Skocz do zawartości

Belgia z Ameryką ocena receptury


kamilg20

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie fermentuje się mój witbier na drożdżach Wyeast 3944 Belgian Witbier. Zbiorę gęstwę i mam zamiar uwarzyć coś nieco mocniejszego z lekkim akcentem amerykańskim.

 

21l 15 blg

 

5,3 belgijski pilzneński

0,3 special B

 

66°C 30 min

72°C 30 min

 

Magnum na goryczkę (35-40 IBU)

30g Amarillo na zimno

 

Nie celuję w żaden styl. Chciałem mieć słodowość belgijską (karmel, rodzynki), fenole od drożdży i delikatny cytrus w tle. Drożdże ponoć schodzą nisko i mają tendencję do podkreślania alkoholu, dlatego zdecydowałem się na nieco słodsze zacieranie. Czy można tu coś poprawić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwiększyłbym zasyp special B do 0,5 kg., kosztem ciemniejszej barwy.

To będzie się układać kilka miesięcy. Nie ma sensu. Chyba, że odpuścić tę Amerykę. Ja bym zostawił jak jest jeśli coś z tego chmielu ma być wyczuwalne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.