Jump to content
Sign in to follow this  
Str

Blg

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No lepiej przed, po zaszczepieniu brzeczki drożdżami lepiej przy niej nie grzebac. Po gotowaniu odbierz probke ostudz i badaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu.

 

Dzień dobry.

Początkowe - przed

Końcowe - po zadaniu drożdży (Edit) i skończeniu fermentacji. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu.

 

 

Dzień dobry.

Początkowe - przed

Końcowe - po zadaniu drożdży

Wyszło 8,5 na brewkit Apa to dobry wynik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wyszło 8,5 na brewkit Apa to dobry wynik?

 

Trochę mało. Widełki w stylu są od 11,2 do 14,7 blg. Mierzyłeś w brzeczce o temp. 20 stopni?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Wyszło 8,5 na brewkit Apa to dobry wynik?

 

 

Trochę mało. Widełki w stylu są od 11,2 do 14,7 blg. Mierzyłeś w brzeczce o temp. 20 stopni?

I tu jest właśnie ten problem ze dopiero teraz sobie przypomniałem że na instrukcji pisało o 16 stopniach.. brzeczka ma 27 stopni, pobrać jeszcze raz i ochłodzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 7 stopni to nie zrobi Ci różnicy za wielkiej. Jaki brewkit robiłeś? Dodałeś jakiegoś cukru czy glukozy czy ekstraktu słodowego? Do ilu litrów napełniłeś fermentor? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 7 stopni to nie zrobi Ci różnicy za wielkiej. Jaki brewkit robiłeś? Dodałeś jakiegoś cukru czy glukozy czy ekstraktu słodowego? Do ilu litrów napełniłeś fermentor?

 

Black rock i dodałem BA brewkit plus z browamatora, na 23 litry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak dodałeś brewkit + ba brewkit plus to na 23 litry 8,5 blg jest rzeczywiście mało...

Edited by Browar Szycha

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to dziwne. Sprawdź czy balingometr na wodzie pokazuje 0. Może masz rozkalibrowany sprzęt do pomiaru gęstości. Albo źle rozpuszczone/wymieszane ekstrakty... Faktycznie z puszki 1,7 kg i 1 kg powinno wyjść co najmniej 12 blg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to dziwne. Sprawdź czy balingometr na wodzie pokazuje 0. Może masz rozkalibrowany sprzęt do pomiaru gęstości. Albo źle rozpuszczone/wymieszane ekstrakty... Faktycznie z puszki 1,7 kg i 1 kg powinno wyjść co najmniej 12 blg.

 

 

Sprawdziłem i woda ma 0, wątpię żeby było źle wymieszane bo cały czas mieszalem i nie było żadnych grudek. Nic już z tym nie zrobię może się uda. Mam pytanie jeszcze odnośnie drożdży po dodaniu do wody wytworzyła się mała piana ale po jakimś czasie zaczęły opadać na dno wszystkie jeszcze nie opadly. Temperatura wody była 27

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdziłem i woda ma 0, wątpię żeby było źle wymieszane bo cały czas mieszalem i nie było żadnych grudek. Nic już z tym nie zrobię może się uda. Mam pytanie jeszcze odnośnie drożdży po dodaniu do wody wytworzyła się mała piana ale po jakimś czasie zaczęły opadać na dno wszystkie jeszcze nie opadly. Temperatura wody była 27

 

Jest okej. Tak powinno być. Drożdże powinny zamienić się w taki krem. Wtedy dodajesz do brzeczki.

W sumie jak sprawdziłem w kalkulatorze na ekstrakcie WES, dodając 2,7 kg płynnego na 23 litry daje 8,7 blg. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Sprawdziłem i woda ma 0, wątpię żeby było źle wymieszane bo cały czas mieszalem i nie było żadnych grudek. Nic już z tym nie zrobię może się uda. Mam pytanie jeszcze odnośnie drożdży po dodaniu do wody wytworzyła się mała piana ale po jakimś czasie zaczęły opadać na dno wszystkie jeszcze nie opadly. Temperatura wody była 27

Jest okej. Tak powinno być. Drożdże powinny zamienić się w taki krem. Wtedy dodajesz do brzeczki.

W sumie jak sprawdziłem w kalkulatorze na ekstrakcie WES, dodając 2,7 kg płynnego na 23 litry daje 8,7 blg.

Dziękuje bardzo za pomoc. Dodaje zdjęcie drożdży, już mogę je dodać czy jeszcze poczekać?

post-18036-0-85160200-1485367189_thumb.jpg

Edited by Str

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dziękuje bardzo za pomoc. Dodaje zdjęcie drożdży, już mogę je dodać czy jeszcze poczekać?

 

Poczekaj aż wszystkie suche z tafli wody opadną, albo zamienią się w krem. Jak nie chce Ci się czekać to delikatnie zamieszaj i za 2-3 minuty do ostudzonej brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dziękuje bardzo za pomoc. Dodaje zdjęcie drożdży, już mogę je dodać czy jeszcze poczekać?

 

 

Poczekaj aż wszystkie suche z tafli wody opadną, albo zamienią się w krem. Jak nie chce Ci się czekać to delikatnie zamieszaj i za 2-3 minuty do ostudzonej brzeczki.

A jaka powinna być temperatura brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A jaka powinna być temperatura brzeczki?

 

Najlepiej poniżej 20 stopni. W trakcie fermentacji też staraj się utrzymywać temperaturę stabilną, poniżej 20 stopni. 

Optymalnie 16-18. Jak będzie więcej piwo też wyjdzie, ale bardziej estrowe, alkoholowe (nie mocniejsze, ale z bardziej wyczuwalnym smakiem alkoholu) itp. itd...

 

Tak na przyszłość polecam lekturę:

http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna 

I w szczególności na tą chwilę: 

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A jaka powinna być temperatura brzeczki?

 

 

Najlepiej poniżej 20 stopni. W trakcie fermentacji też staraj się utrzymywać temperaturę stabilną, poniżej 20 stopni. 

Optymalnie 16-18. Jak będzie więcej piwo też wyjdzie, ale bardziej estrowe, alkoholowe (nie mocniejsze, ale z bardziej wyczuwalnym smakiem alkoholu) itp. itd...

 

Tak na przyszłość polecam lekturę:

http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna 

I w szczególności na tą chwilę: 

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

Dziękuje bardzo

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu.

Dzień dobry.

Początkowe - przed

Końcowe - po zadaniu drożdży

Hmmm....,zmierzyłem blg brzeczki 12blg,dodałem drożdże,nadal 12blg

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Hmmm....,zmierzyłem blg brzeczki 12blg,dodałem drożdże,nadal 12blg

Bo zepsuł Ci się balingometr albo refraktometr. :))  Musisz przyjąć korektę bezwzględności fermentacji dodatkowo. :P 

... dobra, edytuje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemem są błędne opisy przy Brew Kitach.

Pisanie, że Brew Kit + 1kg cukru czy glukozy i można mieć 23 litry piwa jest wprowadzaniem w błąd, ponieważ wyjdzie z tego właśnie nie więcej jak 7,5 - 8,5 Blg zależnie od Brew Kitu, Cooper wyraźnie w instrukcji na wieczku podaje gęstość początkową OG=1030 (7,5Blg) gdzie odfermentowanie dojdzie do 4 Blg max więc jakie to będzie piwo???  IPA, APA, czy Porter...?????

Sklepy internetowe powinny wziąć to pod uwagę i nie powielać głupot pt: 23L. piwa = 1zł za butelkę piwa

Żeby osiągnąć 12Blg potrzeba Brew Kit + 1,7kg ekstraktu płynnego przy 20l.

 

A ten dodatek niby zamiennik cukru Plus to w większości glukoza z niewielką domieszką suchego ekstraktu za 20zł, gdzie płynny jasny Bruntal 1,7kg można kupić za 24zł...

Edited by WithoutStress

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.