Jump to content
rasz

Brak fermentacji.

Recommended Posts

Witam. Rano sprawdziłem nic nie pracuje, pomiar cukru - 12 blg. Uwodniłem drożdże us -05 i dodałem do brzeczki. Pojemnik wyniosłem do komórki gdzie temp wynosi równo 15 C, teraz pozostało czekać. wieczorem zejdę i sprawdzę czy coś zaczyna się dziać. Ogólnie dziękuje wszystkim za rady. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie wiem skąd ta arogancja w twoich słowach, tym bardziej że negujesz to co napisałem, nie zadając sobie nawet trudu żeby sprawdzić, czy może jednak nie mam racji oraz nie podając żadnych argumentów dlaczego jej nie mam.  
 

Arogancja w mych słowach wynika wprost z mojego charakteru, jestem chamski i arogancki, Ci co mnie znają mogą to potwierdzić ;)

Co prawda inni w sumie za mnie odpowiedzieli, ale i ja się o to pokuszę :P

1. Akurat ten brewkit był moim pierwszym piwem jakie zrobiłem i na pewno nie było tam dolniaków.

2. Tu chyba nie ma wątpliwości, sam przyznałeś

3. Naprawdę uważasz 12Blg za "niewielkie stężenie glukozy"?

4. Nazwa to nazwa. FM nazywa swoje drożdże np. "Białe walonki", a wcale nie dają takich aromatów w gotowym piwie. 

Ostatnie moje pytanie pozostaje aktualne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Efekt glukozowy to raczej jakby to był starter, nie uwadnianie, w 30 min to chyba nawet nie zaczną wcinać tej glukozy.

Odwołując się do mądrzejszych (bo ja niewiele wiem) - Dori sugeruje 1blg (nie 12) z glukozy dla optymalnego uwadniania. 

No i jak wybijemy więcej drożdży to nie powinno być problemu z tym że nie ruszą (praktycznie zawsze ruszą), tylko najwyżej z dofermentowaniem czy niechcianymi produktami ubocznymi?

A co na to drożdże? Może faktycznie zniosłyby 1 blg glukozy. Może nawet wyszłoby im to na zdrowie. Prawda jest taka, że ten 1 blg zjedzą zanim w ogóle pojawią się widoczne oznaki tej uczty. Ale 12°Plato, to już nie przelewki. To już praktycznie 100 ml starter o ekstrakcie przyszłego piwa. Drożdże nie poczekają tych 30 minut z myślą "Eee tam... Zjem se później", bo gdyby tak było, to po jaką cholerę w ogóle sypać glukozę?

 

 

1. Akurat ten brewkit był moim pierwszym piwem jakie zrobiłem i na pewno nie było tam dolniaków.

Nie wiem jakie były dodane drożdże do puszki (górnej czy dolnej fermentacji), złota torebeczka z wybitą datą i literką P.

WHAT’S IN THE PACKET?      Yeast + yeast nutrient.

The yeast packets have a code inkjetted onto them that explains the yeast inside.

eg: 26812INT

This is broken into 2 parts [julian date code] + [yeast] Julian: 26812 = 268th day of 2012.

The yeast was made on the 25th of september 2012

The yeasts are:

No code  =  Cooper’s Own Ale Yeast

IPA           =  Cooper’s Own Ale Yeast

P               =  Lager

PS             =  Lager + Cooper’s Own Ale Yeast

INT           =  Lager + Cooper’s Own Ale Yeast

W              =  Commercial Ale Yeast

IS               =  Commercial Ale Yeast

So our example packet (26812INT) contains a mix of commercial Lager yeast and Coopers’ Ale yeast, and as we previously saw it was made on the 25th of september 2012.

Więc ten...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie wiem skąd ta arogancja w twoich słowach, tym bardziej że negujesz to co napisałem, nie zadając sobie nawet trudu żeby sprawdzić, czy może jednak nie mam racji oraz nie podając żadnych argumentów dlaczego jej nie mam.  
 

Arogancja w mych słowach wynika wprost z mojego charakteru, jestem chamski i arogancki, Ci co mnie znają mogą to potwierdzić ;)

Co prawda inni w sumie za mnie odpowiedzieli, ale i ja się o to pokuszę :P

1. Akurat ten brewkit był moim pierwszym piwem jakie zrobiłem i na pewno nie było tam dolniaków.

2. Tu chyba nie ma wątpliwości, sam przyznałeś

3. Naprawdę uważasz 12Blg za "niewielkie stężenie glukozy"?

4. Nazwa to nazwa. FM nazywa swoje drożdże np. "Białe walonki", a wcale nie dają takich aromatów w gotowym piwie. 

Ostatnie moje pytanie pozostaje aktualne :)

 

Nie będę się kłócił że mam niekwestionowaną rację, po prostu osobiście robiąc lagera zastosowałbym drożdże lagerowe, nie sądzę żeby miały one dużo mniejszą zdolność startowania fermentacji niż wspomniane US-05. Robiłem już pilsy nawet na terzeciej gęstwie W34/70 zebranej z poprzednich warek i nigdy nie miałem jeszcze problemu z fermentacją. Skoro więc miałbym dodać jakiekolwiek drożdże robiąc pilsa, który nie ruszył, na pewno dodałbym W34/70 (klarowniejsze piwo, mniej estrów).

 

Co do ostatniego pytania to 2011 to data powstania browaru, w którym aktualnie pracuję. Piwowarstwem domowym zajmuję się od 2 lat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...