Jump to content
Sign in to follow this  
brzegi_wanny

3 razy lager

Recommended Posts

Witam

 

Po przebrnięciu przez wiele tematów na forum ułożyłem sobie 3 receptury na pilsy:

 

1. Czeska 10

 

28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG

 

Zasyp:

3.69 Pilzneński

0.41 Carapils

 

Zacieranie dokokcja:

55 stopni - 10 min

63 stopni - 20 min

Odebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min

72 stopnie - 20 min

75 stopni - 5 minut

chmielenie:

premiant 35 gram - 60 min

saaz 20 gram - 30 min

saaz 30 gram - 0 min

 

Drożdze FM30 Bohemska Rapsodia w starterze dwustopniowym raz 0.5 litra, potem dolane 1,5 litra. Fermentacja w okolicach 7-8 stopni.

 

2. Czeski pilzner

28 litrów, 12.5 BLG, 45 IBU

 

Zasyp:

4.25 pilzneński

0.52 monachijski II

0.41 carapils

 

Zacieranie infuzyjne:

62 stopnie - 20 min

73 stopnie - 40 min

75 stopni - 5 min

 

chmielenie:

50g premiant - 60 min

30g saaz - 30 min

30g saaz - 15 min

40g saaz - 0 min

 

Drożdzę FM30, gestwa , fermentowane w 7-8 stopniach.

 

3. American india lager

 

28 litrów, 13.5 BLG, 45 IBU

 

Zasyp:

4.37 pilzneński

0.56 pale ale

0.39 monachijski II

0.28 karmelowy pszeniczny

 

Zacieranie temperaturowe:

67 stopni - 60 min

75 stopni - 5 min

 

chmielenie:

30g premiant - 60 min

10g Citra i 10g Simcoe - 30 min

35g Citra i 35g Simcoe - 1 min

 

Drożdże FM30, gęstwa, fermentacja też w 7-8 stopniach.

 

 

Co o nich sądzicie?

Dzięki z góry :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG Zasyp: 3.69 Pilzneński 0.41 Carapils

4,1 kg i prawie 30 litrów 10?

Jaką wydajność przyjąłeś? 90?

Share this post


Link to post
Share on other sites
w większości przypadków się to sprawdza

To zazdro.

Co do receptur, jasne dolniaki warzyłem tylko 100% pilzneńskiego, więc nie będę się mądrzył, ale wygląda ok. Jedyne co - z tą dekokcją bym urealnił

 

 

63 stopni - 20 min

Odebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min

72 stopnie - 20 min

Tzn. wydłużył przerwę w 63°C do 40 min, skoro zawrócenie dekoktu ma podnieść T do następnej przerwy (20+20 = 40; 20 + 20 =/= 20)

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Po przebrnięciu przez wiele tematów na forum ułożyłem sobie 3 receptury na pilsy:

 

1. Czeska 10

 

28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG

 

Zasyp:

3.69 Pilzneński

0.41 Carapils

 

Zacieranie dokokcja:

55 stopni - 10 min

63 stopni - 20 min

Odebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min

72 stopnie - 20 min

75 stopni - 5 minut

Powiem z doświadczenia ciężko wyciągnąc z 4,1kg 28l 10,5blg. Z dekokcją i tą 1/3 podgrzewaną do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do wydajności przyjąłem tak jak mi wychodzi, jak uwarzę to napisze czy taka wyszła :)

 

Z tym czasem chodziło mi o to że najpierw przetrzymuje w 20 mminutach wszystko i potem odbieram dekokt który trzymam 20 min w 72 i 20 min w 100 i wlewam go do reszty zacieru

 

 

 

do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

 

czyli że nie dam rady osiągnąć 72 stopni, bo nie rozumiem?

 

a co sądzicie o reszcie ?

Edited by brzegi_wanny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwi mnie jak bardzo sobie utrudniasz życie...

 

3.69 Pilzneński

0.41 Carapils

 

Serio chcesz to ważyć? :P Zrób po prostu 3,7kg i 0,4kg - gwarantuję Ci, że nie zauważysz różnicy :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

W "10" zmieniłbym nieco schemat zacierania, żeby ostatecznie nie wyszło "wodniste", np. 62stC - 10min, podgrzanie do 67stC, odbiór dekoktu a po jego powrocie wydłużone 72stC do 20-30min. BTW w tym schemacie uzyskanie 72stC po powrocie dekoktu jest łatwiejsze.

W "12" monachijski II zamieniłbym na carahell albo ostatecznie na monachijski I, jesli koniecznie miałoby być coś oprócz pilzneńskiego i carapilsa. Piszę o czeskim pilznerze. Monachijski dużo lepszą robotę zrobiłby w "10".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do wydajności przyjąłem tak jak mi wychodzi, jak uwarzę to napisze czy taka wyszła :)

 

Z tym czasem chodziło mi o to że najpierw przetrzymuje w 20 mminutach wszystko i potem odbieram dekokt który trzymam 20 min w 72 i 20 min w 100 i wlewam go do reszty zacieru

 

 

 

do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

 

czyli że nie dam rady osiągnąć 72 stopni, bo nie rozumiem?

 

a co sądzicie o reszcie ?

Przy piwach które dekokciłem nie sprawdzała się zasada że 1/3 zacieru zagotowana i wlana do 62'C podniesie temp do 72'C

Ale to było dawno i piwowarstwo zrobiło ogromny postęp więc może teraz da radę

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Przy piwach które dekokciłem nie sprawdzała się zasada że 1/3 zacieru zagotowana i wlana do 62'C podniesie temp do 72'C

 

U mnie też nie działa w dalszym ciągu. Może nie te ksionżki czytamy co trzeba? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Beersmith pokazuje mi że potrzebuje odebrać 4.5 litra zacieru do dekoktu żeby mi podniosło potem temperature do 72.  Zatem jak według was powinienem zrobic?? Najwyżej odbiore trochę więcej i będe dolewał po trochę i pilnował temperature :)

 

Dzięki za wskazówke co do zacierania :)

 

A te śmieszne ilości słodów pokazał beersmit, na pewno to zaokrągle :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieru nie będzie 28 litrów tylko 4,1 kg słodu plus 12,3 l wody co daje razem 16,4 kg zacieru :)

 

28 litrów to będzie brzeczki finalnie po schłodzeniu :)

 

Poza tym jak nie uda mi się tą ilością trafić w 72 stopnie to podgrzeje na palniku

Edited by brzegi_wanny

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Powiem z doświadczenia ciężko wyciągnąc z 4,1kg 28l 10,5blg.

 

Wyszło finalnie 26.5 litra 10.5 P brzeczki plus dwa litry poszło chmielin do wylania. Słodu było tyle ile w przepisie :)

 

 

 

Z dekokcją i tą 1/3 podgrzewaną do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

 

Rzeczywiście 1/3 nie dała rady. Podniosła mi temperature zacieru z 64 do 69 stopni, resztę sobie podgrzałem palnikiem.

 

 

 

W "10" zmieniłbym nieco schemat zacierania, żeby ostatecznie nie wyszło "wodniste", np. 62stC - 10min, podgrzanie do 67stC, odbiór dekoktu a po jego powrocie wydłużone 72stC do 20-30min. BTW w tym schemacie uzyskanie 72stC po powrocie dekoktu jest łatwiejsze.

 

gdybym utrzymał temp zacieru na 67 stopniach to by dało radę podgrzać z 67 do 72 1/3 zacieru po dekokcji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wyszło finalnie 26.5 litra 10.5 P brzeczki plus dwa litry poszło chmielin do wylania. Słodu było tyle ile w przepisie :)

Powtarzam gratulacje. Pokaż swój zestaw!

Do ilu wysładzałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm zestaw dość normalny czyli garnek, taboret gazowy i filtrator z oplotu :)

Wysładzałem do 2 BLG.

Dość często mieszam jak zacieram, do tego wolno filtruje 

Noi do tego sam śrutuje słód, dość drobno

Edited by brzegi_wanny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.