Jump to content

Recommended Posts

oPlatonic BREWING

 

Plany (przeważnie style na WBP, biorę udział, będę chodził na bitwy innych piwowarów, chcę się przekonać jak sam bym wypadł w stylu):

 

 

#44 Vermont IIPA

#43 Tripel IPA

#42 Tea APA

#41 Hoppless IPA

#40 Brett Ale

#39 Berliener Weisse

#38 Coffee Stout

#37 American Stout

#36 London Porter

#35 Brown Ale (Newcastle Brown clone)

#34 US Barleywine

#33 Bitter

#32 Roggenbier ver 3

#31Polish IPA

 

Sezon 2017:

 

#30 Roggenbier ver 2

#29 Session IPA

#28 Roggenbier ver 1

#27 Smoked Robust Porter (torf)

#26 Smoked AIPA (torf) 

#25 APA                                 

#24 American Wheat      

 

 

Sezon 2016:

 

#23 Gose                       | zakażenie tlenowcem, granaty i szampany

#22 Strong Lager 15,6o | Plato, 7,5% alko

Edited by Plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

oPlatonic BREWING

 

  • pierwsza warka 20 stycznia 2016, od razu z zacieraniem, miała być AIPA z zestawu a wyszła IIPA (od razu byłem zadowolony)
  • kilka warek latem poszło w kanał, nauczony doświadczeniem nabyłem chłodziarkę do wina (regulacja 12-18 stopni)
  • jedna warka Gose była bombowa - szampan na metr - zakażenie tlenowcem
  • zapiski po to, aby nauczyć się dokładności, skrupulatności, analizy, porównywania, testowania, wyciągania wniosków
  • warki 10 litrowe ze względu na pojemność chłodziarki oraz obecny "eksperymentalny" charakter warzenia
  • w planie zakup Grainfathera
  • obecnie sprzęt to garnek 20l, worek do zacierania i filtracji, fałszywe dno, chłodnica

post-15600-0-95119700-1485250934_thumb.jpg

post-15600-0-00565300-1485250936_thumb.jpg

post-15600-0-12442500-1485250937_thumb.jpg

post-15600-0-16073400-1485250938_thumb.jpg

post-15600-0-48618900-1485250939_thumb.jpg

Edited by Plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

oPlatonic BREWING

 

#27 Smoked Robust Porter - 01.02.2017

 

Skład:

  • Weyermann Pilzneński Premiun - 1,62kg
  • Castle Malting Whisky Nature (30-45 ppm) - 1 kg
  • Fawcett Pale Chocolate - 0,25 kg
  • Fawcett Pale Caramalt - 0,1 kg
  • BestMalz - Best Melanoidin - 0,1 kg
  • Fawcett Black - 0,1kg (na drugą przerwę 72o)

Zacieranie na słodko dla osiągnięcia dobrej kontry słodowej do torfu:

 

  • na 12l wody jak co warkę 5ml kwasy mlekowego (woda z pH 7,5 schodzi na pH 5)
  • 65o przez 60 minut
  • 72o przez 30 minut
  • 78o - wygrzew

Wysładzanie do 14l brzeczki (gęstość 14 Blg )

 

Gotowanie przez 60 minut, chmielenie Columbusem (aż szkoda, że przykryje go tym razem torf i paloność, uwielbiam zapach Tomahowka:) ):

  • 15g na 45'
  • 15g na 15'
  • 20g na  5'

Drożdże - gęstwa 3-ciej generacji (najpierw American Wheat, później Smoked AIPA - też na torfie).

 

Wyszło 12,5l brzeczki o gęstości 15,5 Blg, czyli wydajność o dziwo całkiem spora (83%?).

 

Standardowo fermentacja będzie w 18 stopniach. Mam nadzieję, że nie zejdzie zbyt nisko. (AIPA zeszła na tej gęstwie z 14,8 na 2,7 Blg, tutaj oczekuję co najmniej 3 Blg na koniec).

 

P.S. Druga chłodziarka do wina (regulacja temp 11-18 stopni) niedawno przyszła, więc warek będzie więcej :D.

 

IMG 20170201 195905 HDR

IMG 20170201 191956 HDR

IMG 20170201 200631 HDR

IMG 20170201 200620 HDR

IMG 20170201 213722 HDR

IMG 20170201 215524 HDR

Edited by Plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

oPlatonic BREWING

 

#28 Roggenbier A           09.02.2017

 

Skład:

  • Castle Malting - Pilzneński 6-rzędowy 1,32kg
  • Strzegom  - Żytni 1kg
  • Fawcett - Crystal rye - 0,25kg

Zacieranie:

  • 44o przez 20 minut - żeby był gwóźdź - po przerwie dodane 5g kwasu mlekowego
  • 52o przez 10 minut
  • 62o przez 40 minut
  • 72o przez 20 minut
  • 78o - wygrzew

Wysładzanie do 15l brzeczki (gęstość 10,8 Blg). Filtracja poszła sprawnie, mimo tego, że wszyscy tak narzekają. Może troszkę dłużej trwała, ale bez przesady. Worek zacierny okazuje się bardzo dobrym narzędziem.

 

Gotowanie przez 60 minut, chmielenie Hallertau Mittelfruh 3%:

  • 10g na 45'
  • 10g na 30'
  • 20g na 15'
  • 10g na  5'

Drożdże - starter litrowy Wyeast Bawarian Wheat (chciałem trochę bogatszy profil niż banany i goździki, może jakieś liczi, morele itp). To pierwsze moje piwo na płynnych drożdżach - kolejne dwa roggenbiery będą na gęstwie z tego. Następne piwa też na drożdżach płynnych - zaopatrzyłem się w trochę Wyeasta i White Labs. No i to mieszadło magnetyczne to fajne urządzonko :D

 

post-15600-0-05121200-1486654314_thumb.jpg

 

post-15600-0-21162200-1486654354_thumb.jpg

 

Wyszło 10,5l brzeczki o gęstości 13.8 Blg, czyli wydajność jakieś 75%. Trochę mało brzeczki, ale nie chciało mi się już dolewać wody. Przy następnej próbie założę większy procent odparowania (teraz zakładam 10%/h)

 

Standardowo fermentacja będzie w 18 stopniach.

 

AD. Niestety po 4ch dniach fermentacja nie ruszyła. Podejrzewam drożdże o słabą kondycję, a siebie o za krótki czas namnażania. Nie chcąc czekać dłużej i ryzykować zakażenia, dodałem saszetkę Danstar Nottingham, zamiast Roggenbiera będzie Rye ALE. Za kilka dni następna warka na FM41.

Edited by Plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak z ciekawości, skąd i co to za chłodnica z podwójną spiralą? Pierwszy raz coś takiego widzę.

 

Chłodnica stąd.

 

Nic odkrywczego, po prostu równolegle są dwa zwoje :). Dziwi mnie, że nikt wcześniej tego nie odkrył, chociaż pewnie może to przeszkadzać w whirpoolu, ale ja tego nie robię. Fakt jest faktem, że ma dużą efektywność. Nie mam porównania do innych, ale jestem z niej zadowolony. Chociaż mogłaby być jakoś usztywniona. Można pewnie zasugerować to komuś ze sklepu, sami robią to na miejscu. Tak w ogóle to firma produkuje sprzęt dla winiarstwa, teraz także dla piwowarstwa, można u nich zamawiać różne rzeczy. Ja właśnie zamówiłem kosz do zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oPlatonic BREWING

 

#29 Session IPA - 15.02.2017

 

Długo się zastanawiałem czym jest ten styl, czy to słabsza APA, czy to coś innego. Stwierdziłem, że będzie to piwo o ekstrakcie ok 10 Blg, natomiast zatarte na słodko i trochę ciemniejsze. Wyjdzie zatem coś bardzie w stylu American Amber Ale.

 

Skład:

  • Fawcett - Golden Promise - 1,3 kg
  • Weyermann - Pilzneński Premium - 0,15 kg
  • Fawcett - Pale Caramalt - 0,34 kg
  • Bestmalz - Special X - 0,13 kg

Zacieranie:

 

  • 40 minut w 65 stopniach
  • 20 minut w 72 stopniach
  • wygrzew 2 78 stopniach

 

Gotowanie przez 60 minut, chmielenie:

  • Jaryllo - 10g na 45'
  • Ahtanum - 10g na 15'
  • Ahtanum - 40 g na 5'
  • Jaryllo - 40g na 5'

Na zimno pójdzie po 50g Jaryllo i Pekko

 

 

Drożdże - starter litrowy Wyeast BURTON IPA blend - wiem, że to może nie być czysty szczep, ale przy fermentacji w 18 stopniach nie narobi chyba za dużo estrów, a chciałbym podbić odczucie słodowości. Gęstwa będzie wykorzystana póżniej do PIPA i American Barley Wine.

 

 

Wyszło 11l brzeczki o gęstości 9.5, czyli wydajność jakieś 75%. T

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

oPlatonic BREWING

 

#30 Roggenbier B         18.02.2017

 

Skład:

 

  • Castle Malting - Pilzneński 6-rzędowy -0,48 kg
  • Weyermann - Pilzneński Premiun - 1 kg
  • Castle Malting - Żytni 1kg
  • Bestmalz - Special X - 0,1 kg
  • Fawcett - Crystal rye - 0,25 kg
  • Fawcett - Amber - 0,14 kg

Zacieranie:

  • 65o przez 40 minut (przez pół godziny zeszło niestety do 62 stopni, później podgrzałem do 65)
  • 72o przez 20 minut
  • 78o - wygrzew

Wysładzanie do 14,5l brzeczki (gęstość 10 Blg). Filtracja poszła tym razem trochę opornie, ale nie było tragedii. Fakt faktem, że ten żytni kisiel trochę zatyka dziurki w worku filtracyjnym i później nawet sam płyn ciężko przechodzi. Wydajność tym razem słabsza (67%)

 

Gotowanie przez 60 minut, chmielenie Hallertau Mittelfruh 3%:

  • 10g na 45'
  • 10g na 30'
  • 20g na 15'
  • 10g na5'

Drożdże - starter litrowy FM41 Gwoździe i Banany. Świeże drożdże bez problemu zaczęły pracę (w przeciwieństwie do poprzedniej partii Wyeasta).

 

Wyszło 11l brzeczki o gęstości 13.5 Blg.

 

Fermentacja będzie w 18 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyszedł Ci ten drugi roggenbier? ^^ Bardziej pytam w temacie drożdży, czy zdały egzamin? I czy masz jakieś ciekawe przemyślenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...