Jump to content
Hopman

Piwo na granicy (stylu)

Recommended Posts

Witam, uwarzyłem niedawno piwo :) (zaskoczenie co nie?). 15Blg, odfermentował do jakichś 4,5blg, ciemno brązowe ale nie czarne, klarowne, dolna fermentacja. Moim zamysłem było zrobić lekkiego portera bałtyckiego ale wyszedł lżejszy niż sądziłem. Mieści się natomiast w dolnej granicy stylu: Baltic Porter według BJCP. I moim pytaniem jest czy faktycznie można to nazwać porterem bałtyckim?

PS. jeśli was ciekawi czemu wyszedł za lekki to testowałem nową kuchenkę i okazało się że ma małą moc i piwo nie gotowało się na tyle intensywnie aby w określonym czasie odparować odpowiednią ilość brzeczki, wyszło dobre ale więcej i lżejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Brown session baltic porter" ;)

A na serio, to czemu nie, w domowym nie przejmowałbym się bardzo nazewnictwem, grunt że dobre.

 

A co do gotowania, to cały czas bez pokrywki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, uwarzyłem niedawno piwo :) (zaskoczenie co nie?). 15Blg, odfermentował do jakichś 4,5blg, ciemno brązowe ale nie czarne, klarowne, dolna fermentacja. Moim zamysłem było zrobić lekkiego portera bałtyckiego ale wyszedł lżejszy niż sądziłem. Mieści się natomiast w dolnej granicy stylu: Baltic Porter według BJCP. I moim pytaniem jest czy faktycznie można to nazwać porterem bałtyckim?

PS. jeśli was ciekawi czemu wyszedł za lekki to testowałem nową kuchenkę i okazało się że ma małą moc i piwo nie gotowało się na tyle intensywnie aby w określonym czasie odparować odpowiednią ilość brzeczki, wyszło dobre ale więcej i lżejsze.

 

Czy każde piwo musi być w jakimś stylu? Około 40% moich piw nie było stylowe, a nazwałem sobie jak chce - papier przyjmie wszystko ;)

 

PS. zainwestuj w taboret gazowy 40-70 zł 7,5 kW i problem z głowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6.

wow

mi czasem 2l z samego chlodzenia odparowuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

mi czasem 2l z samego chlodzenia odparowuje

chyba mylisz odparowanie ze skurczem?

 

możliwe, na forum kilku ludzi nazwało ten ubytek objętości odparowaniem :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6.

Można też grzałke dokupić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...