Skocz do zawartości

Napowietrzanie gorącej brzeczki


Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, odkopie temat

 

W trakcie filtracji zauważyłem że w w wężyku znajdowało się sporo drobnych pęcherzyków powietrza. Spływająca brzeczka 'bulkała' na całej swojej drodze z kadzi filtracyjnej do zaciernej. Po gotowaniu (piwo to hefeweizen) zauważyłem że kolor jest zdecydowanie za ciemny. Piwo było praktycznie brunatne. Dzisiaj otworzyłem pierwszą butelkę po tygodniu od zakapslowania. Pomijając zbyt ciemny kolor to piwo smakuje dość dziwnie. Otwierałem już wcześniejsze pszenice tydzien po kapslowaniu i piwo jak najbardziej nadawało się do wypicia, a to wylałem. Do czego zmierzam: czy silne napowietrzenie w wężyku przed gotowaniem mogło mieć takie skutki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp to:

- pszeniczny 2,5

- pilzneński jasny 1,5kg

Temperatur nie podam bo nie mam tego spisanego nigdzie niestety, na pewno 3 przerwy.

Drożdże wb06. Fermentacja 10 dni w temp. otoczenia ok 15C. Kapslowane po kolejnych 4 dniach od końca burzliwej (czyli łącznie 14 dni w fermentorze).

Zeszło z 13 do 2,5 Blg. Chmielone tylko lubelskim. Dodam jeszcze że dość mocno gotuję, mam  odparowanie na poziomie ok 3-4litrów.

Edytowane przez Pewosh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.