Skocz do zawartości

Ocena receptury: Belgian Dubbel


Versaar

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o ocenę mojego Dubbla którego planuję uwarzyć:

Założenia:

- mocne, ciasteczkowo-karmelowe, fenolowe

- blg może być wyższe od przepisowego, chciałbym uwarzyć coś mocniejszego,

- 21l.

 

Słody:

 

Pilzneński - 5kg

Wiedeński - 1kg

Special B - 0,25kg

 

Dodatki:

Cukier kandyzowany brązowy - 0,5kg

 

Chmiele:

 

Magnum - 20g

Spalt Select - 25g

 

Drożdże:

Gęstwa po Danstar Belle Saison

 

Zacieranie:

64°C - 50'

72°C - 20'

 

Chmielenie:

Czas gotowania - planuję 70 minut (zobaczę jak z wydajnością i ile będę musiał zagęścić)

 

60' - Magnum 20g

10' - Spalt Select 25g

10' - cukier kandyzowany 0,5kg

 

 

Według Brewness.com:

21l, 18,6 blg, 13,6 SRM

25 IBU

 

Jakieś uwagi co do całości? Mam do dyspozycji jeszcze 0,25g słodu Biscuit, 5kg Pale Ale, 0,5kg Karmelowego 30, 0,2kg karmelowego 300.

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja trzymam sie z grubsza proporcji http://festiwal-birofilia.pl/zwycieska-receptura-6.html, tzn. abbey/ specjal 10%, cukier 10%, 80% podstawowe. Karmeli nie dawaj, chyba że symbolicznie bo zostało. Co do dubbla akurat na tych drożdżach nie mam doświadczenia. Kluczową sprawą jest fermentacja, zacznij nisko a potem w góóóóóórę :),

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślałem czy by nie wrzucić jeszcze słodu Biscuit, ale obawiam się nadmiaru herbatników w piwie, ale nie wiem, nie używałem tego słodu jeszcze...

Fermentację zacznę od 17°C a skończę na 23 ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.