Jump to content

Terry - Browar Bielański - usprawnienia


Terry
 Share

Recommended Posts

Poczytałem, pomyślałem i pojawiło się kilka pomysłów na usprawnienie mojego browaru. Będę wdzięczny jeśli podzielicie się ze mną uwagami co do założeń i planów oraz poradami co do wykonania konkretnych projektów.

 

Kilka słów o sprzęcie.

 

Kadź zacierno/warzelna: solidny (z grubym dnem) gar z nierdzewki 100L

Taboret gazowy z allegro

Filtracja: w beczce 120L z kranikiem za pomocą filtratora z oplotu

Dodatkowo - gar 18L do podgrzewania wody do filtracja i chmielenia brzeczki która nie mieści się w garze (albo jakichś resztek)

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową

 

Plany są następujące i tyczą się różnych elementów (część ma charakter dalekosiężny i nieokreślony konkretnym terminem):

1. Budowa filtratora z rurek miedzianych, polutowanie i filtracja bezpośrednio z gara oraz podwyższenie taboretu tak, żeby można wykorzystać grawitację przy filtracji

2. Z kega 50L utworzenie pomocniczej kadzi służacej przede wszystkim do podgrzewania wody. Stałoby to sobie najwyżej. Podgrzewanie grzałkami elektrycznymi 2000W (jedna lub dwie), do tego zawór i termometr bimetaliczny (dokładniejszy niepotrzebny

3. Zrobienie takiego myku aby tak zakończyć chłodnicę aby można było ją montować i demontować do pokrywy gara. Pozwoliłoby to w czasie chłodzenia zapobiec składaniu się chłodnicy, mieszanie odbywałoby się poprzez lekkie podnoszenie pokrywy i miąchanie nią. Ponadto chłodzenie pod przykryciem zmniejszałoby ryzyko zakażenia.

4. Zmontowanie mieszadła oraz czujników temperatury tak, żeby móc odbierać odczyty na komputer - mieszadło odpowiada za równomierna temperaturę a ja siedzę przy komputerku i w zależności od odczytów włączam, zmniejszam, zwiększam albo odcinam dopływ gazu. (widziałem taką opcję u Infama - jestem zauroczony :) )

 

Podstawa na chwilę obecną to 1 i 2.

Do 3 i 4 przejdę jak już załatwię 1 i 2 oraz uruchomię rozlew z kegów

 

1. Filtrator

Tutaj w zasadzie wszystko zostało już powiedziane. Nacięcia na rurkach będą od spodu (część ma od góry, wydaje mi się że lepiej będzie od spodu), lutowanie spoiwem bez ołowiu. Po zakończeniu zacierania i podgrzaniu całości do >75°C wstawiam filtrator i filtruję.

Średnica nacięć i sposób ich wykonania - zastanawiam się co będzie lepsze biorąc pod uwagę możliwie najwęższe nacięcia i stosunkowo sprawny przebieg prac - brzeszczot czy szlifierka kątowa (diaks). Jakie można uzyskać minimimalne szerokości nacięcia w obu przypadkach?

 

Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy nie dałoby się zastosować tego filtratora do rozlania schłodzonego piwa do fermentorów. Jako złoże filtracyjne na osady zimne i gorące posłużyłby chmiel?

 

2. przerobienie kega 50L

 

Jest to stal KO i z tego co mówił Infam nie jest to jakiś super sympatyczny materiał do obróbki za pomocą typowych domowych narzędzi...

Plan jest taki, żeby zamontować tam: grzałki elektryczne, zawór i termometr.

a) wycięcię otworu

szlifierka czy plazmowo(równo, szybko i bezproblemowo) - chyba zrobię to po domowemu szlifierką, jakoś nie mam pomysłu gdzie mógłbym to zrobić plazmowo (i tanio)

b) grzałki

co do grzałek postanowiłem otworzyć oddzielny temat natomiast tutaj zostają konkretne rozwiązania

Ile grzałek do szybkiego podgrzewania wody? wystarczy jedna 2000W czy na wszelki wypadek wmontować dwie?

c) termometr

Plan jest taki, żeby do kega wspawać mufę i wkręcić w nią termometr bimetalowy (gwint owinąć taśmą teflonową)

Z jakiego materiału ta mufa? w hydraulicznym sprzedawca zaproponował jakąś ocynkowaną (jako dopuszczalną do kontaktu z wodą), ale kiedy powiedziałem, że będę chciał wspawać to w keg ze stali KO to stwierdził, że taka mufa kiepsko się spawa... jak nie taka mufa to jaka?

Druga sprawa to na jakiej wysokości zamontować termometr? Nie jest tu wymagana jakaś szczególna dokładnośc. Większosć osób montuje niewiele wyżej od grzałki. Pytanie czy nie będzie wtedy zafałszowany odczyt z powodu bliskości grzałki (tam woda jest najcieplejsza). Więc może trochę wyżej, np w 1/3 od dołu albo w połowie?

d) zawór - tutaj również zamierzam wspawać mufę (3/4 cala). I tu również pytanie o materiał (mufy i kranu)

Link to comment
Share on other sites

Mufa musi byś też z KO, termometr bimetaliczny raczej sobie podaruj rozbieżność do 5-7°C

co do grzałek to to zależy co chcesz w kegu grzać jeśli tylko wodę to może być 2x2000 i przez 30-40 min. masz juz wrzątek

ale jeśli to ma służyć do zacierania to "szybko" jedynie może się przypalić.

Link to comment
Share on other sites

Mufa musi byś też z KO, termometr bimetaliczny raczej sobie podaruj rozbieżność do 5-7°C

Przy wodzie tylko do wysładzania te 5-7°C są jeszcze dopuszczalne... chyba, że jest jakaś alternatywa, którą da się wmontować w keg w cenie nie powodującej omdleń:)

 

Ok, mufy ze stali KO, a kranik?

 

co do grzałek to to zależy co chcesz w kegu grzać jeśli tylko wodę to może być 2x2000 i przez 30-40 min. masz juz wrzątek

ale jeśli to ma służyć do zacierania to "szybko" jedynie może się przypalić.

Tylko woda, ewentualnie gotowanie brzeczki maks 5BLG. Zacierał będę w garze 100L + taboret (tak jak teraz).

 

Zamiast taboretu z BA weź IDEALGAS typ E 312 P http://allegro.pl/item913232802_taboret ? _nowy.html.

Tańszy i w dodatku z zapalarką i termoparą smile

Kilka słów o sprzęcie.

Kadź zacierno/warzelna: solidny (z grubym dnem) gar z nierdzewki 100L

Taboret gazowy z allegro

Filtracja: w beczce 120L z kranikiem za pomocą filtratora z oplotu

Dodatkowo - gar 18L do podgrzewania wody do filtracja i chmielenia brzeczki która nie mieści się w garze (albo jakichś resztek)

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową

Może się niejasno wyraziłem - ten sprzęt już mam:) A "taboret z allegro" to chyba właśnie dokładnie taki jak podlinkowałeś. Bardzo sobie chwalę, ale z brzeczką 80L już nie jest taki sprawny... trochę trzeba czekać aż się zagotuje.

Link to comment
Share on other sites

Zamiast taboretu z BA weź IDEALGAS typ E 312 P http://allegro.pl/item913232802_taboret_gazowy_z_termopara_zapalaczem_nowy.html.

Tańszy i w dodatku z zapalarką i termoparą :)

Szukam dla siebie dobrego taboretu w korzystnej cenie ten wydaje się być OK. czy ktoś zna lepsza ofertę?

Link to comment
Share on other sites

I tu również pytanie o materiał (mufy i kranu)

Krany mogą być zwykłe do wody dostępne w sklepach hydraulicznych.

 

Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy nie dałoby się zastosować tego filtratora do rozlania schłodzonego piwa do fermentorów. Jako złoże filtracyjne na osady zimne i gorące posłużyłby chmiel?

U mnie z powodzeniem do filtracji chmielin w czasie przelewania do fermentorów sprawdził się filtrator z oplotu.

 

a) wycięcię otworu

szlifierka czy plazmowo(równo, szybko i bezproblemowo) - chyba zrobię to po domowemu szlifierką, jakoś nie mam pomysłu gdzie mógłbym to zrobić plazmowo (i tanio)

Śmiało tnij szlifierką. To kilka minut roboty, a efekt jest zadowalający jak na ręczną robotę :) Tylko w celu wycięcia otworu o jak największej średnicy przygotuj sobie kilka tarcz, żeby ciąć możliwie największą średnicą tarczy

Edited by Maryush
Link to comment
Share on other sites

Ja nie wiem czy dobrze rozumiem, ale... Też się zastanawiałem nad filtrem z rurki miedzianej. Ale jakoś się nie złożyło. ;) Przetestowałem za to dwa wiadra z wężykami z oplotu. Sprawdziło się bardzo dobrze. Myślę, że w beczce 120L możesz mieć nieco zbyt grube złoże filtracyjne. Korzyść podstawowa jest taka, że w trakcie układania złoża myję gar, później brzeczkę przednią grzeję w miarę odbierania. Co ma niebagatelne znaczenie dla czasu całej operacji.

Link to comment
Share on other sites

Ja nie wiem czy dobrze rozumiem, ale... Też się zastanawiałem nad filtrem z rurki miedzianej. Ale jakoś się nie złożyło. ;) Przetestowałem za to dwa wiadra z wężykami z oplotu. Sprawdziło się bardzo dobrze. Myślę, że w beczce 120L możesz mieć nieco zbyt grube złoże filtracyjne. Korzyść podstawowa jest taka, że w trakcie układania złoża myję gar, później brzeczkę przednią grzeję w miarę odbierania. Co ma niebagatelne znaczenie dla czasu całej operacji.

W tej chwili stosuję u siebie taki wężyk w beczce 120L (a wcześniej w zwykłym pojemniku 33L z kranem). Rzeczywiście filtrując w beczce znaczne ilości słodu co jakiś czas coś się blokuje i muszę "zamiąchać" łychą górną część złoża i wtedy jakby się wszystko "odtykało". Jednak filtrator po każdej filtracji wygląda coraz mizerniej (zagięcia itp).

 

Zdecydowanie argumentem przeciwko filtrowaniu bezpośrednio z gara są względy czasowe - podczas filtrowania w beczce mam czas na umycie gara przed chmieleniem i mogę podgrzewać pierwsze partie odfiltrowanej brzeczki. Cóż... coś za coś. Sprawa jeszcze do przemyślenia bo, póki co, jakoś ta filtracja idzie.

Na chwilę obecną podstawa to prace nad przystosowaniem kega w Browarze.

Link to comment
Share on other sites

Zamiast taboretu z BA weź IDEALGAS typ E 312 P http://allegro.pl/item913232802_taboret_gazowy_z_termopara_zapalaczem_nowy.html.

Tańszy i w dodatku z zapalarką i termoparą ;)

Szukam dla siebie dobrego taboretu w korzystnej cenie ten wydaje się być OK. czy ktoś zna lepsza ofertę?

Apolloks trochę kiepsko dobrałeś temat bo my tu w zasadzie nie o taboretach mieliśmy ;) Bierz ten. Cena jest dobra, sprzęt dobrze się sprawuje. Zresztą jakiegoś wielkiego rynku taboretów gazowych nie ma. Nie ma się co zastanawiać.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.