Jump to content

Nalewak do piwa Clatronic


gniady
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Kolega wygrzebał coś takiego w sieci http://www.allegro.pl/item917752455_clatronic_nalewak_do_piwa_chlodziarka_bz_3233.html

Tutaj opis ze strony producenta http://www.clatronic.de/product_info.php/info/p1574_BZ-3233-Beer-tap.html , nie po naszemu, ale informacji troszkę więcej, chociażby, że beczułka chłodzi się w środku a nie podczas przepływu.

 

Co sądzicie o tym sprzęcie do naszych zastosowań z mini kegami 5l np. od Piwodzieja?

Mi się to podoba, ładnie wygląda, nie potrzeba zajmować miejsca w lodówce, aby schłodzić keg, rano wstawiasz, po pracy pijesz no i jest tańsze niż sam kranik w sklepach internetowych.

Siedem dni jak na 5l piwa to i tak dużo, chociaż akurat to ma się moim zdaniem nijak do naszych piw.

 

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie, nie zauważyłem.

Jeśli można stosować tylko kegi dostępne w sprzedaży z piwem , to oczywiście odpada całe to ustrojstwo, ale jeśli tylko uda się to podłączyć do keg-ów z Piwodzieja to mi już to odpowiada. Niestety nikt w sumie nie odpowiedział Ci na to pytanie.

Nie ukrywam, że proces butelkowania bardzo mnie męczy, dlatego tak kombinuję.

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie, nie zauważyłem.

Jeśli można stosować tylko kegi dostępne w sprzedaży z piwem , to oczywiście odpada całe to ustrojstwo, ale jeśli tylko uda się to podłączyć do keg-ów z Piwodzieja to mi już to odpowiada. Niestety nikt w sumie nie odpowiedział Ci na to pytanie.

Nie ukrywam, że proces butelkowania bardzo mnie męczy, dlatego tak kombinuję.

Myślę podobnie, ale jednak doszedłem do wniosku, że wolę poczekać i zainwestować w Kegerator i kegi 19l. Powoli się przymierzam do tego, do wakacji będę już lał w kegi jak wszystko dobrze pójdzie.

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie, nie zauważyłem.

Jeśli można stosować tylko kegi dostępne w sprzedaży z piwem , to oczywiście odpada całe to ustrojstwo, ale jeśli tylko uda się to podłączyć do keg-ów z Piwodzieja to mi już to odpowiada. Niestety nikt w sumie nie odpowiedział Ci na to pytanie.

Nie ukrywam, że proces butelkowania bardzo mnie męczy, dlatego tak kombinuję.

Mam takie ustrojstwo,wprawdzie innej firmy,ale można stosować wszystkie rodzaje beczułek 5l,nawet z Heinekena,po odcięciu oryginalnej głowiczki(w komplecie były specjalne obcęgi).Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie' date=' nie zauważyłem.

Jeśli można stosować tylko kegi dostępne w sprzedaży z piwem , to oczywiście odpada całe to ustrojstwo, ale jeśli tylko uda się to podłączyć do keg-ów z Piwodzieja to mi już to odpowiada. Niestety nikt w sumie nie odpowiedział Ci na to pytanie.

Nie ukrywam, że proces butelkowania bardzo mnie męczy, dlatego tak kombinuję.[/quote']

Mam takie ustrojstwo,wprawdzie innej firmy,ale można stosować wszystkie rodzaje beczułek 5l,nawet z Heinekena,po odcięciu oryginalnej głowiczki(w komplecie były specjalne obcęgi).Pozdrawiam

Używasz/używałeś beczek z piwodzieja lub z BA? Potwierdzasz tą negatywną opinię o nich? Rdzewienie, deformacja przez ciśnienie?

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze nie miałem z nimi problemów,ale rzeczywiście są marnej jakości,są lakierowane,więc drobne uszkodzenie będzie powodować korozję.Są zwolennicy tych party-kegów,dla mnie jakiś półśrodek :) .

Sam bym tego nie kupił,ale dostałem w prezencie,więc zainwestowałem w 4 beczułki.Do refermentacji dodaję mniej(60-70%)glukozy,niż do butelek.Po lekkiej przeróbce,używam nabojów 12g-2szt(cena ok.1,20zł) zamiast 16g(ok.5zł).Nalewanie jest kiepskie,dużo piany,stąd mało co2 w piwku.Więcej beczułek kupować nie mam zamiaru,wolę butelki,albo kegi 19l.

Link to comment
Share on other sites

Do refermentacji dodaję mniej(60-70%)glukozy,niż do butelek.

Czegoś nie rozumiem, to po co ten nabój CO2, skoro i tak trzeba mieć piwo nagazowane? do tego piszesz, że piwo już nagazowane, dodatkowo gazowane z pomocą CO2 z naboju jeszcze nie jest nagazowane. Trochę lipa z tym nalewakiem. Szkoda, tak ładnie wygląda, miałby szanse stać w kuchni bez zbędnych komentarzy o wypier....niu go do śmieci.

Link to comment
Share on other sites

Musisz dostarczać zewnętrzny CO2,ponieważ:

1.tylko ten rozpuszczony gaz w piwie nie zdołałby wypchać całej zawartości beczki

2.Musisz utrzymywać ciśnienie większe niż w beczce,ponieważ gaz z piwa po wylocie z kranu ulegnie desorpcji i będziesz miał "śmietanę" bez gazu

Powiem szczerze,kilka razy tego sprzętu użyłem i już mi się więcej nie chce :ble:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.