Jump to content
Sign in to follow this  
łysy ĄĘ

Zbyt jasne ciemne

Recommended Posts

Pomału kończy mi fermentować imperialny porter. Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka. Jest jakiś sposób, żeby je na tym etapie doczernić? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt barwiący albo miniwarka np. 100g pilzna i 100g palonego, ewentualnie możesz poekstrahować sam palony ale to może trochę skrobi przejść, ja bym miniwarkę zrobił, zresztą kiedyś tak z połowy fermentującej APA zrobiłem black APA ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyślałem o czymś takim: odebrać litr z fermentora, podgrzać do 55st i zrobić na tym steeping 100g Carafa II. Zagra to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będziesz gotował drożdże (po ekstrakcji trzeba to jeszcze zdezynfekować gotowaniem), zupełnie nie polecam to już lepiej w wodzie zrobić ale ja w dalszym ciągu polecam miniwarkę, w max godzinę zrobisz.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka.

 

Mam wrażenie że jeśli piwo nie jest czarne, to będzie zdecydowanie za mało palone jak na RISa.

Jaka receptura?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do brunatu to mu sporo brakuje. Jak się nie sklaruje to będzie zaiste gówniany wygląd    :polew:   Wolę doczernić.

Edited by łysy ĄĘ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.