Skocz do zawartości

Kurs sensoryczny 02.2017


nymons

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszamy na podstawowy kurs z zakresu sensoryki piwa.

Cykl szkoleń obejmie dwa spotkania w dniach 18-19.02.2016. Każde ze spotkań potrwa około 3-4 godzin (14:00-18:00). 
W trakcie szkolenia przedstawione zostaną związki aromatyczno-smakowe jakie można spotkać w piwie. 
Cechy piwa zostaną przedstawione w oparciu o zestaw 20 próbek aromatów Flavor Active i obejmą następujące związki:
dwuacetyl, skunksowy, merkaptan, metaliczny, mokry papier, fenolowy, kwaśny, siarczek dimetylu (DMS), masłowy, H2S, aldehyd octowy, olejek chmielowy, octan izoamylu, geraniol, ziarnisty, etyloheksanian, maślan etylu, aromat koci, aromat świeżo skoszonej trawy, kwas kaprylowy.

W ramach szkolenia przewidziane jest degustowanie próbek piwa z powyższymi związkami. Zdolność do prowadzenia pojazdu po szkoleniu należy oszacować według własnych predyspozycji - na każdym szkoleniu przewidziane jest 10 próbek o pojemności ok. 50-70ml.

Szkolenie poprowadzą sędziowie piwni PSPD.

Koszt całego cyklu szkoleń wynosi 150zł. Dla członków PSPD cena wynosi 100zł. Nie przewidywany jest udział w pojedynczych degustacjach.

Na szkolenie przewidzianych jest 15 miejsc. Chęć udziału należy zgłaszać za pośrednictwem formularza dostępnego pod adresem: goo.gl/zw92HA

W celu potwierdzenia udziału należy dokonać wpłaty na konto:
Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
82 1540 1287 2001 6200 5272 0002
W tytule proszę podać: Kurs sensoryczny 02.2017, Imię i nazwisko oraz opcjonalnie numer legitymacji PSPD


Podsumowanie:

Termin szkolenia:
18.02.2016 14:00-18:00
19.02.2016 14:00-18:00

Miejsce:
House of Beer,
ul. Tomasza 35, Kraków

Rejestracja:
goo.gl/zw92HA

Wpłaty:
Członkowie PSPD: 100zł
Osoby spoza PSPD: 150zł
Konto: 82 1540 1287 2001 6200 5272 0002

Edytowane przez nymons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Będę miał przyjemność prowadzić sobotnią część kursu.

Kursantom polecam zjawić się w dobrej kondycji psychofizycznej, po zjedzonym objedzie (najlepiej co najmniej 1-2h przed kursem, niekoniecznie bardzo obfitym ;) ), polecam w tym dniu nie jeść pikantnych, agresywnie przyprawionych potraw, a co najmniej godzinę przed kursem powstrzymać się od spożywania napojów gorących oraz palenia papierosów.

Ponadto polecam nie używać przed kursem perfum oraz mocnych zapachowo dezodorantów czy mydeł.

 

Polecana literatura do poczytania sobie:

http://www.pspd.org.pl/uploads/sedziowie/docs/opis-cech-piwa.pdf

http://www.carolinabrewmasters.com/PDF/Complete_Beer_Fault_Guide.pdf

 

Do zobaczenia   :)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież to właśnie napisałem :D   (też żeby soboty nie zacząć od dwóch piwek na rozruszanie przed kursem ;))

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.