Jump to content
Sign in to follow this  
aldorn

Pierwszy porter bałtycki: jakie blg na jakim etapie?

Recommended Posts

Witam

Ostatnio uwarzyłem porter bałtycki, 22 blg, drożdże s-23, zacieranie 68-69 stopni, fermentacja początkowo w 12 stopniach, potem stopniowo do 15-16. Po dwóch i pół tygodnia fermentacji zeszło na 8,5 blg. Możliwe ,że miałem nieszczelności w fermentorze, bo rurka stała od tygodnia. Wczoraj zlałem do drugiego fermentora, ale trochę mnie męczy to 8,5 blg, granaty i te sprawy. Co z tym zrobić? Na cichej chyba nie zejdzie wiele, w kropce jestem. Zebrałem pół litra gęstwy, aż mam ochotę ją dodać z powrotem i czekać...

Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było?

Jak dalej postępować z tym piwem?

Edited by aldorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

BLG jest bez znaczenia jeśli chodzi o granaty. Jeśli fermentacja stanęła i nie chce iść dalej to nawet przy tych 8,5 może być spoko. Butelkujesz jak wiesz że fermentacja stanęła, to że nic nie plumka to nie jest jakiś wyznacznik. Mierzysz BLG i po 7 - 10 dniach znowu jeśli jest bez zmian to dla pewności możesz przenieść wiadro do temperatury pokojowej na dzień przed butelkowaniem. 

 

Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było?

Na to nikt ci nie odpowie bo źle zadałeś pytanie. 

 

Jak dalej postępować z tym piwem?

Na początek upewnij się że BLG stanęło, jeśli po 10 dniach nic się nie zmienia to możesz temperaturą coś ugrać. 

Edited by unknown000

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było?

Jeśli chodzi o blg przed butelkowaniem, to bez FFT nigdy pewności mieć nie będziesz (a nawet wtedy mogą być wahnięcia). 

Edited by Enethion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obczaj moje zapiski, bo mam bardzo podobną sytuację. warka nr 26 http://www.piwo.org/topic/21319-browar-szyszyna/?p=422417

Też miałem lekkie obawy co do odfermentowania. Dziś, po 8 dniach refermentacji w 21°C i potem schłodzeniu w lodówce przez ok 4h, otworzyłem pierwszą butelkę. Nagazowanie średnio-niskie, nawet nie jest słodkie a tego też się trochę obawiałem. Niby 8 dni to niewiele, ale dobrze rokuje to piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.