Jump to content
Sign in to follow this  
Str

Temperatura

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie odnośnie temperatury. Jedyne miejsce gdzie mogę trzymać fermentor ma temperaturę około 24 stopni, nie za dużo? I druga sprawa odnośnie lezakowania, niestety nie posiadam piwnicy i jestem zmuszony lezakowac w tej samej temperaturze. Nie zaszkodzi to piwu?

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?

Za dużo i na jedno i na drugie. Chociaż te 20C,gdybyś miał.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i to.

Do fermentacji zwykłych górniaków to nawet o 10 stopni w dół proponuje zbić, żeby można byłoby dalej cokolwiek kombinować z piwem.. A leżakowanie też raczej w niższych temperaturach ale to już inna sprawa... Niska temperatura fermentacji to najpierw opanuj wg mnie, a później będziesz się przejmował leżakowaniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to mam wielki problem... Najpierw zamówiłem sprzęt, a potem dopiero przyszło mi do głowy żeby sprawdzić temperaturę pomieszczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

No to mam wielki problem

może i wielki, ale sytuacja nie jest beznadziejna.

Kilka rozwiązań można znaleźć na forum :)

1. pudło styropianowe - chyba optymalne rozwiązanie w tym układzie.

2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób sobie takie pudło styropianowe do fermentacji:

http://www.piwo.org/topic/20834-komora-fermentacyjna-styropianowa/

Zajmuje nie wiele więcej miejsca jak samo wiadro.

Ja mam styropian grubości 5cm i świetnie daje rade, Przy jednej butelce PET 1,5l spokojnie schodzę z temperaturą fermentacji do 16-17 stopni. Jak dobrze uszczelnisz połączenia to możesz wymieniać butelkę raz na dwa dni. U mnie po 24 godzinach od włożenia w butelce nadal pozostaje trochę lodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli.

Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję uwarzyć apa z brewkitu

Edited by Str

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli.

Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach.

Masz może gdzieś zapisane jakie piwo robiłeś na kveikach? Czy ipę można na nich zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?

Za dużo i na jedno i na drugie. Chociaż te 20C,gdybyś miał.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

 

Dokładnie. 20 stopni będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.