Jump to content
Bleakreaper

oktawia i sybilla

Recommended Posts

OT

 

 

Ludzie, piszcie normalnie. Niedługo będą same pierwsze litery, zapożyczenia obcojęzyczne i polskie słowa bez samogłosek.

Poprawione. A czy dodasz coś do tematu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

OT

 

 

Ludzie, piszcie normalnie. Niedługo będą same pierwsze litery, zapożyczenia obcojęzyczne i polskie słowa bez samogłosek.

Poprawione. A czy dodasz coś do tematu?

Jeśli chciałbyś coś wiedzieć nt. tegorocznej Oktawii. albo Sybilli, to niestety nie pomogę. Dostałem karton chmielu do testów, ale tych odmian tam nie ma. 

Na pewno na rynku jest Sybilla od Peruna. Jeśli miałbym się opierać na doświadczeniach z zeszłych sezonów to Oktawia daje przyjemne czerwone jabłko i leciutką ziołowość. Sybilla natomiast jest mniej intensywna i wyczułem w niej gruszkę, kwiaty i takie przyjemne zioła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj przy rozlewie APA na Lubelskim, Hallertau i Oktawii (Oktawia na koniec gotowania) wyczułem smaki owocowe, pierwsze wrażenie było jakby takiej herbaty z domieszką owoców. Niestety rozlew był przy 21st, więc te wrażenai mogą mylić. Ale innych też próbowałem w tej temperaturze i nie było takich owocków. Czuję że się z Oktawią polubimy, chociaż ta baza Hallertau (Traditional) mogła być myląca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie.

Ja już po pierwszej degustacji SH Oktawia Pils. Piwo bardzo świeże, jeszcze niedogazowane, ale aromat dało się wyczuć. Mianowicie - Sad z czerwonymi jabłkami, nie samo jabłko, ale sad. Tak jak się wejdzie między drzewka to uderza taki słodki aromat. Druga część aromatu to przejrzała pomarańcza. Dałem spróbować piwa tacie i młodszemu bratu i obaj stwierdzili, że piwo "podlatuje" pomarańczą. Jak dla mnie aromat jest bardzo przyjemny, oryginalny i ciekawy. Nie jest nachalny, ani zbyt intensywny. Goryczka całkiem spoko, lekko przydługa, mimo 30 IBU. Przypadł mi ten chmiel go gustu. Przy następnych zakupach na pewno o nim nie zapomnę.

 

Chmielenie na 26 litrów/11,5 blg

Chmielenie: 

60 minut - 30 g Oktawia 7,8 AK

10 minut - 10 g Oktawia 7,8 AK

05 minut - 20 g Oktawia 7,8 AK

8 dni na cichej - 40 g Oktawia 7,8 AK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem single hop na Sybilli http://www.piwo.org/topic/22952-browar-na-wyżynie/?p=435080

 

Chmiel bardzo ciekawy dający świetny aromat kwiatowo-ziołowy. Naprawdę intensywny i przyjemny. Nie można przesadzić z ilością na smak i goryczkę. Smak typowo trawiasty, ziemisty, łodygowy ma swój urok ale nie każdemu może przypaść do gustu. Przy około 40 IBU goryczka zdecydowana, zalegająca na końcu języka (braciszkowi pasowała :P)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy takie chmielenia da fajne efekty? Objętość 12,5 litra, ok. 32 IBU

60' - 10 gr Iunga

15' - 10 gr Oktawia

 0' -  20 gr Oktawia

na zimno 0 20 gr Oktawia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...