Jump to content
roberto_g

Dwa fermentory jeden na drugim, czy są różnice temperatur?

Recommended Posts

Cześć,

Mam następujący temat/rozterkę dot. Temperatury fermentacji (górnej fermentacji).

 

Do tej pory fermentowałem w domu, próbując zbijać obkładaniem PET’ami temperaturę z 22‘C do 19-20‘C. Coś tam się udawało, ale szału nie było, o 18‘C można było pomarzyć.

 

Pomysł jest taki:

Mam w garażu lodówkę do celów piwowarskich.

Mogę w niej umieścić fermentory (dwa pionowo) i sterując kablem grzewczym podnieść temperaturę wewnątrz z 6’C do 18’C.

Lodówka będzie oczywiście odłączona od zasilania, będzie tylko działać jako szczelny pojemnik na fermentory, podtrzymujący ciepło. Grzać będzie wymieniony wyżej kabel grzewczy (albo coś podobnego).

 

Dylemat jest następujący:

Czy utrzymam podobną temperaturę w obu fermentorach?

Czy nie będzie tak, że ciepło pójdzie do góry i górny fermentor bedzie miał 20’C, a dolny np. 17’C?

 

 

Nie byloby pewnie takiego problemu gdyby fermentory były w otwartej przestrzeni, luzem w garażu jeden na drugim.

Ale w zamkniętym ogrzewanym pojemniku to się obawiam czy ciepło nie pójdzie do góry...

 

 

Pozdrawiam,

Robertus

Share this post


Link to post
Share on other sites

mogą być jak podłoga jest zimna albo podgrzewana :)

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, nie, fermentory będą stać w lodówce, na dodatek dodam coś tam pod spód dolnego fermentora, np, deskę czy styropian.

Jednakże boję, się czy podgrzewanie grzałką w lodówce nie spowoduje gromadzenia ciepła na górze – bez dodatkowej cyrkulacji.

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastosować możesz wentylator komputerowy do mieszania powietrza. To dość proste i tanie rozwiązanie.

Edited by ras13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastosować możesz wentylator komputerowy do mieszania powietrza. To dość proste i tanie rozwiązanie.

 

Hmm, nawet mam taki wentylator, tylko musiałbym pokombinować nad zasilaniem, bo nie wiem czy jest sens walczyć z całym zasilaczem od komputera, który jest dość duży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawa fizyki powodują że zawsze czym wyżej w pomieszczeniu tym ciepłej. No chyba że masz jakieś wiatraki.

Przerabialem ten temat na forum budowlanym murator i nawet było parę niedowiarkow co mierzył temperaturę na paru wysokościach i potwierdzili to stwierdzenie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawa fizyki powodują że zawsze czym wyżej w pomieszczeniu tym ciepłej. No chyba że masz jakieś wiatraki.

Przerabialem ten temat na forum budowlanym murator i nawet było parę niedowiarkow co mierzył temperaturę na paru wysokościach i potwierdzili to stwierdzenie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Zgadza się.

Pytanie o ile cieplej, czy to będzie 1-2 stopnie różnucy czy może 4-5...

Share this post


Link to post
Share on other sites

4-5 na pewno nie. Jak masz czas i chęci to przetestuj na wodzie.

Wiatraczek na pewno wspomoże równomierne rozprowadzanie ciepła.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemyślałem i i zrobię wiatraczek.

 

Dodatkowy problem do rozwiązania:

Czy może stać jeden fermentor na drugim podczas fermentacji?

Czy gazy bez problemu się wydostaną z tego dolnego, gdy będzie nacisk górnego? Fakt, że górny będzie lżejszy, tak może max. 12 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy gazy bez problemu się wydostaną z tego dolnego, gdy będzie nacisk górnego?

 

Jeżeli masz idealnie szczelne wieko fermentora... To będę nieziemsko zdumiony, że takie zdobyłeś. A jeśli nawet jest bardzo szczelne i ciśnienie wewnątrz fermentora będzie się kumulować - zawsze można rozszczelnić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy

 

Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-)

Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy

Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-)

Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki...

A jaki to problem, wyjąć na chwilę rurkę z dolnego? Z górnego też musisz wyjąć rurkę, żeby nie zassało przy przenoszeniu.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy

Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-)

Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki...

A jaki to problem, wyjąć na chwilę rurkę z dolnego? Z górnego też musisz wyjąć rurkę, żeby nie zassało przy przenoszeniu.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

W sumie to masz rację ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A musisz lać wodę do rurki?, wystarczy zatkać ją watą, dodatkowo można prysnąć na nią środka dezynfekującego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.