Jump to content
Rafał Pałka

Igloo mash tun

Recommended Posts

@BretBeermann jakiś czas temu sprzedawał swoje Igloo, może odpowie.

Gdybym nie miał innej zaciernej, miał pieniądze do wydania i nie chciał montować tańszej alternatywy (fermentor plus oplot, plus izolacja z karimat/ wełny/ folii itp. rozwiązań chałupniczych) brałbym bez wahania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sam zacierałem w lodówce (ale innej, sprzedaje ją obecnie na forum), co prawda nie igloo ale nad igloo też się zastanawiałem. Jeżeli wciągu ostatnich 2 lat nic się nie zmieniło to trzeba jedynie doizolować przykrywkę (robisz dziurkę i np psikasz pianką) to po odpowiednim wygrzaniu powinna pięknie trzymać temp przy zacieraniu. Przy tej wielkości raczej zacieranie na lenia bo może brakować miejsca na dolewanie wrzątku. Na forach zza wielkiej wody są chwalone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadam taka kadź zacierną. Ostatnio zmieściłem w niej 6 kg słodu. Także można w niej zrobić ponad 20 litrów piwa o blg około 17.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w czym to jest lepsze  od lodówki turystycznej z kibelwężykiem ?

Zamawiasz gotowca, który nawet jeszcze jakoś estetycznie wygląda. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wajcha wypowiedz się trochę szerzej jeśli znajdziesz chwilę. Jak trzyma temperaturę? Jak wygląda klarowność i wydajność. Czy możesz porównać z innym systemem którego używałeś?

Masz takie samo dno czy to z okrągłymi otworami?

 

Wysłane za pomocą mTalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wielkość mi pasuje bo warzę 10 l
Do zacierania na lenia ok, ale gdyby zachciało ci się zacierać wielostopniowo, to chyba miejsca zabraknie na wrzątek. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy warkach 10l spokojnie możesz zacierać infuzyjnie. Ja jutro warzę także jak coś dokładnie opisze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zacierałem infuzyjnie w lodówce 10kg słodu na 20l wody. Wyszło mi 50l brzeczki 12 blg. Takie moje maks bo w lodówce się mieści 27l.

Ps temperature też można podbić. W tym miesiącu robiłem pierwszy raz dekokcje - więc nawet mashouta zrobiłem :)

 

PS nie jest to te igloo

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od jakichś 50 warek zacieram w turystycznej 32l. Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal. Po brzeg ma to ok 45l. Co do jakości turystyczna/cooler to jak przesiadka z poloneza do merca  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal

Ile dałeś i gdzie?

 

http://alembik.eu/753-garnek-termos-40-l-z-kranem-do-zacierania.html

 

Jak filtrujesz? Miałem przerabiać lodówkę, ale zastanawiam się nad tym mniejszym modelem coolera. Jaki masz spadek temperatury w czasie zacierania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Gawron dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. 
, a Bazooka Screen? Dostępna od ręki za psi pieniądz w tym sklepie, a opinie nawet dobre czytałem o niej. Nie myślałeś nad tym, żeby ją wypróbować? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 13.02.2017 o 22:34, Gawron napisał:

dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. 

Wrócę do tematu, ponieważ stałem się właścicielem coolerka. Jak rozwiązałeś temat filtracji. Jakie spostrzeżenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbijam. Zastanawiam się nad https://alembik.eu/857-garnek-termos-26-l-z-kranem-do-zacierania.html Czy na 21l brzeczki nastawnej będzie ok? Zacieranie jedno temperaturowe z infuzyjnym podbiciem temperatury do wygrzewu, gęstość brzeczki do fermentacji max 17 blg. Ewentualnie pszeniczniaki ok 12 blg na dwie przerwy i wygrzew infuzyjne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.