Skocz do zawartości

Piwo nie nagazowało się


ireneuszj69

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niestety problem 3 ostatnimi warkami.
Posłuchałem kolegę z pracy on dopiero 1 warkę ma na swoim koncie ale dużo czyta.
I zostawiłem fermentor na strychu gdzie temperatura zeszła poniżej 10 stopni warki zeszły rożnie 2 3 5 blg.
Problem jest taki że wszystkie butelki które otwarłem są bez gazu.

Podczas butelkowania dodałem cukier [ środkowa miarka] stało 3 dni w temperaturze powyżej 15 stopni,

teraz jest w piwnicy około 5 stopni.

Pierwsze  z tych 3 piw było butelkowane 14.12.2016.

W smaku piwo jest dobre.Taki napój alkoholowy nie gazowany.
Jestem ciekaw komentarzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Środkowa miarka tzn ile było tego cukru? Jeżeli są kalkulatory i to proste to trochę bez sensu sypać na refermentację wg jakichś dziwnych miarek moim zdaniem. Chociaż jak widze to nie twoja pierwsza warka więc wcześniej się chyba udawało. Cukier napewno się rozpuścił w butelce?

Edytowane przez krisangel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam niestety problem 3 ostatnimi warkami.

Posłuchałem kolegę z pracy on dopiero 1 warkę ma na swoim koncie ale dużo czyta.

I zostawiłem fermentor na strychu gdzie temperatura zeszła poniżej 10 stopni warki zeszły rożnie 2 3 5 blg.

Problem jest taki że wszystkie butelki które otwarłem są bez gazu.

Podczas butelkowania dodałem cukier [ środkowa miarka] stało 3 dni w temperaturze powyżej 15 stopni,

teraz jest w piwnicy około 5 stopni.

Pierwsze  z tych 3 piw było butelkowane 14.12.2016.

W smaku piwo jest dobre.Taki napój alkoholowy nie gazowany.

Jestem ciekaw komentarzy.

Zabutelkowane piwo dla pewności lepiej jest potrzymać ten tydzień minimum do nagazowania w temp. pokojowej. 3 dni to zdecydowanie za mało, drożdże pewnie poszły spać.

 

PS. Dlaczego nie robisz syropu do refermentacji?

Edytowane przez Mapak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przenosząc fermentor na strych zrobiłeś drożdżom tzw- coldcrash. Opadły na dno bo je uśpiłeś, tak się dzieje gdy wstawiasz do zimnego, dzięki temu poprawiasz też trochę klarowność piwa.
Później przy butelkowaniu mała ilość drożdży dostała się do butelek gdyż były one zbite na dnie przez schłodzenie.
Takie piwo może refermentować dużo dłużej niż tydzień, a nawet dłużej niż dwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warek mam 40.

Tak to są te plastikowe miarki.

Kwestia syropu jakoś nie przeszła u mnie egzaminu.

Co do kwestii 3 dni w temp. pow.15 stopni to do tej pory nie było problemu.

Problem może tkwić jak piszecie w niskiej temp. w piwnicy.

Fermentowało tę dłużej niż zwykle.

Dzisiaj kończy mi się antybiotyk to jutro sprawdzę te piwo z 14.12 jak i te następne 28 i 29 12.2016.

Edytowane przez ireneuszj69
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.