Jump to content
Sign in to follow this  
piotrekpietrek

Gose- wysładzanie

Recommended Posts

Do tej pory (4 warki) wysładzam na raty dolewając po 4-5 l wody. I tak kilka razy z ułożeniem złoża do uzyskania założonej objętości. Czyli standard. Zastanawiam czy nie dolać więcej wody po pierwszym spuszczeniu brzeczki tak około 9-10L.Wymieszać z młótem i  odczekać 40 minut i spuszczać dalej. Zyskam tym na czasie ale czy nie stracę na wydajności? pewna ilość wody będzie ponad złożem ale przy filtracji przez nie przejdzie i zabierze co trzeba ze sobą.

 

                                                                             Ktoś tak robił?

Dodam że docelowa ilość piwa to 21 L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja spuszczam najpierw całość brzeczki z zacierania, potem nalewam wody tyle ile potrzebuję do objętości przed gotowaniem, mieszam wszystko i za 5 minut spuszczam ponownie całość, poprzedzając oba kroki jakimś niewielkim zawróceniem brzeczki, 2l max. Wydajność 80% liczone wg BeerSmith2, jeśli tyle Cię satysfakcjonuje to polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciągłe wysładzanie jest najbardziej efektywne jeżeli chodzi o wydajność. Ponadto jeżeli dbamy o to, aby w wężyku był stale płyn to wówczas pojawia się dodatkowa siła ssąca. Nie potrafię tego wytłumaczyć dokładnie, ale sprawdza się - nawet przy bardzo gęstych zacierach, czy też piwach 100 procent słodu pszenicznego filtracja nie zatyka się.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ponadto jeżeli dbamy o to, aby w wężyku był stale płyn to wówczas pojawia się dodatkowa siła ssąca. Nie potrafię tego wytłumaczyć dokładnie, ale sprawdza się

ot taka fizyka ;) - podciśnienie robi swoje.

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masakra wysładzanie tego Gose. Jakieś 8h samego wysładzania. 26 litrów przefiltrowane a leciało jak "krew z nosa". Udało się jednak osiągnąć zamierzone efekty czyli 11blg a nawet 12 brzeczki przedniej. Dodałem trochę wody dla wyrównania. Wysładzanie robiłem stylem  "mieszanym"  raz mieszając młóto z wodą, kolejną porcję wody dolałem jak młóto było jeszcze zalane. Koniec końców udało się. Przy okazji przestrzegam/informuję tych, którzy jeszcze nie robili tego stylu żeby zarezerwowali sobie cały dzień i wieczór. Mi to zajęło 14h :facepalm: a chłodzenie za pomocą chłodnicy (25 min) :good: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zatrzymał mi się fermentacja na 5 BLG, a według przepisu powinno na 2-3 stopniach. Tydzień temu podniosłem temp z 18 do 21C, zamieszałem wiadrem i nic, cały czas 5 stopni.

Pytanko: czy mogę jeszcze dodać drożdży żeby dojadły resztę czy już butelkować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile trwa już fermentacja ? Nic nie dodawaj żadnych drożdży. Skąd drożdże miały wiedzieć, że mają zejść do 2 ? One nie czytały instrukcji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

fermentacja trwa 15 dni. Co mogło pójść nie tak, że zeszło tylko do 5 stopni? Nie grozi to granatami?

Edited by piotrekpietrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw jeszcze na tydzień, jak nie ruszy to w butelki. Jak drożdże skończyły robotę to nie będzie granatów. Jakie to drożdże tak nawiasem ? S-33 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw jeszcze na tydzień, jak nie ruszy to w butelki. Jak drożdże skończyły robotę to nie będzie granatów. Jakie to drożdże tak nawiasem ? S-33 ?

tak S-33.

powodem może być to  że drożdże zadałem bezpośrednio rozsypując na brzeczkę, bez uwodnienia.

Zostawię jak mówisz tym bardziej, że coś tam w rurce się jeszcze dzieje, ale jak na razie bez wpływu na poziom BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdarza się, że S-33 tak słabo schodzą. Ja na Twoim miejscu bym dał im jeszcze z tydzień. Podbił temperaturę o jakieś 2 stopnie i czekał. Jak nic się nie zmieni to do butelek i wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi S-33 w Kolschu i Alcie zeszły z 12 do 5 i to przy dobrej kondycji drożdży i długiej fermentacji więc podejrzewam, że mogą już niżej nie zjechać;) Ale fakt, poczekał bym tydzień dla pewności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.