Jump to content

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie napoju zwanego "chmieloniadą"  :)

 

Po przeczytaniu tego artykułu:

http://www.smaki-piwa.pl/piwo/chmieloniada-czyli-lemoniada-dla-hop-headow/

Postanowiłem zrobić swój napój chmielowy, ale mam kilka pytań.

 

Czy po zrobieniu już "naparu" z chmielu mogę przefiltorwać napój wlać do butelek i dodać glukozy w celu nagazowania ?

Czy to coś da ?

Tak jak robi się to w przypadku piwa.

 

Czytałem już receptury gdzie ludzie dodawali chmielu do wody gazowane,ale.......moim zdaniem jest to bez sensu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy po zrobieniu już "naparu" z chmielu mogę przefiltorwać napój wlać do butelek i dodać glukozy w celu nagazowania ?

Nie da, bo nie ma tam drożdży, które zjadłyby ten cukier i wytworzyły przy tym gaz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Warto się przywitać na forum.

 

Faktycznie mój błąd, już naprawiony :)

 

 

 

 

Nie da, bo nie ma tam drożdży, które zjadłyby ten cukier i wytworzyły przy tym gaz. 
 

 

W zasadzie to można by wlać napój do mini kega z pomkpą na co2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co mi wiadomo to sztuczne nagazowanie z popularniejszych sposobów możliwe jest tylko w systemie keg cornelius ale to już grubsza zabawa i większe koszta. Jest na youtube kanał ,, dom pachnący żywicą" w którymś filmie gościu pokazuje jak można sztucznie nagazować piwo (inne napoje pewnie też) w butelkach plastikowych. Może to Ci się przyda.

Tytuł to ,, jak szybko i tanio nagazować piwo..."

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butle z CO2 możesz zastąpić jakąś prowizoryczną wytwornicą gazu np. z sody potraktowanej kwaskiem cytrynowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też zrobić "esencję" w niewielkiej objętości wody i po odfiltrowaniu chmielin wlać ją w pożądanym stężeniu do świeżo otwartej wody gazowanej. U mnie działało i obyło się bez kegów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz nagazować lemoniadę to można użyć sody oczyszczonej i octu. Albo wpisz na aledrogo "syfon do wody sodowej". Drogo, ale taniej niż cornelius.

Edited by koholet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej najlepiej albo sztucznie w kegu albo po prostu dodać wody gazowanej (albo w ogóle bez gazu, wg mnie taka chmielolemoniada jest nawet lepsza), dodanie cukru i drożdży to same problemy, będzie fermentacja czyli powstaną produkty uboczne fermentacji, będą drożdże w toni, będzie musiało leżakować aby drożdże po sobie posprzątały, środowisko też niezbyt dobre dla drożdży, bez białek praktycznie, pewnie jakieś wady siarkowe się pojawią itp.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.