Jump to content

Recommended Posts

1/2017 Groszkowe Session Polish Ale

 

Skład:

  • Gozdawa Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg
  • Chmiele: Marynka, Lubelski
  • Drożdże Fermentis Safale US-05

Gotowanie:

  • 55' Marynka 30g
  • 15' Lubelski 15g
  • 0' (whirpool) Lubelski 15g

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 10Blg
  • Burzliwa: 10 dni
  • Na wyjściu: 1 Blg, Alko: 4,7%

Butelkowanie:

  • 2016-01-14
  • cukier biały 3g butelka

Jak wyszło:

  • Aromat: poziomki i truskawka (już kilka osób pisało na forum, że lubelski chmiel daje takie aromaty) herbata z cytryną, curry
  • Smak: wytrawne, wyraźna ale nie męcząca goryczka, poziomki i truskawki
  • Kolor: złoty
  • Nagazowanie: Przy tak lekkim piwie, trochę za bardzo nagazowane. Po nalaniu trzeba chwilkę poczekać aż uwolni się nadmiar CO2.

piwo_groszkowe_browar_na_wyzynie_rozlew_

Edited by Groszek z Lublina

Share this post


Link to post
Share on other sites

2/2017 Szwagier, Sąsiad i Ja Dual Hop Brown IPA

 

Skład:

  • Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg
  • Bruntal Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg
  • Chmiele: Magnat, Mosaic
  • Drożdże Fermentis Safale S-04

Gotowanie:

  • 60' Magnat 25g
  • 30' Magnat 25g
  • 30' Mosaic 25g
  • 0' (whirpool) Mosaic 25g

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 18Blg
  • Burzliwa: 14 dni (bez cichej)
  • Na wyjściu: 6 Blg, Alko: 7,1%

Butelkowanie:

  • 2017-01-28
  • cukier biały 2,5g butelka

Jak wyszło:

  • Aromat: Mango, liczi, marakuja, cytrusy
  • Smak: zbalansowany, wyraźna gorczyka, owoce cytrusowe, karmelek. Magnat nie dał żywicy na co liczyłem co nie zmienia faktu, że piwko bardzo smaczne
  • Kolor: głęboko brązowy
  • Nagazowanie: Na razie ok :)

 

Ucieczkowice w drodze :D

s-04-wycieczki_drozdzy.jpg

Edited by Groszek z Lublina

Share this post


Link to post
Share on other sites

3/2017 Łąki nad Ciemięgą Single Hop Polish Ale

 

Skład:

  • Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg
  • Chmiele: Sybilla
  • Drożdże Fermentis Safale S-04

Gotowanie:

  • 45' Sybilla 25g
  • 20' Sybilla 25g
  • 7' Sybilla 25g
  • 0' (whirpool) Sybilla 25g

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 12Blg
  • Burzliwa: 14 dni (bez cichej)
  • Na wyjściu: 3,5 Blg, Alko: 4,6%

Butelkowanie:

  • 2017-02-11
  • cukier biały 2,7g butelka

Jak wyszło:

  • IBU: 40
  • Aromat: zioła, kwiaty, bardzo przyjemny i intensywny
  • Smak: łodyga, trawa, ziemia, zalegająca ostra goryczka. Mimo tego ma to swój urok i oryginalność. Męska część degustatorów nie narzekała. Na przyszłość trzeba zmniejszyć ilość chmielu na smak i celować w mniejsze IBU (około 20).
  • Kolor: bursztynowy
  • Nagazowanie: OK :)

 

piwo_laki_nad_ciemiega_browar_na_wyzynie

Edited by Groszek z Lublina

Share this post


Link to post
Share on other sites

4/2017 Czerniejów Dry Stout

 

Skład:

  • Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 1,4kg
  • WES Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg
  • Słód Viking Malt Czekoladowy 0,2kg
  • Słód Viking Malt Palony 0,3kg
  • Chmiele: Junga
  • Drożdże Fermentis Safale S-04

Gotowanie:

  • 30' Junga 50g (25g)
  • 10' Junga 50g (25g)

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 12Blg
  • Burzliwa: 14 dni (bez cichej)
  • Na wyjściu: 4,5 Blg, Alko: 4,1%

Butelkowanie:

  • 2017-02-17
  • cukier biały 1,6g butelka

Jak wyszło:

  • IBU: 70
  • Aromat: Kawa wiedzie prym, czekolada, delikatna paloność
  • Smak: Kawaaaaaa, czekoladka, delikatna fajna kwaskowość, machnąłem się z ilością chmielu miało być po 25g a dodałem po 50g mimo tego słody przykryły goryczkę i piwo jest super!
  • Kolor: czarno-brązowy
  • Pianka: gęsta beżowa
  • Nagazowanie: ideal :)

 

Niedługo wrzucę fotkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.