Jump to content

Gotowanie w fermentatorze ;-)


Grifter
 Share

Recommended Posts

Witam!

 

Szukalem ale nie znalazlem...

 

Przymierzam sie do pierwszego warzenia i w sumie na chwile obecna jedynym problemem jest dla mnie przygotowanie ~20litrow wody... (brak duzego gara)

 

Tak sobie na szybko pomyslalem o patencie o ktory kiedys wspominal mi tata... :)

 

Czy moge zagotowac wode w fermentatorze ?

 

Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-)

 

Zestaw mam WES II, wiec dwa duze wiadra sa ;-)

Edited by Grifter
Link to comment
Share on other sites

mam to: http://sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157

 

pierwsza warke chce zrobic z tego co dodaja do zestawu czyli:

- nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,

- ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg,

 

do tego dokupilem jeszcze ekstrakt slodowy sypany do butelek

 

rozumiem ze jak wleje do fermentatora te ekstrakty slodowe (wczesniej podgrzane w wodzie i przegotowane) to trzeba to zalac woda... a ze wody bedzie potrzeba ze 20 litrow to srednio widze bieganie z garnkiem 5 litrowym :)

 

no chyba ze zagotuje 4 razy wczesniej garnek 5 litrowy a przegotowana wode bede przechowywac w jednym z fermentatorow :)

Link to comment
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

"Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości."

Link to comment
Share on other sites

16 warek z woda z biedronki.

 

Zostało z tego ze 30 butelek, resztę wypilismy.

 

Więcej zyskasz zacierając słód, niż gotując kranówkę.

A pewno w wielu regionach lepsza woda z biedronki niż z kranu.

 

Biedronka, bo u mnie było najbliżej, i najtaniej ( chyba poniżej 2 pln za 5l)

 

flood

Link to comment
Share on other sites

"Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości."

przy Brewkicie +ekstrat słodowy

 

gotowanie jest niezbędne?

 

no to ciekawe co mi wyjdzie ja tylko rozpuściłem i do wiadra hehe już w butelkach a tak poza tym to nie bardzo mi się chce w butelkach glukoza rozpuścic

Edited by uups
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.