Jump to content
Str

Problem z fermentacja?

Recommended Posts

Dzień dobry,

5 dni temu uwarzylem swoją pierwszą warke z brewkitu, po odstawieniu na fermentacje nie pojawił się ruch w rurce fermentacyjnej ale słyszałem, że to nie problem bo może gaz gdzie indziej uchodzić. Piana się pojawiła około 1 cm.

Mam pytanie czy to powinno tak wyglądać czy coś zepsułem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana sugeruje że coś się dzieje wiec nie panikował bym zbytnio, chyba że masz jakieś inne oznaki które cie niepokoją. 

Pokrywa od wiadra jest luźna czy co ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana sugeruje że coś się dzieje wiec nie panikował bym zbytnio, chyba że masz jakieś inne oznaki które cie niepokoją. 

Pokrywa od wiadra jest luźna czy co ?

 

Pokrywa szczelnie zamknięta. Więc teoretycznie gaz nie ma którędy uciekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz i tak jedyne co możesz zrobić to cierpliwie czekać. Sprawdź blg po 2-3tyg od zadania drożdży. Jednak skoro piana jest to ja bym się nie przejmował, wygląda na to, że wiadro jest nieszczelne. To były drożdże z zestawu? Jaka była temperatura brzeczki podczas zadawania drożdży? W jakiej temperaturze fermentuje i czy temperatura jest w miarę stabilna? Po jakim czasie pojawiła się piana?

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna.

 

Biorąc pod uwagę ten i poprzednie opisy wnioskuję, że masz całkiem zdrową fermentację. Ruchu brak zapewne przez nieszczelność tak jak zasugerował kolega @@udarr. czekaj cierpliwe minimum dwa do trzech tygodni i będzie dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna.

 

 

Biorąc pod uwagę ten i poprzednie opisy wnioskuję, że masz całkiem zdrową fermentację. Ruchu brak zapewne przez nieszczelność tak jak zasugerował kolega @@udarr. czekaj cierpliwe minimum dwa do trzech tygodni i będzie dobre :)

Dziękuję bardzo, tak zrobię :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do nieszczelności - ja ostatnio kupiłem nowy fermentor od browamatora i już przy pierwszej warce okazał się nieszczelny. Trochę się martwiłem gdy nie bulkało :D ale czekałem grzecznie bo to lager. W końcu zajrzałem po paru dniach i się okazało że fermentacja trwa w najlepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tymi nieszczelnościami bywa różnie, mi przy kilku fermentacjach nie bulkało w ogóle a piwa wyszły dobre - wiadra sprawdzałem i wydawały się szczelne.

Na początku niepewność, ale potem sprawdziłem blg - 2. Także spokojnie. Zapewne sprawdzałeś czy domknięte, możesz w dowolnym czasie sprawdzić odfermentowanie jeśli bardzo chcesz, a jak nie to poczekaj aż się uspokoi. Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurki fermentacyjne są sklejane z 2 połówek, na łączeniach bywają wybrzuszenia, które powodują nieszczelność między rurką a gumą. wystarczy delikatnie nożykiem zeskrobać na gładko i rurka zacznie bulkać ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie, co wy macie z tą szczelnością fermentorów?! :D

Jakby tam była jakaś gumowa uszczelka w pokrywie to kumam obawy, ale macie i wiadro i pokrywę z twardego plastiku, to jak wy chcecie, żeby to było całkowicie szczelne? :)   To trochę tak jak zdjąć z wnętrza kapsla to gumowe powleczenie, potem zakapslować butelkę i się wielce dziwić, że piwo nie chce się nagazować ;)

Edited by Piwosz86

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

żeby były jednak szczelne

ładna teoria, ale w praktyce przy towarze za 30 zł niekiedy się słabo sprawdza :(

(na szczelność moich nie narzekam)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

żeby były jednak szczelne

ładna teoria, ale w praktyce przy towarze za 30 zł niekiedy się słabo sprawdza :(

(na szczelność moich nie narzekam)

 

 

na logikę tak powinno być, zresztą budowa rantu wiadra i pokrywy na to wskazuje, mam 6szt. i wszystkie szczelne, więc nie jest chyba aż tak źle :) 

oczywiście jak ktoś szarpie i wygina przy otwieraniu to faktycznie może się rozszczelnić po którymś razie, po to Biowin na swoich umieścił instrukcję otwierania  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zwykle temat dotyczył obaw odnośnie przebiegu fermentacji, a cała dyskusja dotyczy tego czy wiadro jest szczelne    :polew:

Edited by jkx6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra koledzy, to wykorzystam, że temat był zapoczątkowany "pianą", to może powiecie mi co u mnie WTF? Drugi raz mi się coś takiego zdarzyło, a warzę już dwa lata i mam lekkie zdezo. Mianowicie jest APA 15 blg na burzliwej już tydzień i taka piana z dużych pęcherzy mi się drożdzowa utrzymuje. Co to jest, martwić się? Poprzednim razem przelałem po prostu piwo do innego fermentora, potrzymałem dłużej i dało radę, ale w sumie nie wiem co to jest.

 

16492260_10154604408508929_1764417045_o.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak 05 dokładnie, ale już kiedyś z nich wiele razy korzystałem i nie było tak, ale jeśli twierdzicie, że norma, to jestem spokojny :) Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry ponownie,

Od warzenia minęło 11 dni, zmierzyłem blg i wyszło 2,5 początkowa wartość miała 8,5. W instrukcji pisze, że powinno spać do ok 1/4 początkowej wartości. Butelkowac już czy poczekać dwa dni i sprawdzić ponownie blg? Piwo w smaku jest trochę wodniste, zmieni się to podczas refermentacji w butelkach czy raczej nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.