Skocz do zawartości

Odfermentowanie RISA.


Mis__Koralgol

Rekomendowane odpowiedzi

To może nie być koniec. Producent podaje odfermentowanie w przedziale 73-80%. Mam obecnie american barleywine na tych drożdżach. Blg wyjściowe 26.3. Po 5 tygodniach fermentacji było 9.5.Wydalo mi się to trochę za wysoko bo FFT zszedł do okolic 5.5 czyli do maksymalnej wartości odfermentowania podanej przez producenta, ale był on zrobiony z mega overpitchingiem. Dlatego zamieszalem całość i postawiłem przy grzejniku. Pojawiła się piana fernentacyjna i po tygodniu zeszło do 8.5. I dalej czekam. Na Twoim miejscu zrobilbym podobnie i nie spieszyl się z przelewaniem na cichą.

Edytowane przez kowalczyka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy nie potraktować tego bayanusami?

Bayanusy nic Ci nie dadzą bo one marnie jedzą tricukry, kiedyś Milda na nich robiłem to 8,5°Blg --> 3coś°Blg zeszły, nie skąd ten mit o wszystkożerności Bayanusów tak się powtarza, one mają tylko dużą odporność na alkohol i podobno są żywotne ale to nie są drożdże wyhodowane pod kątem fermentacji brzeczki piwnej.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.