Jump to content
konrados78

Drożdże do RIS-a

Recommended Posts

Witam, 

 

zamierzam niedługo uwarzyć RIS-a ok 25 BLG. Zamierzam wykorzystać gęstwę po jakimś piwie ok 12 BLG. Zastanawiam się jakie drożdże będą lepsze US-05 cz S-04. Macie jakieś doświadczenia, sugestie? 

A może zamiast US -05 albo S -04 wybrać jakieś inne drożdże?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepsza wg mnie będzie gęstwa po US-05. Jeśli już drożdże płynne to: Wyeast 1056 American Ale lub White Labs WLP-001 California Ale.

 

EDIT:
Są jeszcze płynne: Wyeast 1084 Irish Ale oraz Amerykański sen FM52, czy Irlandzkie ciemności FM13 z Fermentum Mobile. Może ktoś coś o nich powie. Ja polecam te o czystym profilu.
Edited by PiwoLab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płynne zawsze lepiej.

Na suchych robiłem na S-04 było bardzo dobrze. Najważniejsze by dobrze schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży, żeby temperatura nie uciekła za bardzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam na koncie dwa RISy na FM52, oba na gęstwie, oba zacierane w 68-67 stopniach i dla obu uzyskałem około 70% odfermentowanie - dla 23 blg do około 7 blg, dla 27 blg do około 8 blg. Przy rozlewie do każdego dodałem 40 ml świeżej gęstwy - piwa nagazowały się po mniej więcej 5 tygodniach. Profil faktycznie mają czysty i podbijają akcenty słodowe. 

 

I tak jak pisał karczmarz ważne jest, żeby przy takim ekstrakcie pilnować temepratury zwłaszcza na początku fermentacji.

 

W planie mam RISa na WLP090 gdzieś za półtora miesiąca. Jak nie zapomne to podzielę się wrażeniami czy ten szczep ma sens ^^

 

Na deser możesz poczytać na ten temat tutaj - http://tobrewabeer.com/index.php/2016/02/04/building-behemoth-reddit-ris-survey/

 

Znajdziesz tam sporo informacji na ten temat. Np. taką ankietę: 

 

yeastchoice.png?w=510

 

Edited by AresREAL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postanowiłem zrobić dwunastkę Pale Ale na US 05 i gęstwę dodać do RIS-a. Ile powinno jej być. Standardowo z fermentora można zebrać ok 500 ml gęstwy. Czy do RIS-a zadać całość?

 

Czy macie jakieś doświadczenia z płatkami na cichą fermentacje? Jakie i ile na ok 20 litrów piwa? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postanowiłem zrobić dwunastkę Pale Ale na US 05 i gęstwę dodać do RIS-a. Ile powinno jej być. Standardowo z fermentora można zebrać ok 500 ml gęstwy. Czy do RIS-a zadać całość?

 

Czy macie jakieś doświadczenia z płatkami na cichą fermentacje? Jakie i ile na ok 20 litrów piwa? 

Sądzę, że zabieranie się za RIS-a (skąd taka popularność nagle? i to najczęściej wśród początkujących) nie posiadając elementarnej wiedzy.

Popatrz tutaj: http://mrmalty.com/calc/calc.html

o płatkach tematów jest miliard na forum (skąd takie lenistwo wśród początkujących piwowarów?) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do ilości drozdzy użyj tego kalkulatora - www.mrmalty.com/calc/calc.html

Ja do swojego RISa 23 blg dałem 3,5 grama srednio opiekanych na litr na jeden miesiąc. Dały wyraźny aromat. Ale tutaj tez zależy jakie dasz płatki, na jak długo itd. Jeżeli masz możliwość to podziel warke na pół i do jednej dodaj płatków a do drugiej nie :) będziesz miał fajne porównanie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

 

Edit: BuDeX byłeś szybszy ;)

Edited by AresREAL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przeważnie z warki 25l zbieram 1l gęstwy. Robię piwo już ponad rok na koncie mam ok 50 warek ale ciągle się wziąść za RIS-a. Wiec tez się zastanawiam skąd ludzie biorą pomysł aby swoje jedno z pierwszych piw zrobić risa.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja się zastanawiam co jest takiego strasznego w zrobieniu RIS, wszystko jest w Internecie, czytasz/pytasz i robisz jak każde inne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

A ja się zastanawiam co jest takiego strasznego w zrobieniu RIS, wszystko jest w Internecie, czytasz/pytasz i robisz jak każde inne piwo.

Dokładnie. Zrobiłem risa jako 5 warke. Układa się, ale już jest fajny. Fajnie czuć płatki debowe i troszkę słód wędzony. Łatwo nie było, ale tragedii też nie było.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ogarnięciu sprzętu można robić spokojnie risa czy innego mocarza. A na ogarnięcie wiele nie potrzeba. Bardziej bym się obawiał czegoś z dużą ilością żyta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.