Jump to content
Sign in to follow this  
Grifter

Gotowanie w fermentatorze ;-)

Recommended Posts

Witam!

 

Szukalem ale nie znalazlem...

 

Przymierzam sie do pierwszego warzenia i w sumie na chwile obecna jedynym problemem jest dla mnie przygotowanie ~20litrow wody... (brak duzego gara)

 

Tak sobie na szybko pomyslalem o patencie o ktory kiedys wspominal mi tata... :)

 

Czy moge zagotowac wode w fermentatorze ?

 

Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-)

 

Zestaw mam WES II, wiec dwa duze wiadra sa ;-)

Edited by Grifter

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam to: http://sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157

 

pierwsza warke chce zrobic z tego co dodaja do zestawu czyli:

- nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,

- ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg,

 

do tego dokupilem jeszcze ekstrakt slodowy sypany do butelek

 

rozumiem ze jak wleje do fermentatora te ekstrakty slodowe (wczesniej podgrzane w wodzie i przegotowane) to trzeba to zalac woda... a ze wody bedzie potrzeba ze 20 litrow to srednio widze bieganie z garnkiem 5 litrowym :)

 

no chyba ze zagotuje 4 razy wczesniej garnek 5 litrowy a przegotowana wode bede przechowywac w jednym z fermentatorow :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast przegotowywać - uzupełnij wodą z biedronki. Będziesz miał od razy schłodzone.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

czytalem cale wiki, aczkolwiek mimo wszystko bardziej ufam przegotowanej wodzie z kranu niz tej z biedronki :)

 

chociaz jesli u was sie nic nie dzieje to czemu u mnie mialoby sie cos dziac...

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 warek z woda z biedronki.

 

Zostało z tego ze 30 butelek, resztę wypilismy.

 

Więcej zyskasz zacierając słód, niż gotując kranówkę.

A pewno w wielu regionach lepsza woda z biedronki niż z kranu.

 

Biedronka, bo u mnie było najbliżej, i najtaniej ( chyba poniżej 2 pln za 5l)

 

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-)

po co dezynfekować jeśli później będziesz to gotować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości."

przy Brewkicie +ekstrat słodowy

 

gotowanie jest niezbędne?

 

no to ciekawe co mi wyjdzie ja tylko rozpuściłem i do wiadra hehe już w butelkach a tak poza tym to nie bardzo mi się chce w butelkach glukoza rozpuścic

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

anteks, w sumie masz racje ;)

 

tak jak pisalem czytam i sie ucze jak narazie ;)

 

uups, ja wole wode przegotowac, a przy Coopers'ie widzialem ze gosc wrzatkiem zalewal po przelaniu z puszek do fermentatora a potem do tego zimna woda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makaron, o i to jest bardzo dobry pomysl! ;-)

 

Dzieki!

 

ps. jak zaczne bawic sie w zacieranie to w zwiazku z tym ze potafie programowac mikrokontrolery bede staral sie zrobic automat do utrzymywania temp, automatycznego mieszania itd ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.