Jump to content

Początkujacy, parę pytań.


Sabo
 Share

Recommended Posts

Witajcie, wraz z kolega mamy zamiar zajac sie piwowarstwem domowym, i mamy pare podstawowych pytan.

 

Chcemy zakupic na wspolke, jeden fermentator 30-33l, kupic butelki, i wyprobowac rozne rodzaje smakowe piw.

Chcemy zakupic tak:

 

Fermentator:

http://www.allegro.pl/item911091631_fermentator_33l_pojemnik_fermentacyjny_promocja.html

 

Butelki:

Szukamy butelek plastikowych z zakretkami, 0,5l

 

Ekstrat:

http://www.allegro.pl/item924516560_piwo_za_1zl_tego_jeszcze_nie_bylo_irish_stout.html

Plus inne smaki, wymienione na aukcji. Jeden taki ekstrakt ma 1.7 kg, i chcemy zrobic rozne rodzaje piw, pisze ze niby 23 l z jednej puszki, ale wiem ze smak bedzie rozwodniony, a my chcemy wyrazisty, wiec jaka ilosc wody?

 

 

Do tego, jak kupimy taki ekstrakt, musimy oddzielnie kupowac drozdze piwiarskie oddzielnie? Czy tam sa? I czy dodawac jakiegos cukru do tego? Jak tak, to jakiego? Moze byc taki zwyczajny?

 

Pozdrawiam, i przepraszam za problem.

 

edit elroy: proszę o poprawną ortografię, a zwłaszcza tytułów postów (poprawiłem)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Co do sprzętu, lepiej kupić zestaw startowy z któregoś sklepu piwowarskiego np. www.homebrewing.pl , tam oprócz fermentora jest jeszcze parę przydatnych drobiazgów.

 

Co do piw z puszki: drożdże są w komplecie, należy tylko dodać do tego 1 kg cukru stołowego, albo ew. dodatkową puszkę ekstraktu (niechmielonego). Na pierwszy raz dodaj po prostu cukier.

 

Raczej nie nalezy zmniejszać przepisowej ilości wody, bo wyjdzie za gorzkie.

Link to comment
Share on other sites

Witam na forum.

Na poczatek moze mógłbys uzupełnic profil, byc moze w Twojej okolicy jest doswiadczony piwowar.

Co do piwa za 1zł. to mam wątpliwosci, aby otrzymac piwo w miarę dobre musisz jaszcze dokupic ekstrakt niechmielony (cukru nie polecam). Drożdże są razem z Brewkit-em.

Polecam dużo czytac, na tym forum jest wszystko.

Link to comment
Share on other sites

Polecam przeczytanie http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

Co do sprzętu, to też polecam zestawy startowe ze sklepów internetowych - spis: http://www.piwo.org/forum/t7-Sklepy-internetowe.html

 

Butelki:

Szukamy butelek plastikowych z zakretkami, 0,5l

Lepiej kapslownica + kapsle i szklane butelki zwrotne (Tyskie, Żywiec, Warka...)

Jeśli popytacie po sklepach/barach to można wytargać za 15 zeta 20 butelek wraz ze skrzynką :)

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje za odpowiedzi, zaraz uzupelnie profil.

 

Ale teraz tak:

Gdzies czytalem ze piwo przy tych ilosciach wody podanyc przez producenta czesto wychodzi "rozwodnione", chcialbym za wszelka mozliwosc tego uniknac - jakosc ponad ilosc.

 

A co do tych gotowych brewkitow, nie mam jakos przekonania, poza tym chyba ograniczaja je rodzaje smakowe? Nie sa dostepne wszystkie. Chodzi mi poprostu oto, ze jakbym chcial kupic to:

http://www.allegro.pl/item924516560_piwo_za_1zl_tego_jeszcze_nie_bylo_irish_stout.html

 

Dokupil do tego ten "ekstrakt niechmielony", i gdzie to dostane? Bo ten link na gorze co podalem, to chyba jest chmielony?

Link to comment
Share on other sites

Odpuść sobie Allegro. Jest dużo bardzo dobrych sklepów internetowych, gdzie możesz liczyć na fachową pomoc w dobraniu sprzętu i surowców jak np.: Homebrewing.pl, Piwodziej.pl, CentrumPiwowarstwa.pl, Browamator.pl, Twojbrowar.pl. Kolejność mniej lub bardziej przypadkowa :)

 

Niektóre z tych sklepów mają systemy rabatowe dla stałych klientów, często fajne promocje więc polecam zajrzeć do każdego :)

Edited by kolomar
Link to comment
Share on other sites

Oferta na browamator.pl odnosnie brewkitow jest nie wielka : (

 

Wiec pewnie zakupie tutaj jednego brewkita+ten slod jeczmnienny w syropie 1.5 kg.

 

A co dodajemy do butelek gdy chcemy rozlewac juz po fermentacji? Normalny cukier? Czy kupic jeszcze jakis slod sproszkowany? jak tak, to jaki?

Edited by Sabo
Link to comment
Share on other sites

Oferta na browamator.pl odnosnie brewkitow jest nie wielka : (

 

Wiec pewnie zakupie tutaj jednego brewkita+ten slod jeczmnienny w syropie 1.5 kg.

 

A co dodajemy do butelek gdy chcemy rozlewac juz po fermentacji? Normalny cukier? Czy kupic jeszcze jakis slod sproszkowany? jak tak, to jaki?

Poczytaj na wiki i w piaskownicy , zwłaszcza na dzień dobry moje przemyślenia.. Czytanie pozwala uniknąć wiele wpadek. Piwowarstwo przede wszystkim uczy cierpliwości :) :)

Link to comment
Share on other sites

Wiec pewnie zakupie tutaj jednego brewkita+ten slod jeczmnienny w syropie 1.5 kg.

 

A co dodajemy do butelek gdy chcemy rozlewac juz po fermentacji? Normalny cukier? Czy kupic jeszcze jakis slod sproszkowany? jak tak, to jaki?

nie słód tylko ekstrakt słodowy

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanko odnośnie brew kitów, jakie rodzaje ekstraktu słodowego niechmielonego użyć do kitów firmy Coopers:

 

Indian Pale Ale

Stout

Wheat Beer

 

Do wyboru są, ekstrakty firmy Coopers:

 

Light - Jasny ekstrakt słodowy

Amber - bursztynowy ekstrakt słodowy

Dark - ciemny ekstrakt słodowy

Wheat - pszeniczny ekstrakt słodowy

Link to comment
Share on other sites

myślę że jeszcze jedną warkę zrobię z brew kita Stout, a tą resztę spróbuje zacierać, z gotowych zestawów na browamator.pl.

To teraz takie pytanko, znacie jakiś sklep oferujący Garnek do takiego zacierania? ( około 25 l ) w przystępnej cenie, i jakiś termometr do mierzenia temperatury brzeczki.

 

A jak wyrabiam piwko z brew kita, gdzie niby 23 l ma być gotowego piwa, to może zmniejszyć tak do 18 l? bo czytałem na jakimś innym forum, ze ludziom wychodziły takie "rozwodnione", a używam ekstraktu na chmielonego cooper's + ekstrakt słodowy nie chmielony 1.5 kg zamiast cukru. Jak myślicie?

Edited by Sabo
Link to comment
Share on other sites

A jeszcze jedno pytanie do procesu wyparzania słodu, jeśli użyje Siateczka do wyparzania słodu, to rozumiem ze proces filtracji jest zbędny?

I jedynie wygotować słód, dodać chmiel wdłg. zaleceń instrukcji, potem ochłodzić np przy pomocy wężownicy, i przelać do fermentatora?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.