Sabo 0 Posted February 17, 2010 Witajcie, wraz z kolega mamy zamiar zajac sie piwowarstwem domowym, i mamy pare podstawowych pytan. Chcemy zakupic na wspolke, jeden fermentator 30-33l, kupic butelki, i wyprobowac rozne rodzaje smakowe piw. Chcemy zakupic tak: Fermentator: http://www.allegro.pl/item911091631_fermentator_33l_pojemnik_fermentacyjny_promocja.html Butelki: Szukamy butelek plastikowych z zakretkami, 0,5l Ekstrat: http://www.allegro.pl/item924516560_piwo_za_1zl_tego_jeszcze_nie_bylo_irish_stout.html Plus inne smaki, wymienione na aukcji. Jeden taki ekstrakt ma 1.7 kg, i chcemy zrobic rozne rodzaje piw, pisze ze niby 23 l z jednej puszki, ale wiem ze smak bedzie rozwodniony, a my chcemy wyrazisty, wiec jaka ilosc wody? Do tego, jak kupimy taki ekstrakt, musimy oddzielnie kupowac drozdze piwiarskie oddzielnie? Czy tam sa? I czy dodawac jakiegos cukru do tego? Jak tak, to jakiego? Moze byc taki zwyczajny? Pozdrawiam, i przepraszam za problem. edit elroy: proszę o poprawną ortografię, a zwłaszcza tytułów postów (poprawiłem) Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 17, 2010 Co do sprzętu, lepiej kupić zestaw startowy z któregoś sklepu piwowarskiego np. www.homebrewing.pl , tam oprócz fermentora jest jeszcze parę przydatnych drobiazgów. Co do piw z puszki: drożdże są w komplecie, należy tylko dodać do tego 1 kg cukru stołowego, albo ew. dodatkową puszkę ekstraktu (niechmielonego). Na pierwszy raz dodaj po prostu cukier. Raczej nie nalezy zmniejszać przepisowej ilości wody, bo wyjdzie za gorzkie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ro_y 2 1 Items Posted February 17, 2010 Witam na forum. Na poczatek moze mógłbys uzupełnic profil, byc moze w Twojej okolicy jest doswiadczony piwowar. Co do piwa za 1zł. to mam wątpliwosci, aby otrzymac piwo w miarę dobre musisz jaszcze dokupic ekstrakt niechmielony (cukru nie polecam). Drożdże są razem z Brewkit-em. Polecam dużo czytac, na tym forum jest wszystko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gelhrid 0 Posted February 17, 2010 nom doklanie na tym forum jest pelno przydatnych informacji, polecam dzial http://www.piwo.org/forum/t2455-Mapa-watkow-dzialu-Piaskownica.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
maku13 19 Posted February 17, 2010 Polecam przeczytanie http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Co do sprzętu, to też polecam zestawy startowe ze sklepów internetowych - spis: http://www.piwo.org/forum/t7-Sklepy-internetowe.html Butelki:Szukamy butelek plastikowych z zakretkami, 0,5l Lepiej kapslownica + kapsle i szklane butelki zwrotne (Tyskie, Żywiec, Warka...) Jeśli popytacie po sklepach/barach to można wytargać za 15 zeta 20 butelek wraz ze skrzynką Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 17, 2010 Dziekuje za odpowiedzi, zaraz uzupelnie profil. Ale teraz tak: Gdzies czytalem ze piwo przy tych ilosciach wody podanyc przez producenta czesto wychodzi "rozwodnione", chcialbym za wszelka mozliwosc tego uniknac - jakosc ponad ilosc. A co do tych gotowych brewkitow, nie mam jakos przekonania, poza tym chyba ograniczaja je rodzaje smakowe? Nie sa dostepne wszystkie. Chodzi mi poprostu oto, ze jakbym chcial kupic to: http://www.allegro.pl/item924516560_piwo_za_1zl_tego_jeszcze_nie_bylo_irish_stout.html Dokupil do tego ten "ekstrakt niechmielony", i gdzie to dostane? Bo ten link na gorze co podalem, to chyba jest chmielony? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolomar 34 Posted February 17, 2010 (edited) Odpuść sobie Allegro. Jest dużo bardzo dobrych sklepów internetowych, gdzie możesz liczyć na fachową pomoc w dobraniu sprzętu i surowców jak np.: Homebrewing.pl, Piwodziej.pl, CentrumPiwowarstwa.pl, Browamator.pl, Twojbrowar.pl. Kolejność mniej lub bardziej przypadkowa Niektóre z tych sklepów mają systemy rabatowe dla stałych klientów, często fajne promocje więc polecam zajrzeć do każdego Edited February 17, 2010 by kolomar Quote Share this post Link to post Share on other sites
maku13 19 Posted February 17, 2010 (edited) Jeśli koniecznie chcesz to kupić, to ten sam facet na allegro ma "ekstrakt słodu jęczmiennego" (niechmielony), do stouta może być np. "dark" Edited February 17, 2010 by maku13 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 17, 2010 (edited) Oferta na browamator.pl odnosnie brewkitow jest nie wielka : ( Wiec pewnie zakupie tutaj jednego brewkita+ten slod jeczmnienny w syropie 1.5 kg. A co dodajemy do butelek gdy chcemy rozlewac juz po fermentacji? Normalny cukier? Czy kupic jeszcze jakis slod sproszkowany? jak tak, to jaki? Edited February 17, 2010 by Sabo Quote Share this post Link to post Share on other sites
ro_y 2 1 Items Posted February 17, 2010 Moim zdaniem nie ma co się przyzwyczajac do puszek, jadna lub dwie waki z konserwy i postaraj się zacierac. :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 17, 2010 Oferta na browamator.pl odnosnie brewkitow jest nie wielka : ( Wiec pewnie zakupie tutaj jednego brewkita+ten slod jeczmnienny w syropie 1.5 kg. A co dodajemy do butelek gdy chcemy rozlewac juz po fermentacji? Normalny cukier? Czy kupic jeszcze jakis slod sproszkowany? jak tak, to jaki? Poczytaj na wiki i w piaskownicy , zwłaszcza na dzień dobry moje przemyślenia.. Czytanie pozwala uniknąć wiele wpadek. Piwowarstwo przede wszystkim uczy cierpliwości :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
sztyft 8 Posted February 17, 2010 Wiec pewnie zakupie tutaj jednego brewkita+ten slod jeczmnienny w syropie 1.5 kg. A co dodajemy do butelek gdy chcemy rozlewac juz po fermentacji? Normalny cukier? Czy kupic jeszcze jakis slod sproszkowany? jak tak, to jaki? nie słód tylko ekstrakt słodowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 17, 2010 Czyli tak, jak kupie brewkita jakiegos tam + 1,5 kg ekstraktu slodowego w syropie, to musze jeszcze kupic jedna paczke tego ekstraktu slodwego w proszku? Zeby do butelek dodac? Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 17, 2010 Nie musisz, wystarczy zwykły cukier Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 17, 2010 A jak dodam cukru, to piwko nie bedzie mialo zadnego posmaku bimbrowego? Chcialbym sprobowac otrzymac poprostu jak najlepsze piwko przy pierwszym podejsciu, bez wzgledu na cene. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 17, 2010 Nie, taka ilość cukru jest bezpieczna. Z brewkita nie dostaniesz najlepszego piwa, co najwyżej poprawne, nie nastawiaj się na zbyt wiele. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 18, 2010 To takie glupie pytanie, takie piwko z brew kita bedzie lepsze niz takie kupne ze sklepu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 18, 2010 Jeżeli poszukujesz nowych smaków a wysoko odfermentowany lager który stanowi 97% rynku w Polsce cię znudził to będzie wyborne a jeszcze lepsze kiedy zrobisz z procesem zacierania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 21, 2010 Mam pytanko odnośnie brew kitów, jakie rodzaje ekstraktu słodowego niechmielonego użyć do kitów firmy Coopers: Indian Pale Ale Stout Wheat Beer Do wyboru są, ekstrakty firmy Coopers: Light - Jasny ekstrakt słodowy Amber - bursztynowy ekstrakt słodowy Dark - ciemny ekstrakt słodowy Wheat - pszeniczny ekstrakt słodowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
maku13 19 Posted February 21, 2010 Robiłem te piwa tak: IPA - amber Stout - dark Wheat - wheat + zamiana drożdży na WB-06 Co nie oznacza, że musisz się tego trzymać. Można, a nawet trzeba eksperymetować Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 21, 2010 (edited) myślę że jeszcze jedną warkę zrobię z brew kita Stout, a tą resztę spróbuje zacierać, z gotowych zestawów na browamator.pl. To teraz takie pytanko, znacie jakiś sklep oferujący Garnek do takiego zacierania? ( około 25 l ) w przystępnej cenie, i jakiś termometr do mierzenia temperatury brzeczki. A jak wyrabiam piwko z brew kita, gdzie niby 23 l ma być gotowego piwa, to może zmniejszyć tak do 18 l? bo czytałem na jakimś innym forum, ze ludziom wychodziły takie "rozwodnione", a używam ekstraktu na chmielonego cooper's + ekstrakt słodowy nie chmielony 1.5 kg zamiast cukru. Jak myślicie? Edited February 21, 2010 by Sabo Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 21, 2010 W Szczecinie napewno masz jakiś sklep AGD. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 21, 2010 Do potrzeb wyrobu piwa, może być Emaliowany 29 l? czy z nie rdzewki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 21, 2010 A jaki chcesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sabo 0 Posted February 21, 2010 A jeszcze jedno pytanie do procesu wyparzania słodu, jeśli użyje Siateczka do wyparzania słodu, to rozumiem ze proces filtracji jest zbędny? I jedynie wygotować słód, dodać chmiel wdłg. zaleceń instrukcji, potem ochłodzić np przy pomocy wężownicy, i przelać do fermentatora? Quote Share this post Link to post Share on other sites