Jump to content
Sign in to follow this  
ceemte

Elekryczny wąż do obciagu wina / piwa

Recommended Posts

Zbyt skomplikowane nie potrzebne i zbyteczne a na poważnie sam o tym kiedyś myślałem i doszedłem do:

1 Potrzeba baterie mieć w zapasie

2 Dużo może się rzeczy w tym ustrojstwie popsuć

3 następny grat

4 dodatkowy problem przy myciu

To już lepiej sobie kraniki z reduktorem osadów w fermentatorach domontować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do zasilania, to 10 minut z lutownica i mozna przerobic na sieciowe. Nie w tym rzecz. Myslalem o rozwiazaniu, ktore wyeliminuje koniecznosc podnoszenia fermentorow. Dlatego tez pytam, czy ktos ma jakies konkretne wnioski z uzytkowania tego wynalazku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kupiłem 1,5 roku temu, ale jeszcze ani razu nie użyłem i chyba nie użyję :)

wtedy jeszcze fermentowałem w gąsiorach 53l

okazał się za krótki choć w opisie pisało że jest możliwość przedłużenia we własnym zakresie

wymiękłem nie modernizowałem tego, łopatki wirnika osadzone są na pręcie trzeba by było wymienić i pręt i rurkę.

IMHO szkoda prądu a raczej baterii :) . Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc chyba rozsądniejszym rozwiązaniem, jeśli już pchać się w mechanizację, będzie pompa spożywcza. Trochę na wyrost inwestycja w takim razie. No cóż, taniej i prościej w takim razie wyjdzie okazjonalna "organizacja" kogoś do podnoszenia tych fermentorów...

 

Josefik, dzięki za dokładne info - o coś takiego mi chodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Więc chyba rozsądniejszym rozwiązaniem, jeśli już pchać się w mechanizację, będzie pompa spożywcza. Trochę na wyrost inwestycja w takim razie. No cóż, taniej i prościej w takim razie wyjdzie okazjonalna "organizacja" kogoś do podnoszenia tych fermentorów...

 

Josefik, dzięki za dokładne info - o coś takiego mi chodziło.

pompy spożywcze to chyba koszmarny wydatek

używam od ponad roku pompy co2 do transferu gorącej brzeczki > wymiennik ciepła > fermentator

potem już na cichą i do butelek już tylko grawitacyjnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisząc o pompce spożywczej miałem raczej na myśli coś tańszego. Kiedyś widziałem chyba w BA taką doczepianą do wiertarki za ok. 50zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

też taką posiadam ;)

używam jej przy dekokcji do przepompowywania zacieru

 

przelewać odfermentowanego piwa nie próbowałam

ale wydaje mi się że wysokie obroty wiertarki mogą zaszkodzić - napowietrzyć albo co

i nie nadaje się do wrzątku rozszczelnia się.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znalazłem alternatywę. Co prawda cena dość wysoka (160zł) ale w porównaniu do profesjonalnych pomp spożywczych i tak nieźle. Na razie pompę jednak sobie odpuszczę. Może kiedyś wrócę do tematu jak będę rozbudowywał browarek.

 

http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=3&products_id=1282

Dokładnie takiej używa z tego co widziałem, Dziadek w swoim browarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.