Jump to content
Sign in to follow this  
zbynekkk

Cienkusz jako woda zacierna?

Recommended Posts

Czy ktoś już tak próbował? Myślę o zacieraniu pod rząd kilku "mocnych" warek i jako wody zaciernej wykorzystywać cienkusz z wysładzania poprzedniej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktoś już tak próbował? Myślę o zacieraniu pod rząd kilku "mocnych" warek i jako wody zaciernej wykorzystywać cienkusz z wysładzania poprzedniej warki.

Jak mocne te warki i ile blg ten cienkusz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry zabieg, który stosowałem, ale nie przy zacieraniu słodu na piwo.

Też ciekaw jestem jakie są opinie. Pewnie ma znaczenie z czego jest cienkusz i do czego go uzyje przy kolejnym warzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22-24Blg a jaki wyjdzie cienkusz, nie mam pojęcia, nigdy jeszcze tak nie robiłem. Na razie planuje warki na lato, więc pewnie to będą stouty.

 

@ kitaferia

 

Będą to piwa bardzo zbliżone profilem.

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktoś już tak próbował? Myślę o zacieraniu pod rząd kilku "mocnych" warek i jako wody zaciernej wykorzystywać cienkusz z wysładzania poprzedniej warki.

Pod rząd to znaczy bezpośrednio po wysładzaniu zacieranie następnej warki?

Wtedy to na sens, chociaż czytałem, że piwa oparte na końcowym wysładzaniu są gorszej jakości (Kunze).

 

Jeżeli następne zacieranie miałoby być za ileś dni wtedy dochodzą czynności z pasteryzacją czy tyndalizacją.

 

A w sumie to da pewnie oszczędności rzędu 0,5 kg słodu na warkę 25L w porywach :lol:

 

Edit: a cienkusza to ja mrożę po zagotowaniu na startery

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites
22-24Blg a jaki wyjdzie cienkusz, nie mam pojęcia, nigdy jeszcze tak nie robiłem. Na razie planuje warki na lato, więc pewnie to będą stouty.

 

@ kitaferia

 

Będą to piwa bardzo zbliżone profilem.

Są osoby na forum warzące portera i na pozostałych wodach jakiś cienkusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poniżej 2 Blg to ja raczej nie mam zamiaru wysładzać, myślałem o cienkuszach powyżej tej wartości.

Oczywiście, wszystko jasne, ja pisałem o działaniach przemysłowych,a tam jak wiadomo wykorzystanie wszystkiego do maximum to podstawa.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
22-24Blg a jaki wyjdzie cienkusz, nie mam pojęcia, nigdy jeszcze tak nie robiłem. Na razie planuje warki na lato, więc pewnie to będą stouty.

Z ok 10-11kg słodu powinno się udać zrobić jedną warkę (20litrów) ciężkiego piwa 20-22°Blg i drugą (też ok 20l) lekkiego (tj ok 9-10blg).

Kilka razy tak robiłem przy porterach i przy doppelbocku.

Wystarczy tylko dobrze wyczuć kiedy przestać wysładzać do pierwszego piwa a a zacząć do drugiego.

Chyba nie ma konieczności używać tej drugiej brzeczki jako wody do zacierania drugiego piwa.

A jeśli chcesz mieć to drugie piwo jakieś inne to możesz do wysładzania dodać trochę zalanego wodą jakiegoś słodu karmelowego, albo też palonego...

Share this post


Link to post
Share on other sites
.........

o jakich wartościach myślałeś ?

Myślałem robić to tak; pierwszą warkę wysładzać, powiedzmy do około 10 Blg i to traktować jako materiał na warkę. Dalej wysładzam do około 2 Blg i wynik tego wysładzania traktuje jako wodę zacierną do następnej porcji zacieranego słodu. I tak z dwa razy, potem brzeczkę "przednią" z trzech zacierań mieszam i traktuje jako jedną warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślałem robić to tak; pierwszą warkę wysładzać, powiedzmy do około 10 Blg i to traktować jako materiał na warkę. Dalej wysładzam do około 2 Blg i wynik tego wysładzania traktuje jako wodę zacierną do następnej porcji zacieranego słodu. I tak z dwa razy, potem brzeczkę "przednią" z trzech zacierań mieszam i traktuje jako jedną warkę.

10blg to juz cienkusz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgada się, ale sądzę że brzeczka przednia będzie miała większą gęstość od planowanej gęstości warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgada się, ale sądzę że brzeczka przednia będzie miała większą gęstość od planowanej gęstości warki.

Napisz dokładnie jak chcesz zrobić ( ile wody , ile słodu , jakie blg ) bo przestaje kumać

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ anteks

 

Nie napisze jak dokładnie zamierzam to robić, bo sam jeszcze nie wiem. Chodziło mi o samą idee i informację czy ktoś już tak praktykował. Moje doświadczenia w warzeniu są mizerne, ciągle się jeszcze uczę, więc chętnie korzystam z rad bardziej doświadczonych. Stasiek parę postów wyżej dostarczył cennych informacji, bardzo przydadzą się przy planowaniu warzenia. Dają przybliżone informację jakie ilości słodów, brzeczki i o jakiej gęstości można uzyskać.

Jak uwarzę serię warek w warce :) napiszę jak to zrobiłem i jaki był efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

7,6 kg na 21L gotowego piwa dało ponad 21°Blg, wysładzane do uzyskania docelowej objętości przed gotowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasadniczo w przemyśle wysładza się nie do momentu uzyskania danego,niskiego Blg lecz do zakładanej objętości,która trafia do kotła warzelnego. Miałem okazje zmierzyć zawartość ekstraktu w cienkuszu i zaczyna się od 1,8°Blg , natomiast moim zdaniem wskazane by było dodawać do zacieru cienkusz o wyższej zawartości ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i stało się zacierałem potrójnego portera. Szczegóły w temacie http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=45044#p45044

 

Zacierałem w garze 25 litrów. Porcja wody, cienkusza i słodu tylko co się mieściła. Zacierałem na trzy razy. Z pierwszego zacierania uzyskałem 15 litrów brzeczki o blg 21, oraz 16 litrów cienkusza o blg 8. Który po rozcieńczeniu 2 litrami wody posłużył jako woda zacierna do kolejnego zacierania. Wysładzałem do 2 blg..

W drugim zacieraniu uzyskałem 20 litrów brzeczki o blg 21, oraz 17,5 litra cienkusza o blg 6. Wysładzałem do 4 blg.

W trzecim zacieraniu uzyskałem podobnie 20 litrów brzeczki o blg 21, oraz 15 litrów cienkusza o 6,5 blg. Wysładzanie do 5 blg.

 

Całość wymieszałem i po warzeniu w sumie uzyskałem 63 litry o gęstości 20,5 blg.

 

Wnioski:

Poważne problemy z filtrowaniem i wysładzaniem, oplot sobie nie radził z gęstą (29 blg) brzeczką w zacierze. Spory zasyp (7 kg) zbijał się na dole w twardą skorupę. Generalnie parę razy musiałem mieszać cały zacier nad filtrem z oplotu i od nowa układać podbicie. Aby to zrobić musiałem rozcieńczać zacier wodą co nie wątpliwie zamazało wynik doświadczenia. Nie mniej jednak z wyniku jestem zadowolony. Próbę powtórzę na rimsie z sitem na dnie kadzi zaciernej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :beer:

Pewnie lepiej by się sprawił filtrator rurkowy zamiast oplotu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej nie, filtrator z oplotu zachowywał swój kształt, pomimo że nad nim był mocno zbity słód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Moim zdaniem problem z filtracją jest wtedy gdy na medium filtracyjnym osiądzie drobny słód i mąka. Na filtratorze z nacięciami o grubości 1 mm ta mąka ma szanse spłynąć od naczynia w którym odbieramy pierwsza część mętnego filtratu i gdy zostanie zwrócona do gara osadzi się w warstwie filtracyjnej młóta a nie na medium filtracyjnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.