bimbelt 101 Posted February 17, 2010 Szukam termometru z sondą na kablu. Znalazlem na allegro cos takiego: http://allegro.pl/item925248602_termometr_z_sonda_na_przewodzie_wt2_promocja.html W sumie nawet nie drogi, tylko zastanawiam sie czy ten kabelek sie nie stopi/przypali przy gotowaniu. Używa ktoś z was czegoś podobnego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 17, 2010 (edited) Szukam termometru z sondą na kablu. Znalazlem na allegro cos takiego:http://allegro.pl/item925248602_termometr_z_sonda_na_przewodzie_wt2_promocja.html W sumie nawet nie drogi, tylko zastanawiam sie czy ten kabelek sie nie stopi/przypali przy gotowaniu. Używa ktoś z was czegoś podobnego? w sumie podobne do tego a taki miałem temperaturowo wytrzyma Edited February 17, 2010 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 17, 2010 Żaden plastik nie wytrzyma gotowania. W specyfikacji na pewno drobnym druczkiem będzie, że warunki pracy do 40°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 17, 2010 oczywiście plastiku do garnka nie wkładamy tylko metalowy bagnecik Quote Share this post Link to post Share on other sites
myszmen 0 Posted February 17, 2010 Żaden plastik nie wytrzyma gotowania. W specyfikacji na pewno drobnym druczkiem będzie, że warunki pracy do 40°C Mam przerobiony fermentor na kocioł warzelny i jakoś plastik wytrzymuje bez najmniejszego problemu. Więc są takie, które wytrzymują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted February 17, 2010 http://www.piwo.org/forum/t2090-Termometr-cyfrowy.html podobny wątek. Ja użytkuję dalej ten o którym pisałem w tamtym wątku i działa dalej dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted February 17, 2010 Szukam termometru z sondą na kablu. Znalazlem na allegro cos takiego:http://allegro.pl/item925248602_termometr_z_sonda_na_przewodzie_wt2_promocja.html W sumie nawet nie drogi, tylko zastanawiam sie czy ten kabelek sie nie stopi/przypali przy gotowaniu. Używa ktoś z was czegoś podobnego? Używam tego właśnie termometru i przez przeoczenie chwilę się pogotował /bagnet z plastikiem/ i lekko się wygiął, ale działa nadal bez zarzutu Quote Share this post Link to post Share on other sites
agrest 1 Posted February 17, 2010 (edited) Mam, używam, jestem bardzo zadowolony. Żaden plastik nie wytrzyma gotowania. Przykład z brzegu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliw%C4%99glany Edited February 17, 2010 by agrest Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 17, 2010 To ja poproszę o nazwę termometru z plastikową obudową sondy, który będzie miał napisane w specyfikacji, że można go używać w 100°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
BaronVonZuk 22 Posted February 17, 2010 Oczywiście jest wiele odmian tworzywa sztucznego wytrzymujące wyższe temp niż 100°C ale nie sądzę (zgadzając się z coderem ,żeby należał do nich plastik wykorzystany do obudowania sondy w takich termometrach... Quote Share this post Link to post Share on other sites
agrest 1 Posted February 17, 2010 No cóż. Zapewne te termometry nie służą do pracy w tej temperaturze aczkolwiek swojego używałem już parę razy w tym do gotowania i nic mu się nie stało. Nie starałem się go jednak na siłę zamaczać, co najwyżej zamoczona była metalowa końcówka. Co innego jeśli chodzi o zacieranie. W lodówce siedzi sobie sonda, zamoczona w całości. Termometr wisi obok lodówki. Coder, są termometry które służą do mierzenia temp, podczas pieczenia. Wbijasz takiego cwaniaka w kuraka, ciasto czy cokolwiek tam masz i wkładasz do piekarnika (tak przynajmniej przypuszczam bo nie posiadam takiego). Tyle że na pewno nie są wodoszczelne, więc do wody go nie wrzucisz. Pozdrawiam J. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 17, 2010 (edited) Coder, są termometry które służą do mierzenia temp, podczas pieczenia. Wbijasz takiego cwaniaka w kuraka, ciasto czy cokolwiek tam masz i wkładasz do piekarnika (tak przynajmniej przypuszczam bo nie posiadam takiego). Tyle że na pewno nie są wodoszczelne, więc do wody go nie wrzucisz. Pozdrawiam J. w no są ale z reguły bimetaliczne w melalowej obudowie zgodze się z tym że termometr za 6 dych na pewno z tak trwałego plastiku wykonany nie jest. Edited February 17, 2010 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
agrest 1 Posted February 17, 2010 A ten http://allegro.pl/item900702187_termometr_cyfrowy_z_sonda_40c_250c.html ? Wygląda na badziew, z drugiej strony jest przeznaczony do pieczenia. Ciekawe ile wytrzyma. Może ktoś ma i może coś powiedziec? Quote Share this post Link to post Share on other sites
strzelczyk76 1 Posted February 18, 2010 (edited) Termometr z Ikei za 25 zł - spokojnie daje radę. Przewód i sonda wytrzymuje do 220 stopni, nie ma nic z plastiku. Jedyna wada - jeśli chce się zanurzyć sondę - trzeba zaizolować miejsce połączenia przewodu z sondą, np. koszulką termokurczliwą (groszowe sprawy) lub taśmą izolacyjna. Jest alarm temperatury, ale działa tylko "w górę". Ma też magnesik - można sobie przyczepić na/obok garnka wygodne rozwiązanie. Za tę cenę polecam Edited February 18, 2010 by strzelczyk76 Quote Share this post Link to post Share on other sites
TurTle 0 1 Items Posted February 18, 2010 [...]są termometry które służą do mierzenia temp, podczas pieczenia. Wbijasz takiego cwaniaka w kuraka, ciasto czy cokolwiek tam masz i wkładasz do piekarnika (tak przynajmniej przypuszczam bo nie posiadam takiego). Tyle że na pewno nie są wodoszczelne, więc do wody go nie wrzucisz. Pozdrawiam J. Z tego co wiem, to je się wykorzystuje w inny sposób - otwierasz piekarnik, wbijasz czujnik w 'cokolwiek tam masz' i sprawdzasz, czy się już upiekło. Na dłuższe posiedzenie w piekarniku raczej się nie nadaje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted February 18, 2010 Zamowilem ten wspomniany na wstepie. Po kolejnym warzeniu opisze wam wrazenia. Na pewno bedzie lepszy od obecnego, ktory dziala jak kobieta, znaczy zmienny jest , a do tego nie ma alarmow zadnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted February 22, 2010 Przyszła paczka. Termometr nie wyglada zbyt solidnie. Ot zwykla chinszczyzna. Duzy minus to poziom dzwieku alarmu. Ledwo slyszalny. Nie ma mowy, by uslyszec w innym pomieszczeniu. Szkoda, bo liczylem troche na to, ze ustawie brzeczke na gazie i wlacze sobie na przyklad jakis film. Nic z tego. No, ale przynajmniej sonde ma na kablu, wiec nie trzeba bedzie trzymac. Wiecej wrazen opisze w weekend, bo na sobote planuje warzenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szamankfc 1 Posted February 22, 2010 uważaj na tego drania mam podobny i twierdze że cichy alarm to nic najgorszą zmorą jest jego szybkość. Jak robię przerwę np 63°C to gaszę gaz przy 61,5 dalej temperatura sama dojedzie. Na pewno częściowo winę za to zachowanie ponoś keg w którym gotuje ale to już inna historia. Każdym razie uważaj przy dojeżdżaniu do planowanej temperatury Quote Share this post Link to post Share on other sites
szamankfc 1 Posted March 15, 2010 http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-5DAAA7FF-6D2AEF78/lidl_pl/hs.xsl/index_8688.htm ale się wkurzyłem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted March 15, 2010 http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-5DAAA7FF-6D2AEF78/lidl_pl/hs.xsl/index_8688.htm ale się wkurzyłem Czyżbyś kupił na allegro za 150 zł? Quote Share this post Link to post Share on other sites
szamankfc 1 Posted March 15, 2010 (edited) nie dałem 70zł trzeba się będzie na ten szarpnąć bo zapowiada się całkiem nie źle. trzeba też będzie w sklepie dopatrzyć czy da się temperaturę alarmu zmienić Edited March 15, 2010 by szamankfc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted March 15, 2010 Ciekawe jak długi jest kabel od sondy w tym Lidlowym? Quote Share this post Link to post Share on other sites
yaco26 0 Posted March 15, 2010 Miałem podobny termometr do tego z lidla kupiony w selgrosie do kurczaka, różnica do tablicowego z allegro 10°C i bardziej ufam temu droższemu.Co wcale nie oznacza że ten będzie podobny ale na wszelki wypadek wziął bym z domu tablicowy jak by miał taki kupić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted March 15, 2010 za taka cenę nie ma co wybrzydzać :rolleyes: ja każdy kupiony termometr wzorcuje sobie na laboratorium. W najgorszym wypadku spotkałem się z rozbieżnością 3 °C Zwykły termometr piwowarski szklany oszukiwał o 2 °C Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted March 15, 2010 bnp: masz jakiś pomysł jak skalibrować termometr w domowych warunkach? Ja robię wodę w temperaturze ok. 36*, wsadzam termometr lekarski i porównuję z jego odczytem, ale to tylko jeden punkt kalibracji.... Quote Share this post Link to post Share on other sites