Jump to content
WithoutStress

Drożdże płynne WLP051 i zgniłe jajo...

Recommended Posts

Witam,

 

Nastawiłem takiego cienkusza z ekstraktu płynnego: 10l. 9,5Blg na drożdżach płynnych White Labs WLP051 California Ale V

właściwie tylko dla gęstwy na nast. warkę AIPA 16Blg, ponieważ nie mam mieszadła uznałem że będzie lepsza gęstwa.

Temp. zadania drożdży 19st. temp. otoczenia 17-18. 

Pierwsze 2 dni było ok, piana ładna, fermentacja w miarę spokojna bez rozsadzania rurki, ładny zapach fermentującej brzeczki. Natomiast dzisiaj 3 dzień fermentacji zaczął się wydzielać zapach siarkowodoru (zgniłe jajo) z rurki  :eusathink:

Skoków temp. nie było, fermentacja utrzymuje się cały czas na poziomie 19 stopni,

1. czy te drożdże tak mają?

2. czy taka gęstwa będzie się nadawać na nast piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.