ceemte 16 Posted February 18, 2010 Czy ktos tego uzywal?? http://allegro.pl/item911091733_elekryczny_waz_do_obciagu_wina_piwa.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
szamankfc 1 Posted February 18, 2010 Zbyt skomplikowane nie potrzebne i zbyteczne a na poważnie sam o tym kiedyś myślałem i doszedłem do: 1 Potrzeba baterie mieć w zapasie 2 Dużo może się rzeczy w tym ustrojstwie popsuć 3 następny grat 4 dodatkowy problem przy myciu To już lepiej sobie kraniki z reduktorem osadów w fermentatorach domontować Quote Share this post Link to post Share on other sites
ceemte 16 Posted February 18, 2010 Co do zasilania, to 10 minut z lutownica i mozna przerobic na sieciowe. Nie w tym rzecz. Myslalem o rozwiazaniu, ktore wyeliminuje koniecznosc podnoszenia fermentorow. Dlatego tez pytam, czy ktos ma jakies konkretne wnioski z uzytkowania tego wynalazku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 18, 2010 (edited) kupiłem 1,5 roku temu, ale jeszcze ani razu nie użyłem i chyba nie użyję wtedy jeszcze fermentowałem w gąsiorach 53l okazał się za krótki choć w opisie pisało że jest możliwość przedłużenia we własnym zakresie wymiękłem nie modernizowałem tego, łopatki wirnika osadzone są na pręcie trzeba by było wymienić i pręt i rurkę. IMHO szkoda prądu a raczej baterii . Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Edited February 18, 2010 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 725 1 Items Posted February 18, 2010 Widziałem coś takiego w Praktikerze i Bricomarche na stoiskach winiarskich Quote Share this post Link to post Share on other sites
ceemte 16 Posted February 18, 2010 Więc chyba rozsądniejszym rozwiązaniem, jeśli już pchać się w mechanizację, będzie pompa spożywcza. Trochę na wyrost inwestycja w takim razie. No cóż, taniej i prościej w takim razie wyjdzie okazjonalna "organizacja" kogoś do podnoszenia tych fermentorów... Josefik, dzięki za dokładne info - o coś takiego mi chodziło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 18, 2010 Więc chyba rozsądniejszym rozwiązaniem, jeśli już pchać się w mechanizację, będzie pompa spożywcza. Trochę na wyrost inwestycja w takim razie. No cóż, taniej i prościej w takim razie wyjdzie okazjonalna "organizacja" kogoś do podnoszenia tych fermentorów... Josefik, dzięki za dokładne info - o coś takiego mi chodziło. pompy spożywcze to chyba koszmarny wydatek używam od ponad roku pompy co2 do transferu gorącej brzeczki > wymiennik ciepła > fermentator potem już na cichą i do butelek już tylko grawitacyjnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ceemte 16 Posted February 18, 2010 Pisząc o pompce spożywczej miałem raczej na myśli coś tańszego. Kiedyś widziałem chyba w BA taką doczepianą do wiertarki za ok. 50zł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 18, 2010 też taką posiadam używam jej przy dekokcji do przepompowywania zacieru przelewać odfermentowanego piwa nie próbowałam ale wydaje mi się że wysokie obroty wiertarki mogą zaszkodzić - napowietrzyć albo co i nie nadaje się do wrzątku rozszczelnia się. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ceemte 16 Posted February 20, 2010 Znalazłem alternatywę. Co prawda cena dość wysoka (160zł) ale w porównaniu do profesjonalnych pomp spożywczych i tak nieźle. Na razie pompę jednak sobie odpuszczę. Może kiedyś wrócę do tematu jak będę rozbudowywał browarek. http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=3&products_id=1282 Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 729 1 Items Posted February 20, 2010 Znalazłem alternatywę. Co prawda cena dość wysoka (160zł) ale w porównaniu do profesjonalnych pomp spożywczych i tak nieźle. Na razie pompę jednak sobie odpuszczę. Może kiedyś wrócę do tematu jak będę rozbudowywał browarek. http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=3&products_id=1282 Dokładnie takiej używa z tego co widziałem, Dziadek w swoim browarze. Quote Share this post Link to post Share on other sites