Jump to content
314wo.pl

Przygotowanie do RISa, kwestie techniczne

Recommended Posts

Bardzo bym chciał uwarzyć RIS. Mam już pewne pomysły na temat składu i dodatków, ale zanim jeszcze zacznę, to nurtuje mnie bardzo kwestia wydajności. Dla RIS'a absolutnym minimum ekstraktu jest dla mnie 20 BLG. Ale to co ja bym chciał osiągnąć, to chociaż 25. Wszystkie moje dotychczasowe piwa miały przy filtracji brzeczkę przednią najwyżej 20. No i takiej gęstej brzeczki to myślę, że jestem w stanie zebrać najwyżej 5 litrów. Nawet jeśli przy gotowaniu mi odparuje, to spodziewam się, ze najwyżej do 22. To wciąż mało no i do tego mało piwa. Oczywiście słyszałem o ekstraktach słodowych i wiem, że mógłbym się nimi wspomóc, ale chciałbym spróbować jednak bez ekstraktów.

Co do zwiększenia ilości brzeczki, to oczywiście mogę nastawić kolejny zacier i z niego odebrać kolejne 5 litrów. Ale jak osiągnąć większą gęstość? Warto dosypać w tym przypadku cukier? Dobrze ja to wszystko z grubsza przekalkulowałem, czy są jakieś sztuczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

odpowiednia ilość słodu, zacier gęsty i odbierasz tylko brzeczkę przednią. 10 litrów powinno wyjść. Warzysz dwa razy. 

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt Ci nic sensownego nie doradzi bo ciężko cokolwiek wywnioskować z tego co napisałeś. Jaki masz sprzęt? Jaki planowany zasyp? Dlaczego uważasz, że jesteś w stanie odebrać jedynie 5 litrów brzeczki ok. 20 blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt Ci nic sensownego nie doradzi bo ciężko cokolwiek wywnioskować z tego co napisałeś. Jaki masz sprzęt? Jaki planowany zasyp? Dlaczego uważasz, że jesteś w stanie odebrać jedynie 5 litrów brzeczki ok. 20 blg?

Na podstawie tego co mi dotychczas wychodziło. Mam zwykły, emaliowany gar do zacierania, 30 l. Do tej pory używałem około 3 l wody na 1 kg zasypu. Pierwsze litry, które odbierałem przy takich parametrach miały najwyżej 20 BLG. Te 5 litrów, to tak na oko sobie trochę wymyśliłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Do tej pory używałem około 3 l wody na 1 kg zasypu

 

To zmień nawyk i użyj 2l wody na kg zasypu. W czym problem? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej by było żebyś zainstalował sobie np Brewtarget i wprowadził parametry swojego sprzętu. Wpisując planowany zasyp oraz gęstość zacieru otrzymasz informację czy w Twoim sprzęcie jesteś w stanie to zatrzeć. Ewentualnie użyj np pliku Polskie Piwne Porachunki lub wpisz po prostu w googlach Can I mash it. Lepiej zacierać na gęsto, 2.0-2.5 kg/l, i ewentualnie trochę wysłodzić. Zacierając na rzadko, np. w stosunku 1/4, ciężko otrzymać brzeczkę przednią o gęstości powyżej 20 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Lepiej zacierać na gęsto, 2.0-2.5 kg/l

 

EE tak to nie, przypali się słód :) Woda nie przykryje zasypu nawet.

 

πwo.pl da się osiągnąć taką gęstość bez dodatków cukrów czy ekstraktów. Tu ( http://www.piwo.org/topic/19638-browar-domowy-zaporowo/?p=390224) z takiego zasypu miałem 26 blg / 18 litrów. Bez dodatków cukru itp. Choć w garze 30 litrów ciężko będzie to zmieścić. Robiłem też nawet ponad 30 blg na samym słodzie i dało radę :) Stosunek 2-2,5l do 1 kg słodu i poleci ropa. Warto mierzyć brzeczkę spuszczaną, żeby nie przesadzić z wysładzaniem. I ewentualnie dłużej gotować. Przy tak mocnym piwie ewentualnie można się wspomóc cukrami prostymi.

Powodzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Woda nie przykryje zasypu nawet.

?

Sprawdzałeś?

 

 

Stosunek 2-2,5l do 1 kg słodu i poleci ropa.

Jednak sprawdzałeś, i da się. To po co tak piszesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Lepiej zacierać na gęsto, 2.0-2.5 kg/l

 

EE tak to nie, przypali się słód :) Woda nie przykryje zasypu nawet.

 

πwo.pl da się osiągnąć taką gęstość bez dodatków cukrów czy ekstraktów. Tu ( http://www.piwo.org/topic/19638-browar-domowy-zaporowo/?p=390224) z takiego zasypu miałem 26 blg / 18 litrów. Bez dodatków cukru itp. Choć w garze 30 litrów ciężko będzie to zmieścić. Robiłem też nawet ponad 30 blg na samym słodzie i dało radę :) Stosunek 2-2,5l do 1 kg słodu i poleci ropa. Warto mierzyć brzeczkę spuszczaną, żeby nie przesadzić z wysładzaniem. I ewentualnie dłużej gotować. Przy tak mocnym piwie ewentualnie można się wspomóc cukrami prostymi.

Powodzenia :)

 

W recepturze, którą podajesz zacierałeś w stosunku 2.27 l/kg. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Pindin, dnia 17 styczeń 2017 - 12:14, napisał: Woda nie przykryje zasypu nawet. ? Sprawdzałeś? Pindin, dnia 17 styczeń 2017 - 12:14, napisał: Stosunek 2-2,5l do 1 kg słodu i poleci ropa. Jednak sprawdzałeś, i da się. To po co tak piszesz?

 

Kolega kowalczyka napisał 2.0-2.5 kg/l . Raczej słodu w litrach nie mierzymy a wody w kg. To chyba wyjaśnia moje takie pisanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pindin, dnia 17 styczeń 2017 - 12:14, napisał: Woda nie przykryje zasypu nawet. ? Sprawdzałeś? Pindin, dnia 17 styczeń 2017 - 12:14, napisał: Stosunek 2-2,5l do 1 kg słodu i poleci ropa. Jednak sprawdzałeś, i da się. To po co tak piszesz?

 

Kolega kowalczyka napisał 2.0-2.5 kg/l . Raczej słodu w litrach nie mierzymy a wody w kg. To chyba wyjaśnia moje takie pisanie :)

 

Faktycznie, moja pomyłka.  Siedzę w robocie i zajmuję się pisaniem na forum i gadaniem przez telefon :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A najlepsze jest to, że ja ten temat umieściłem w "Sprzęt". Muszę się trochę internety chyba poćwiczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nikt Ci nic sensownego nie doradzi bo ciężko cokolwiek wywnioskować z tego co napisałeś. Jaki masz sprzęt? Jaki planowany zasyp? Dlaczego uważasz, że jesteś w stanie odebrać jedynie 5 litrów brzeczki ok. 20 blg?

Na podstawie tego co mi dotychczas wychodziło. Mam zwykły, emaliowany gar do zacierania, 30 l. 

 

W garnku 30 litrowym udało mi się uwarzyć 20L Bałtyka 20,8BLG. Z tego co widzę w notatkach to 8kg słodu zacieranych w 19,5l wody. Żadnych dodatków w rodzaju cukier czy ekstrakt. Brzeczka przednia około 10 litrów 22,3blg, do wysładzania 13,5l wody. 80 minut gotowania. i ostatecznie wyszlo te 20l - 20,8blg.

 

Dawno temu to było, ale z tego co pamiętam największym wyzwaniem było mieszanie tego w garze. Dzień później miałem zakwasy ;)

Edited by Wania

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pindin, dnia 17 styczeń 2017 - 12:14, napisał: Woda nie przykryje zasypu nawet. ? Sprawdzałeś? Pindin, dnia 17 styczeń 2017 - 12:14, napisał: Stosunek 2-2,5l do 1 kg słodu i poleci ropa. Jednak sprawdzałeś, i da się. To po co tak piszesz?

 

Kolega kowalczyka napisał 2.0-2.5 kg/l . Raczej słodu w litrach nie mierzymy a wody w kg. To chyba wyjaśnia moje takie pisanie :)

 

Faktycznie, sorry, mój błąd

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej by było żebyś zainstalował sobie np Brewtarget i wprowadził parametry swojego sprzętu. Wpisując planowany zasyp oraz gęstość zacieru otrzymasz informację czy w Twoim sprzęcie jesteś w stanie to zatrzeć.

 

Tak zrobiłem. Tyle, że tam nie ma praktycznie takiego wskaźnika składniki zmieszczą się/nie zmieszczą się do kotła. Powpisywałem sporo słodów. Nie wierzę, żeby mi się to zmieściło, bo jest tego w sumie 13kg. Docelowa brzeczka 20 litrów, więc gęstość początkowa 30 BLG. Aż za dużo, ale czy ja mogę w to wierzyć bezkrytycznie?

Edited by 314wo.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

W arkuszu PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki, możesz znaleźć formułę która policzy Ci jaki gar potrzebujesz do danego zacieru. Rozumiem, że o to Ci chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy nie łatwiej podzielić przy takich zasypach, i ograniczonym sprzęcie, zacieranie na dwa razy. Zrobic mocnego balinga z przedniej, a cienkusza z wysłodzin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Tyle, że tam nie ma praktycznie takiego wskaźnika składniki zmieszczą się/nie zmieszczą się do kotła. Powpisywałem sporo słodów. Nie wierzę, żeby mi się to zmieściło, bo jest tego w sumie 13kg. Docelowa brzeczka 20 litrów, więc gęstość początkowa 30 BLG. Aż za dużo, ale czy ja mogę w to wierzyć bezkrytycznie?

 

Nie ma opcji. Moim zdaniem to 8kg i 19,5L wody, o którym pisałem wyżej, to jest absolutne maksimum w garze 30L, a i tak walka z mieszaniem przy podgrzewaniu jest ciężka. Ustal jaką masz wydajność i sobie policz, ile wyciśniesz z 8kg ;)

 

A po zacieraniu, masz też problem z filtracją. Osiem kilogramów na oplocie robiłem spokojnie, ale ostatnio miałem zasyp 9,25kg i filtracja na wężyku trwała dobre trzy godziny. 

Edited by Wania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem kilka RISów, w tym parę bardzo mocnych, więc mogę opowiedzieć jak to wyglądało od strony praktycznej.

 

Przy celowaniu w ekstrakt 21-23 blg nie ma żadnych problemów. Jako zasypu użyłem zestawu z homebrewing. Przy użyciu filtratora z oplotu wszystko idzie zupełnie gładko. Do gara też się wszystko mieści, nie trzeba też nic specjalnego robić,żeby nie przypalić. Znaczy trzeba mieszać przy podrzewaniu, ale tak to sobie może stać i zacierać. Nie robiłem na dwa gary, zrobiłem tak, że piwo było zaprojektowane na jakieś 25 blg, obierałem brzeczkę tak długo aż nie spadło do około 20, po czym do tych 22-23 wzmocniła się podczas warzenia. Wyszło z tego jakieś 16-17 litrów piwa, a z wysłodzin jeszcze  10 litrów bezstylowca.

 

Później postanowiłem zrobić coś mocniejszego, w okolicach 24-25 BLG. Dodałem do zasypu kilogram słodu Pale Ale, łącznie więc było już grubo ponad 1 kg słodu. Nic się nie przypaliło, mimo,ze mieszałem tylko od czasu do czasu, filtracja szła wolno, ale stabilnie.

 

Ostatnim razem postanowiłem zrobić siekierę, uzyskać 27 blg z samych tylko słodów, a przy okazji jeszcze jakąś sensowną ilość piwa. Zasyp już był mocno inny od tego co na początku, w sumie ponad 12 kg słodu. I uważam,że to jest kres technicznych możliwości dla domowego piwowara. Znaczy można osiagnąć wyższy ekstrakt, podbijając go albo dłużej gotując brzeczkę, ale przy tym zasypie po pierwsze trochę mi się przypaliło (choć mógłbym tego uniknąć, intensynwniej mieszając, muszę obiektywnie przyznać, że się nie wysiliłem), ale co ważniejsze filtracja to ledwo szła. Wąziutka stużka, w sumie cedziłem to ponad 6 godzin przy kranie odkręconym na maksa. Nie stanęło, ale nie będę sprawdzał co będzie jak sypnę jeszcze 0,5 kg słodu, nic mocniejszego juz ćwiczyć nie będę. Co więcej - postanowiłem być "sprytny" i jeszcze podbiłem ekstrakt cukrem, do 29 blg. Drożdże ruszyły, ale refermentacja... no trochę CO2 jest, ale moim zdaniem połowę za mało, nawet jak na nisko nasyconego RISa. Może jeszcze się nagazuje, póki co leży dopiero dwa miesiące, ale niestety liczę się z tym, że zatłukłem drożdże alkoholem. Użyty szczep drożdży to był US-05, mający opinię odpornego na takie traktowanie. Nie była to gęstwa po innym piwie tylko zrehydratyzowane dwie saszetki sucharów. Być moze gdybym użył gęstwy, albo jakichś płynnych drożdży to by było inaczej.  Co jeszcze istotne przy takim warzeniu - koniecznie solidne drewniane mieszadło, plastik to się nadaje do 15stek. Zacier w 30 litrowym garze jest tak gęsty, że jak wstawisz mieszadło to samo będzie stać. Mocno wskazany nierdzewny garnek, a to dlatego,że coś tam zawsze może przywrzeć do dna, a czyszczenie emalii to masakra. Sam mam emalię i będę jednak kupował nierdzewkę. Trzecia rzecz - dużo, dużo mieszać. Czwarta rzecz - dobrze podgrzać przy rozluźnianiu zacieru, dolewając wody też raczej pilnować, żeby nie było to 75 stopni tylko conajmniej 80 albo trochę więcej. Im wyższa temperatura tym zacier luźniejszy i mniejsza szansa,że filtracja się zatrzyma.

 

Reasumując:

 

1. Proszę, żeby nie pisać, że tak się robić nie powinno jak zrobiłem - mówię jak zrobiłem i co z tego wyszło, wiem, że obok zdrowego rozsądku to nie leżało, nie gwarantuję też, że się uda tak samo każdemu.

2. 12 kg zasypu jest problematyczne, aczkolwiek w moim przypadku jeszcze udało się ogarnąć.

3. Zainwestować w dobre mieszadło i nie lenić się tylko mieszać podczas zacierania

4. Jak jesteś wierzący to się módl do wszystkich świętych od piwa i przyłóż się do mash-outu oraz używaj raczej cieplejszej niż chłodniejszej wody do wysładzania. Jak nie jesteś wierzący to rób wszystko to samo. Módl się też na wszelki wypadek, może ktoś wysłucha ;-)

5. Jak masz nierdzewny gar to takiego używaj. Jak nie masz to sobie kup. Jak nie masz 3 stów na wydanie to jeszcze więcej mieszaj przy zacieraniu.

6. Jak już zrobisz coś co ma 27 blg i masz tylko suche drożdże, to raczej już tego nie poprawiaj cukrem ani ekstraktem - może się nie nagazować. Smaczniejsze i tak nie będzie jeśli dodatkowy ekstrakt nie będzie pochodził ze słodów. 

6. Tak poza wszystkim to raczej bym nie przekraczał 11 kg. Powinno styknąć na uzyskanie sporej ilości 25tki, a prawdopodobnie unikniesz dzięki temu jazdy po bandzie.

Edited by bartek_z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem RIS-a 27 BLG w tamtym roku, tydzień temu 25,5 BLG, 11kg zasypu, podgrzew do  78 st.C, wysładzane wodą o temperaturze ok 76 st.C. W obu piwach nie miałem problemu filtrując na wężyku z oplotu, filtracja zajęła mi około godziny, nie wiem jak to robicie że zajmuje to wam tak dużo czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też nie wiem skąd to się bierze, ale u mnie przy celowaniu w 27 blg leciało bardzo słabo, a słyszałem,ze czasem potrafi iść zupełnie normalnie. W moim przypadku 11 kg zasypu i celowanie w 25 BLG jest całkowicie bezpieczne, leci wolniej, tak,ze też tego nie przefiltruję w godzinę czasu, ale w przypadku 27 BLG to jest tak jak opisałem. Jeśli się wcześniej nie robiło takich piw lepiej jest zatem nie wchodzić moim zdaniem w ryzykowne zakresy, poprzestać na tych 11 kg słodu, a jeżeli będzie szło szybko to można zwiększyć zasyp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

 

Proszę o opinie takiego RIS-a

 

Słód bochemian pilzner     ---    3,3 kg

Słód monachijski               ---   1,14 kg

Słod jęczmienny wędzony bukiem ---1,05 kg

Słód special B --- 0,77 kg

Słód karmelowy caramber --- 0,75 kg

Palony jęczmień ---0,45 kg

Sok z czarnej porzeczki --- 840 ml

Cukier --- 1,00 kg

Chmiel marynka --- 83 g

Drożdże --- Safale US-05

 

Nie podgrzałem  do 79 stopni ale nie było problemu z filtracją

 

Jęczmień palony poszedł dopiero do filtratora (zapomniałem) o nim

 

Drożdże dają radę buzują  tydzień

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.