Jump to content
Sign in to follow this  
roberto_g

Fermentacja, a intensywne światło żarówki

Recommended Posts

Witajcie,

 

Będę przeprowadzał fermentację w garażu w niepodłączonej lodówce.

W garażu jest 6'C, a w lodówce chcę mieć 18'C.

W związku z tym muszę czymś podgrzewać "atmosferę".

 

Doczytałem, że dobry będzie pas grzewczy z terrarium, ale takowego nie mam i nie wiem czy zdążę kupić.

Pomyślałem, że podobnie powinna zadziałać tradycyjna żarówka 40/60W, która będzie na stałe włączona wewnątrz lodówki. Jeśli by za bardzo grzała to mogę ją cyklicznie włączać i wyłączać włącznikiem czasowym.

 

Moje pytanie jest następujące:

Czy światło żarówki szkodzi fermentacji? Czy też szkodzenie dotyczy tylko światła słonecznego?

Chodzi chyba o jakąś fotolizę, czy też inne mądre rzeczy ;-)

 

Fermentacja w standardowych, plastikowych, białych fermentorach.

 

Pozdrowienia,

Robert

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiem wątpić żeby coś takiego "podgrzało atmosferę" do takich wartości w tych warunkach. Nie sądzę też żeby światło żarówki mogło mieć bagatelny wpływ na końcowy efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiem wątpić żeby coś takiego "podgrzało atmosferę" do takich wartości w tych warunkach. Nie sądzę też żeby światło żarówki mogło mieć bagatelny wpływ na końcowy efekt.

 

Jestem niemal pewien, że wystarczy i raczej sądzę, żę 60W (bo taką żarówkę mam) to będzie za dużo i będzie za gorąco.

60W w całości pójdzie na podgrzanie, to jest przypuszczam 2 razy za dużo.

 

Ale na 100% pewnien nie jestem, właśnie zapuściłem w garażu test na fermnetorach pełnych wody. Jutro dam znać jaki jest wynik testu :-)

 

Nie wiem natomiast co z tą fotolizą i spędza mi to sen z oczu. W lodówce świeci jak w IV bloku reaktora w Czernobylu :(

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolutnie nie mam bladego pojęcia czy światło zaszkodzi. Moje przeczucie mówi mi że nie powinno ale dla pewności nakryjesz to jakimś kocem albo folią i problem z głowy.

 

Co do żarówek to moje doświadczenia w tym temacie są takie że dogrzewaliśmy w ten sposób kamery monitoringu. Żarówka w obudowie z termostatem który włączał i wyłączał zasilanie. Świetny pomysł moim zdaniem. Tanio, i działa. Oczywiście są specjalne pasy za pierdziliard, tylko po co ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasmaruj kremem do opalania, one mają filtr UV. Tak, żartowałem.

A tak na serio, to mogło by coś pomóc pomalowanie żarówki farbą w sprayu. To zatrzyma sporą część światła, a żarówka dalej będzie piecem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o tym pomalowaniu, nawet mam czarny spray.

Pytanie, czy farba się nie zapali...

 

Drugi pomysł mam taki, żeby żarówkę włozyć do puszki po piwie, tzn... po "napoju piwopodobnym". WYgrzebałem właśnie taką puszkę w koszu na śmieci  ;)

Puszka całkowicie zlikwiduje światło - to jest szczelne aluminum!

A liczę na to, że przez to, że puszka jest z aluminium to powinna dobrze odprowadzić ciepło i może żarówka nie pęknie, mam nadzieję...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są pierwsze wnioski po ogrzewaniu po 30 min. i po 60 min.

W pomiarze uczestniczą dwa termometry zewnętrzne, bo bezwłądność cieplna napełnionych fermentorów uniemożliwia wykorzystanie naklejonych na nich termometrów w tak krótkim teście.

 

0 minuta: 13'C na termometrze na dole lodówki, 13'C na termometrze na górze lodówki, 

30 minuta: 17'C na termometrze na dole lodówki, 22'C na termometrze na górze lodówki,

60 minuta: 18'C na termometrze na dole lodówki, 23'C na termometrze na górze lodówki, 

 

Wnioski:

60W żarówka zbyt duża, tempreatura rośnie i przypuszczalnie osiągnie przynajmniej 25'C. A chcę mieć 18'C w lodówce.

Niestety prawdopodobnie będą duże różnice temperaturowe pomiędzy górnym fermentorem i dolnym. Czyli potrzebny wiatrak.

 

 

Wymienłem żarówkę na energooszczędną 15W i zostawiam na całą noc. Obawiam się, że 15W to będzie mało, ale zobaczymy.

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żarówka 40W zamocowana w czystej litrowej puszce jak po farbie podgrzała 40L lagera o 5.5oC na przerwę diacetylową. Puszka z kilkunastoma otworami, bodajże 2mm, żeby była jakaś wentylacja, pełni rolę ekranu przed miejscowym silnym nagrzaniem a jednocześnie jest ochroną p-poż. w przypadku pękniętego, rozgrzanego szkła.

 

unknown000 nigdy nie przykrywaj, czymkolwiek urządzeń wytwarzających ciepło- chyba, że lubisz oglądać ogień ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetlówka kompaktowa 15W jest złym pomysłem, nie dość że jako świetlówka emituje dużo mniejsza ilość ciepła, to jest to lampa wyładowcza emitująca promienie UV. Normalna żarówka z żarnikiem emituje w głównej mierze promienie podczerwone. Z resztą z tego co wiem, to fermentory są wykonane z plastiku odpornego na promienie UV.

Poszukaj żarówek o mniejszej mocy, a zapobiegawczo machnij ją czerwonym sprejem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

unknown000 nigdy nie przykrywaj, czymkolwiek urządzeń wytwarzających ciepło- chyba, że lubisz oglądać ogień

Chodziło mi o osłonięcie fermentora a nie żarówki :) Nie napisałem tego w prost wiec mogłeś źle zrozumieć. Pewnie że lobię ogień ale nie koniecznie w lodówce :)

 

Wydaje mi się że bez termostatu się niestety nie obejdzie. Ciężko będzie dobrać tak żeby wstrzelić się idealnie w te 18 stopni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tematów do przemyślenia ("17 mgnień wiosny" :D )

 

1. Prosty termostat to chyba nie problem zamontować?

2. Temperatura otoczenia, a temperatura brzeczki to dwie radykalnie różne sprawy :(

3. Co się dziej z farbą na gorącej żarówce?

4. Czy światło z żarówki przez otwory puszki nie wychodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

suszarka do włosów i prosty sterownik - takie rozwiazanie jest stosowane

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć!
 
Dużo porad, bardzo za wszystkie dziękuję i będę odpowiadał po kolei:
 
Oświetlanie piwa to bardzo zły pomysł, bardzo.

Ok, przyjmuję do wiadomości i zrobię tak, aby nie było oświetlania. Okazuje się, że wsadzenie żarówki do puszki po piwie całkowicie likwiduje światło. Muszę jeszcze zasklepić otwór wejściowy, ale nie będzie to problemem. Żadne dziury nie są raczej potrzebne, a aluminiowa puszka świetnie odprowadza ciepło. Zostawię na całą noc, jeśli żarówka nie pęknie to jadę z tym koksem.

 
 
Wydaje mi się że bez termostatu się niestety nie obejdzie. Ciężko będzie dobrać tak żeby wstrzelić się idealnie w te 18 stopni.
Mam taki pomysł, aby żarówka był podłączona do włącznika czasowego (bo taki mam, a termostatu nie). Podreguluję metodą prób i błędów i będzie się włączać np. na 4h,a potem wyłączać na 2h.
 
 
Temperatura otoczenia, a temperatura brzeczki to dwie radykalnie różne sprawy
Różnica powinna być tylko o 1-2'C temperatury, która się tworzy podczas fermentacji. Nie będzie zresztą z pomiarem problemu, bo mam termometry naklejone na fermentorach.
 
 
suszarka do włosów i prosty sterownik - takie rozwiazanie jest stosowane
A możesz kolego Furiosan rozwinąć temat? Czy chodzi Ci o włożenie suszarki na stałe do lodówki z podłączonym termostatem?
 
 
 
 
A i jeszcze podam wyniki moich dzisiejszych testów.
 
Pozostawienie żarówki 15W na cały dzień dało w wyniku różnicę 2 stopni pomiędzy fermentorem górnym, a dolnym (21'C i 19'C).
 
Zmieniłem następnie konfigurację tak, że żarówka wylądowała w puszce na leżąco i bliżęj dolnego fermentora (a nie bliżej ściany)
W wyniku tego, temperatury się niemal wyrównały (blisko 20'C). Może z jeden stopień różnicy - max.
 
Czyli wiatrak nie będzie chyba potrzebny!
Natomiast jest potrzebne czasowe wyłączanie żarówki, bo pamiętajmy, że 20'C jest na fermentorach z wodą, gdy tam będzie brzeczka to temperatura skoczy do 22'C, a chcę mieć 18'C.
Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

suszarka do włosów i prosty sterownik - takie rozwiazanie jest stosowane A możesz kolego Furiosan rozwinąć temat? Czy chodzi Ci o włożenie suszarki na stałe do lodówki z podłączonym termostatem?
 

 

tak, jest element grzewczy, jest wentylator - tylko sonda od kontrolera musi być dalej od suszarki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio przeglądając na telefonie różne stronki natknąłem się na podobne rozwiązanie tylko z wykorzystaniem żarówki UW. Nie mam pojęcia jaka długość fali światła wpływa na psucie piwa wiec nie wiem czy to dobry czy zły pomysł. Mówię tylko że się natknąłem.

 

Na forum ludzie piszą że fermentory z PP nie przepuszczają promieniowania UV wiec generalnie można by wysnuć teorie że takie rozwiązanie jest ok.

 

Jak postępy i eksperymenty ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio przeglądając na telefonie różne stronki natknąłem się na podobne rozwiązanie tylko z wykorzystaniem żarówki UW. Nie mam pojęcia jaka długość fali światła wpływa na psucie piwa wiec nie wiem czy to dobry czy zły pomysł. Mówię tylko że się natknąłem.

 

Na forum ludzie piszą że fermentory z PP nie przepuszczają promieniowania UV wiec generalnie można by wysnuć teorie że takie rozwiązanie jest ok.

 

Jak postępy i eksperymenty ? 

1. Wiem, że UV dzieli się na kolejne zakresy (UV A, B i C), ale ze wszystkimi trzema bym uważał, bo:

a) są szkodliwe dla wszelkich organizmów żywych (szczególnie UV-C, które jest używane m.in. w instalacjach do dezynfekcji wody w przepływie, jeśli nie zabiją mikrobów, to spowodują zmiany w DNA i RNA, które uniemożliwią rozmnażanie).

b) im mniej światła dociera do piwa, tym lepiej (ale też nie popadałbym w pedantyzm i nie malował fermentorów z użyciem vantablack :D)

2. Nie spotkałem się na forum z twierdzeniem, że fermentory z PP nie przepuszczają promieniowania UV, ale zaintrygowałeś mnie tym. Na szybko: nie znalazłem anglojęzycznych opracowań na ten temat, a jedynie informacje, że są odporne na działanie UV (to nie to samo...), więc pozostanę jeszcze przez jakiś czas sceptykiem. Inna sprawa, że często pomija się fakt, że ultrafiolet ma kilka zakresów (zależnych od częstotliwości i długości fal), a filtrowanie działa na jeszcze inne zakresy (np. może wycinać połowę pasma UV-A i trzecią część pasma UV-B, a z resztą radzić sobie przeciętnie lub wcale).

W związku z powyższym muszę wspomnieć o jednym. Prowadzono badania na temat przepuszczalności światła w butelkach. Nie jest tak, że zielone nie filtrują pasma UV. Filtrują fale krótsze niż 400 nm, czyli właśnie ultrafiolet. Piwu szkodzi nie tylko to pasmo, ale też znaczna część pasma widzialnego.

 

Moje wnioski (może ktoś ma inne) są takie, że jeśli nie musimy dokładać źródeł światła, to lepiej tego nie robić. Oczywiście dołożenie osłonki, która umożliwi ogrzewanie otoczenia przez żarówkę, ale nie przepuści światła, jest rozwiązaniem - o ile osłona wytrzyma temperaturę gorącej żarówki, a żarówka się nie przegrzeje ;) No i kwestie przeciwpożarowe, też są ważne :)

 

EDIT: już znalazłem wzmianki na forum o nieprzepuszczaniu UV przez polipropylen.

Edited by Enethion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak mówiłem nie mam wystarczającej wiedzy żeby wypowiedzieć się na "tak" lub na "nie".

Nie wgłębiałem się też zbytnio w temat, ale fajnie że ty to zrobiłeś i przekazałeś jakieś wnioski. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolutnie nie mam bladego pojęcia czy światło zaszkodzi. Moje przeczucie mówi mi że nie powinno ale dla pewności nakryjesz to jakimś kocem albo folią i problem z głowy.

 

Co do żarówek to moje doświadczenia w tym temacie są takie że dogrzewaliśmy w ten sposób kamery monitoringu. Żarówka w obudowie z termostatem który włączał i wyłączał zasilanie. Świetny pomysł moim zdaniem. Tanio, i działa. Oczywiście są specjalne pasy za pierdziliard, tylko po co ?

Kabel grzewczy 50W chyba 5m kosztuje niecałe 40zł. Okręcasz nim fermentor, pod kabel dajesz czujkę od termostatu z All za 12zł, ogarniasz kabelkologię i możesz dowolnie sterować temperaturą. Ja mam tak zrobione, na fermentory mam naciągnięte grube polary i jest git.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Absolutnie nie mam bladego pojęcia czy światło zaszkodzi. Moje przeczucie mówi mi że nie powinno ale dla pewności nakryjesz to jakimś kocem albo folią i problem z głowy.

 

Co do żarówek to moje doświadczenia w tym temacie są takie że dogrzewaliśmy w ten sposób kamery monitoringu. Żarówka w obudowie z termostatem który włączał i wyłączał zasilanie. Świetny pomysł moim zdaniem. Tanio, i działa. Oczywiście są specjalne pasy za pierdziliard, tylko po co ?

Kabel grzewczy 50W chyba 5m kosztuje niecałe 40zł. Okręcasz nim fermentor, pod kabel dajesz czujkę od termostatu z All za 12zł, ogarniasz kabelkologię i możesz dowolnie sterować temperaturą. Ja mam tak zrobione, na fermentory mam naciągnięte grube polary i jest git.

 

Jak mocujesz kabel do wiadra? Szukam jakiegoś bardziej praktycznego rozwiązania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak mocujesz kabel do wiadra? Szukam jakiegoś bardziej praktycznego rozwiązania.

Ja na początku mocowałem, przyklejałem, kombinowałem a i tak zawsze się odklejał, spadał na dół i nerw naruszał.

Teraz układam wokół baniaka i tak sobie leży na dole i ogrzewa boki a temperatura i tak sama idzie w górę. Jest git   :naughty:

Dodam, że w piwnicy mam aktualnie 3st., fermentor 50l  a kabel spokojnie utrzymuje każdą zadaną temperaturę (próbowałem do 12st.). Oczywiście z użyciem sterownika. Do tego moja skrzynia to ustawione obok siebie płyty styropianowe 10cm nie połączone niczym. Taki domek z kart   :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Absolutnie nie mam bladego pojęcia czy światło zaszkodzi. Moje przeczucie mówi mi że nie powinno ale dla pewności nakryjesz to jakimś kocem albo folią i problem z głowy.

 

Co do żarówek to moje doświadczenia w tym temacie są takie że dogrzewaliśmy w ten sposób kamery monitoringu. Żarówka w obudowie z termostatem który włączał i wyłączał zasilanie. Świetny pomysł moim zdaniem. Tanio, i działa. Oczywiście są specjalne pasy za pierdziliard, tylko po co ?

Kabel grzewczy 50W chyba 5m kosztuje niecałe 40zł. Okręcasz nim fermentor, pod kabel dajesz czujkę od termostatu z All za 12zł, ogarniasz kabelkologię i możesz dowolnie sterować temperaturą. Ja mam tak zrobione, na fermentory mam naciągnięte grube polary i jest git.

 

Jak mocujesz kabel do wiadra? Szukam jakiegoś bardziej praktycznego rozwiązania.

 

Ja poprzyklejałem taśma Mc Gyvera :) naciągając go porządnie :)

 

Pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.