Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

Filtracja

Recommended Posts

Zamierzam odnowić trochę wykorzystywany sprzęt. Przede wszystkim potrzebuję nowego systemu filtracji.

Jak sprawuje się wkład filtracyjny z Browamatora, czy lepiej jednak wykonać wkład z rurki miedzianej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamierzam odnowić trochę wykorzystywany sprzęt. Przede wszystkim potrzebuję nowego systemu filtracji.

Jak sprawuje się wkład filtracyjny z Browamatora, czy lepiej jednak wykonać wkład z rurki miedzianej?

http://www.piwo.org/forum/uploads/thumbs/2_888_rn.jpg

Ja stosuję właśnie taką kadź filtracyjną i nigdy nie miałam większych problemów z filtracją. Niestety nie mam porównania z innymi sprzętami typu rurka miedziana - więc w tym względzie Ci nie pomogę.

A tak przy okazji - zastanawiam się, czy nie dowiercić dodatkowych dziurek w moim wkładzie z Browamatora :rolleyes:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamierzam odnowić trochę wykorzystywany sprzęt. Przede wszystkim potrzebuję nowego systemu filtracji.

Jak sprawuje się wkład filtracyjny z Browamatora' date=' czy lepiej jednak wykonać wkład z rurki miedzianej?

http://www.piwo.org/forum/uploads/thumbs/2_888_rn.jpg

Ja stosuję właśnie taką kadź filtracyjną i nigdy nie miałam większych problemów z filtracją. Niestety nie mam porównania z innymi sprzętami typu rurka miedziana - więc w tym względzie Ci nie pomogę.

A tak przy okazji - zastanawiam się, czy nie dowiercić dodatkowych dziurek w moim wkładzie z Browamatora :rolleyes:.

Filtracja jest za wolna ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Filtracja jest za wolna ?

Czasami zabiera trochę czasu, a myślę że dodatkowe dziurki raczej nie zaszkodzą, a mogą pomóc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Filtracja jest za wolna ?

Czasami zabiera trochę czasu' date=' a myślę że dodatkowe dziurki raczej nie zaszkodzą, a mogą pomóc :)[/quote']

A jak to jest montowane ? Czytam i cos dzis slabo kombinuje...

Browamator sprzedaje w komplecie z zbiornikiem fermentacyjnym ?

Dori - czy mozesz to opisac, nie mogę sobie wyobrazić za bardzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dori - czy mozesz to opisac, nie mogę sobie wyobrazić za bardzo.

No pewnie, że mogę :)

Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dori - czy mozesz to opisac' date=' nie mogę sobie wyobrazić za bardzo.[/quote']

No pewnie, że mogę :)

Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem :)

No ok - ale kranik mieści się pod wkładem filtracyjnym ? Tzn wypływ z kranika?

Na zdjęciu wkład jest wypukły, ale na tyle ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dori - czy mozesz to opisac' date=' nie mogę sobie wyobrazić za bardzo.[/quote']

No pewnie' date=' że mogę :)

Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem :)[/quote']

No ok - ale kranik mieści się pod wkładem filtracyjnym ? Tzn wypływ z kranika?

Na zdjęciu wkład jest wypukły, ale na tyle ?

Po włożeniu wkładu filtracyjnego ("wiadro z dziurkami") do fermentora z kranikiem zostaje kilka centymetrów wolnej przestrzeni pomiędzy dnem fermentora, a dnem wkładu filtracyjnego. Kranik w fermentorze jest umieszczony tuż nad dnem. Zacier umieszcza się we wkładzie filtracyjnym, brzeczka spływa sobie do wolnej przestrzeni pod wkładem, a stamtąd kranikiem można ją spuścić do naczynia w którym brzeczka będzie gotowana. Mam nadzieję, że w miarę jasno Ci to wytłumaczyłam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No pewnie' date=' że mogę :)

Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem :)[/quote']

No ok - ale kranik mieści się pod wkładem filtracyjnym ? Tzn wypływ z kranika?

Na zdjęciu wkład jest wypukły, ale na tyle ?

Po włożeniu wkładu filtracyjnego ("wiadro z dziurkami") do fermentora z kranikiem zostaje kilka centymetrów wolnej przestrzeni pomiędzy dnem fermentora, a dnem wkładu filtracyjnego. Kranik w fermentorze jest umieszczony tuż nad dnem. Zacier umieszcza się we wkładzie filtracyjnym, brzeczka spływa sobie do wolnej przestrzeni pod wkładem, a stamtąd kranikiem można ją spuścić do naczynia w którym brzeczka będzie gotowana. Mam nadzieję, że w miarę jasno Ci to wytłumaczyłam :)

No tak, jasne...

Zdjęcie jest trochę mylące, bo wydawało mi się, że to po prostu jest taka wkładka do środka, tak jakby samo wycięte dno. A to po prostu jest cał fermentor z nawierconymi otworami.

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będę zakładał nowego wątka bo myślę,że nie ma potrzeby.

Wykombinowałem sobie tak,że zamiast kupować wkład filtrujący za 34zł bez przykrywki,mogę kupić fermentor z przykrywką za 18zł i sam nawiercić otwory.Powiedzcie mi czy to dobry pomysł,czy będzie tak samo funkcjonowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie będę zakładał nowego wątka bo myślę,że nie ma potrzeby.

Wykombinowałem sobie tak,że zamiast kupować wkład filtrujący za 34zł bez przykrywki,mogę kupić fermentor z przykrywką za 18zł i sam nawiercić otwory.Powiedzcie mi czy to dobry pomysł,czy będzie tak samo funkcjonowało?

Będzie. Najważniejsze o czym trzeba pamiętać, to otwory nie mogą być zbyt duże.

A tak naprawdę to daj sobie spokój z wiadrem i wierceniem i zrób filtrator z oplotu wężyka do wody. Jest o tym na forum, m.in tutaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nawierciłem ok 1200 otworów śr.2 mm i jestem zadowolony. Inni koledzy preferują wężyki lub rurki nawiercone lub nacinane. Każdy sposób jest dobry bo prowadzi do celu. Sam musisz zdecydować jaki wybrać. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja nawierciłem ok 1200 otworów śr.2 mm i jestem zadowolony. Inni koledzy preferują wężyki lub rurki nawiercone lub nacinane. Każdy sposób jest dobry bo prowadzi do celu. Sam musisz zdecydować jaki wybrać. JK

Ja też filtrowałem kilka warek wykorzystując wiaderka (nawierciłem około 1500 o średnicy 2mm) i w zasadzie byłem zadowolony. Do czasu aż wypróbowałem filtr "dogarnkowy" z rurki (opisywałem go w innym temacie w dziale sprzęt).

To tak jakby porównywać malucha do mercedesa. Oba dowiozą Cię do celu.

 

A tak konkretnie to w filtrze "wiaderkowym" otwory 2mm są stanowczo za duże. Powinny być nie większe niż 1mm i zdecydowanie więcej.

 

Największą zaletą filtra z rurki jest dla mnie (poza błyskawiczną filtracją) brak konieczności przelewania gorącego zacieru. Przy typowej warce było to trudne a teraz zacierając 10kg słodu w 30l wody byłoby to całkowicie niewykonalne.

 

Czytając wypowiedzi osób, które filtrują oplotem z wężyków do wody dochodzę do wniosku, że taki filtr ma te same zalety a jest znacznie prostszy w wykonaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.