Jump to content
Marcin Wojtczuk

Zbieranie gęstwy po porterze bałtyckim, jak postąpić?

Recommended Posts

Niebawem zakończy się fermentacja 18l porteru bałtyckiego 20Blg fermentowanego dwoma saszetkami W34/70.
Teoretycznie nie powinno się tej gęstwy używać, ale w praktyce z pewnością się da. Powstaje pytanie jak z nią postąpić?

Wziąć całość i przepłukać, zlewając znad martwych? Zrobić normalny starter na tej gęstwie? Najpierw przepłukać, potem starter?
Pójdzie to w następny porter ale juz 24Blg (14l).

Co zalecacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie powinno się ale jakbym ja zbierał to zrobiłbym to jak normalnie czyli zebrał i szybko użył, bez żadnych starterów, płukania itp.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm to jak ja robiłem to zazwyczaj najciemniejsze i najmocniejsze piwo zawsze na koniec żywotu drożdży. Jeśli wcześniej robiłeś na nich Portera Bałtyckiego 20BLG a teraz chcesz 24 ten sam styl to ja osobiście zaryzykował bym i tak jak kolega mówi, standardowo jak z każdą gęstwą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czat mi tu odradza takie "podcieranie szkłem" i zaleca zacząć zgodnie ze sztuką, tj.:
1. tą gęstwę wylać

2. zrobić pilznerka na nowej saszetce

3. od razu gęstwę z pilznerka zadać do porteru

 

Jako wady takiej gęstwy uznaje się bardzo dużo martwych komórek drożdży w stosunku do objętości, co czyni ją niezdatną do fermentacji kolejnego porteru. Nie sposób tego ocenić i właściwie to kończy tą kwestię, bo aż tak ryzyka nie kocham.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież sam to wiedziałeś bez pomocy czatu , co potwierdziłeś pisząc pierwszy post :)

 

 

Teoretycznie nie powinno się tej gęstwy używać (...)

 

 

A pytanie z wątku nie dotyczyło, czy należy użyć tej gęstwy, tylko w jaki sposób najlepiej jej użyć ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem tak

20:40 -21:15 i 23:35 -24:20 

 

Jak taka praktyka daje piwa pod konkursy to ja bym jakiegoś wielkiego dylematu nie miał.

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja powiem tak, to że Czesław nawet wygrał jakiś konkurs piwem na gęstwie po mocnym piwie, nie znaczy że inni też wygrają ;)

Masz warsztat, działasz, w innym przypadku lepiej wybierz rozwiązanie o niższym ryzyku.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwy po ciemnych, mocnych piwach, ze słodami palonymi bym nie używał. Z doświadczenia wiem, że produkują słabe piwa i nieodfermentują do końca. 

 

Jasne mocne - tak

ciemne mocne - nie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.