu jeszcze konsystencja wodnista). Na całą resztę szkoda wyciągać sracz wężyka. Ja filtrowałem przez gazę nawiniętą na garnek. Idzie powoli i bardzo brudno się robi ale daje rade. Z 5 kg udało mi się uzyskać 16 L ~17 Blg. Nie wiem jaka konsystencja zostanie po tym jak drożdże wyjedzą co się da, ale wątpię żeby było to pijalne (zatkać się można  :D )

To daje 93% wydajności, gratuluje techniki albo fantazji, wnioski do wyciągnięcia samodzielnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiłem roggena 70% żyta i niestety dałem za mało łuski, najważniejsze to wymieszać ją z młótem, bo sporo wypłynęło mi na wierzch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w końcu wziąłem praskę do ziemniaków i praską filtrowałem.

Dało się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja w końcu wziąłem praskę do ziemniaków i praską filtrowałem.
:polew:

trochę szalone ale :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marnie to wygląda ;) 

Zacieraliście na piwo za pomocą enzymów? Ciekawy jestem smaku po ich użyciu. Jest enzym upłynniający, scukrzający i redukujacy lepkość, czyli pierwszy i trzeci idealnie na problem z lepkościa i filtracją a drugi w przypadku użyciu tych dwóch pierwszych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patent ze słomą bardzo ciekawy, warty sprawdzenia ze względu na dostępność. Co myślicie o przepłukaniu jej pod bieżącą wodą / sparzeniu? Myślę, że nieco drobniejsza by się lepiej sprawdziła niż długasy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I pół wiadra miałeś mułu, no nieźle,

ja tam możne ze 2 litry stracę (tak myślę, nie zaglądałem jeszcze).

Jakie pół wiadra :D może 3l piwa odzyskałem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patent ze słomą bardzo ciekawy, warty sprawdzenia ze względu na dostępność. Co myślicie o przepłukaniu jej pod bieżącą wodą / sparzeniu? Myślę, że nieco drobniejsza by się lepiej sprawdziła niż długasy.

 

Sparzyć można, ale imho nie ma to wiekszego znaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.