Jump to content
Sizzurrrp

Niski poziom BLG

Recommended Posts

Cześć!

 

To mój pierwszy post, więc proszę - bez bicia tak już od początku. :)

 

Mój problem wygląda tak - po mojej pierwszej przygodzie z warzeniem z brewkitu, postanowiłem przerzucić się na warzenie z użyciem niechmielonych ekstraktów słodowych. Uwarzyłem brzeczkę z dwóch opakowań ekstraktu słodowego jasnego w syropie (2x 1,7 kg), po wszystkim dodałem zimnej wody, otrzymałem brzeczkę o temperaturze 20 stopni Celsjusza. Pobrałem próbkę do pomiaru Blg i moim oczom ukazał się wynik zaledwie 9 blg. Powinno wyjść nieco wyżej.. Czy cukromierz mnie oszukuje? Czy to możliwe? A może to wina ekstraktu? Użyłem tego:

 

466-1033-thickbox.jpg

 

Cukromierz został sprawdzony - przy temperaturze 20 stopni w wodzie - wskazuje zero.

 

Czy generalnie istnieje jakiś wzór, aby obliczyć, ile ekstraktu słodowego niechmielonego potrzeba, aby osiągnąć brzeczkę o konkretnym poziomie blg?

 

Dzięki z góry za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie napisałeś najważniejszego, ile dałeś wody ;)

 

Generalnie 9 blg, to powinno dać dla 2x1,7 ektraktu ok 28-29 litrów brzeczki nastawnej.

Edited by luki161

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te dwa ekstrakty przy warce 20 litrowej dały by 12 BLG, więc pewnie przesadziłeś z ilością dodanej wody....

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie zawsze te dwa ekstrakty dawały 20 l brzeczkę 11 blg. Nie mam pojęcia czemy tak nisko Ci wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie napisałeś najważniejszego, ile dałeś wody ;)

 

No tak! ;)

 

Wyszło mi 20 litrów brzeczki, "puszki" wycisnąłem praktycznie do cna.. Myślałem na początku, że jednak za mało tego ekstraktu dodałem.. Dziwna sprawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale wyszlo tyle brzeczki nastawnej czy daleś 20l do gotowania? Może z chmilelinami wylałeś dużo? Chyba że źle rozmieszałeś i zostało na dnie gara? Ja na ekstraktach z 2 puch robiłem zazwyczaj 10,5-11, ale celowalem w 40butelek gotowego piwa.

Edited by Młynek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, mam winowajcę..

 

Postanowiłem sprawdzić jeszcze raz cukromierz.. I faktycznie, papierek ze skalą w środku się obsunął do dołu, w wodzie o temp. 20 stopni pokazuje od -2 do -3 :|

Przy drugiej warce cukromierz odmówił posługi.  :facepalm:

 

20170114_125005.jpg

 

Cukromierz z biowinu.

 

Myślę, że może iść do usunięcia. :) Dziękuję za zainteresowanie!

Edited by Sizzurrrp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo kup nowy i nie rób na forum działu z cyklu ARCHIWUM X :naughty:

Edited by BEZ ZASAD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.