Jump to content
Sign in to follow this  
Plato

AIPA z częściowym udziałem słodu torfowego

Recommended Posts

Droga Społeczności!

 

Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym udziałem słodu torfowego:

 

- 1,6   kg    Fawcett Golden Promise

- 1      kg    CM (30-45 ppm)

- 0,5   kg    Strzegom Torfowy (mało ppm, leżał od jakiegoś czasu, więc dorzuciłem)

- 0,15 kg    Fawcett Pale Caramalt

- 0,15 kg    Bestmalz Best Melanoidin

 

Chmielenie:

 

- Columbus 20g 45'

- Columbus 15g 15'

- Belma 25g 15'

- Columbus 15g 5'

- Belma 25g 5'

 

Na cichą chcę jeszcze dać 100g PEKKO.

 

Drożdże US-05

 

Wyszło jakieś 15o Blg i 120 IBU (robię warki 10l).

 

Pytania są następujące:

 

1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej?

2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem?

3. Czy warto chmielić na zimno?

4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated

 

P.S. Chciałoby się mieć beczke po Ardbegu czy innym Bruichladichu i zalać ją IIPA :D. Coś takiego ma BrewDog, piękna sprawa.

 

(jeśli off-top to przepraszam :) )

Edited by Plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ale pytania nadal są aktualne w stosunku do piw 100% Peated:

 

Pytania są następujące:

 

1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej?

2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem?

3. Czy warto chmielić na zimno?

4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Torf jest tak dominujący przy 100% zasypie że nie przebijesz się z chmieleniem. Szkoda chmielu.

 

Ok, w takim razie metodą prób i błędów będę się starał sprawdzić, jaki jest maksymalny zasyp torfu w takiej AIPA. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta Twoja AIPA wyżej, przy tym zasypie tego słodu, będzie już miała problem z wydobyciem chmielu na wierzch.

 

Czyli nie warto już dawać chmielu na zimno. Zobaczymy za tydzień-dwa. To pierwszy taki eksperyment, więc spodziewam się wszystkiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to tak - 100g PEKKO poszło na cichą na tydzień. Piwo już zabutelkowane.

 

Moje odczucia:

 

- torf w zapachu ładnie się układa z chmielem Pekko, dając trochę efekt owoców zanurzonych w whisky

- aromat nie jest "mulący", jest świeży jak dobra torfowa whisky, którą leżakowano dodatkowo w beczce np po sherry

- w smaku piwo jest wytrawne  ( zeszło do 1.9 Blg), nie czuć alkoholu (7% ABV) - i tyle można powiedzieć o świeżym piwie

 

Zobaczymy jak będzie za miesiąc kiedy otworzę pierwszą butelkę. W tym momencie mogę powiedzieć, że 50% udział słodu torfowego to dobra ilość, jeśli chce się jednocześnie czuć wędzoność i inne składniki aromatu (np. chmiel).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...