Jump to content
Sign in to follow this  
sali

brewkit black rock pszeniczny, nie spada cukier

Recommended Posts

zrobiłem sobie piwo z gotowca, wszystko wg instrukcji. Piszą, że fermentacja trwa 5-7 dni.

U mnie było tak:

balingometr wskazywał 11 przed zatkaniem fermentatora

1 dzień nic się nie działo poza gromadzeniem piany,

2 dzień ostra fermentacja duże bulgotanie

3 dzień cisza opadanie piany

4 dzień cisza opadanie piany

5 dzień otworzyłem fermentor i balingometr wskazywał 5,5 , później po zatkaniu deliatne bulgotanie

6 dzień delikatne bulgotanie

7 dzień prawie nie bulgocze, znowu zmierzyłem poziom cukru jest 5 (wg instrukcji powinno spać do około 25% w stosunku do początku czyli około 3)

Nie wiem co dalej robić, raz na jakiś czas co zabulgocze, ale widzę, że słabo spada a wg instrukcji fermentacja powinna skończyć się po 7 dniach

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrobiłem sobie piwo z gotowca, wszystko wg instrukcji. Piszą, że fermentacja trwa 5-7 dni.

U mnie było tak:

balingometr wskazywał 11 przed zatkaniem fermentatora

1 dzień nic się nie działo poza gromadzeniem piany,

2 dzień ostra fermentacja duże bulgotanie

3 dzień cisza opadanie piany

4 dzień cisza opadanie piany

5 dzień otworzyłem fermentor i balingometr wskazywał 5,5 , później po zatkaniu deliatne bulgotanie

6 dzień delikatne bulgotanie

7 dzień prawie nie bulgocze, znowu zmierzyłem poziom cukru jest 5 (wg instrukcji powinno spać do około 25% w stosunku do początku czyli około 3)

Nie wiem co dalej robić, raz na jakiś czas co zabulgocze, ale widzę, że słabo spada a wg instrukcji fermentacja powinna skończyć się po 7 dniach

Zrozum, że nie Ty wyznaczasz drożdżom kiedy skończą prace. Piwo ma tydzień, daj mu jeszcze tydzień. I wcale nie oznacza to, że do 3 dojdą.

Edited by Mapak

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok nie spieszy mi się, tylko chciałbym wiedzieć kiedy fermentacja się skończy i jak często mierzyć ten cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko jest ok, zachowaj spokój.

Po dwu tygodniach fermentacji, jak będziesz przelewał na cichą możesz zmierzyć.

Jeśli  cichej ferm. nie planujesz to zmierz po 3-4 tyg. , przed butelkowaniem.

I nie otwieraj tego, złapiesz  infekcję.

Też mnie męczyła ta niemoc, już się trochę uspokoiłem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko jest ok, zachowaj spokój.

Po dwu tygodniach fermentacji, jak będziesz przelewał na cichą możesz zmierzyć.

Jeśli  cichej ferm. nie planujesz to zmierz po 3-4 tyg. , przed butelkowaniem.

I nie otwieraj tego, złapiesz  infekcję.

Też mnie męczyła ta niemoc, już się trochę uspokoiłem :)

sorry za upierdliwość, ale jak się ma 5-7 dni z instrukcji do prawie miesiąca (piwa pszeniczne ponoć szybciej się robi)? Tak jak mówię nie spieszy mi się, tylko zastanawiam się czy to nie jest tak, że po prostu po pewnym czasie drożdże przestaną pracować i nic się nie będzie działo? A co jeśli cukier nie spadnie poniżej 5 (powinno być około 3)? Cichej nie planuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Wszystko jest ok, zachowaj spokój.

Po dwu tygodniach fermentacji, jak będziesz przelewał na cichą możesz zmierzyć.

Jeśli  cichej ferm. nie planujesz to zmierz po 3-4 tyg. , przed butelkowaniem.

I nie otwieraj tego, złapiesz  infekcję.

Też mnie męczyła ta niemoc, już się trochę uspokoiłem :)

 

sorry za upierdliwość, ale jak się ma 5-7 dni z instrukcji do prawie miesiąca (piwa pszeniczne ponoć szybciej się robi)? Tak jak mówię nie spieszy mi się, tylko zastanawiam się czy to nie jest tak, że po prostu po pewnym czasie drożdże przestaną pracować i nic się nie będzie działo? A co jeśli cukier nie spadnie poniżej 5 (powinno być około 3)? Cichej nie planuję.
Cicha już trwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

​odświeżam temat, bo minął już przeszło tydzień tej niby cichej. Zmierzyłem wychodzi 4,5 blg, czyli praktycznie nic się nie zmieniło od przeszło tygodnia. Czy zlewać do butelek czy jeszcze czekać?

​Czy w związku z wysokim blg dawać mniej cukru do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zmierzyłem wychodzi 4,5 blg, czyli praktycznie nic się nie zmieniło od przeszło tygodnia.

wg mnie 0,5blg zmiany to nie jest nic :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zmierzyłem wychodzi 4,5 blg, czyli praktycznie nic się nie zmieniło od przeszło tygodnia.

wg mnie 0,5blg zmiany to nie jest nic :(

 

wiesz na tej miarce to tak średnio dokładnie widać, jeszcze ręce się trzęsą ;) a tak na poważnie to coś tam chyba spadło, ale bardzo niewiele, a jednak minął tydzień od ostatniego pomiaru

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a jednak minął tydzień od ostatniego pomiaru

czas nie ma znaczenia :( a z takiej ilości przejedzonego cukru dość CO2 się wytworzyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

a jednak minął tydzień od ostatniego pomiaru

czas nie ma znaczenia :( a z takiej ilości przejedzonego cukru dość CO2 się wytworzyło.

 

 

ok to ile jeszcze poczekać, tydzień? Pszeniczne ponoć szybko się robi a u mnie to już trwa ponad 2 tygodnie. No i pytanie jeśli cukier nie spadnie, to czy dawać mniej przy zlewaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ok to ile jeszcze poczekać, tydzień?

do czasu aż blg w przeciągu 3 dni nie spadnie :)

 

 

No i pytanie jeśli cukier nie spadnie, to czy dawać mniej przy zlewaniu?

to w ogóle nie ma ze sobą związku .

Share this post


Link to post
Share on other sites

odświeżam temat, bo w sumie minął kolejny tydzień. Miałem właśnie zlewać butelki i w tym celu przeniosłem baniak z piwem do innego pomieszczenia i zaczęło znowu bulgotać. tak raz na 2 minuty, pytanie czy zlewać czy jeszcze poczekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok dzięki, to biorę się za zlewanie.

ja pozwolę sobie na małą uszczypliwość tutaj, bo widzę, że nikogo mimo szczerych chęci nie wyprowadziłeś z równowagi (fakt, że jesteśmy w piaskownicy piwowarskiej moim zdaniem nie ma akurat żadnego znaczenia).. powinieneś wziąć się w pierwszej kolejności za CZYTANIE (i to nie instrukcji, którą napisał jakiś opętaniec) a w drugiej za WARZENIE, nigdy na odwrót.

 

http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna

 

tutaj jest wszystko, całe kompedium wiedzy posortowane tematycznie dotyczące warzenia piwa. Uwierz mi, że dzięki temu materiałowi nie będziesz zadawał takich pytań i Twoje piwo będzie o wiele, wiele lepsze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.