Skocz do zawartości

Zbyt jasne ciemne


łysy ĄĘ

Rekomendowane odpowiedzi

Pomału kończy mi fermentować imperialny porter. Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka. Jest jakiś sposób, żeby je na tym etapie doczernić? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakt barwiący albo miniwarka np. 100g pilzna i 100g palonego, ewentualnie możesz poekstrahować sam palony ale to może trochę skrobi przejść, ja bym miniwarkę zrobił, zresztą kiedyś tak z połowy fermentującej APA zrobiłem black APA ;)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będziesz gotował drożdże (po ekstrakcji trzeba to jeszcze zdezynfekować gotowaniem), zupełnie nie polecam to już lepiej w wodzie zrobić ale ja w dalszym ciągu polecam miniwarkę, w max godzinę zrobisz.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka.

 

Mam wrażenie że jeśli piwo nie jest czarne, to będzie zdecydowanie za mało palone jak na RISa.

Jaka receptura?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.