Jump to content
krisangel

AIPA z ekstraktów - parę pytań

Recommended Posts

Witam

Za waszą namową zrezygnowałem z brewkitu i zamówiłem zestawy z ekstraktów. AIPE a na drugie będzie prawdopodobnie Oatmeal Stout z partial mashem. Na pierwszy ogień pójdzie AIPA 15 blg ale mam pare pytań

 

1. Jak długo burzliwa? i jak długo cicha?

2. Jaka temperatura fermentacji? Bo z tego co czytałem wcześniej to instrukcje z tych zestawów nie koniecznie są OK

3. Chłodnicy oczywiście jeszcze nie posiadam więc jakieś fajne patenty na chłodzenie brzeczki?

4. Lać z gara razem z chmielem do fermentora czy jakoś to odfiltrować? Znowu mile widziane patenty bo przychodzi mi na myśl tylko gaza

5. Jak obliczyć ilość surowca na refermentację? I cukier czy glukoza? I jak sprawnie odmierzać? Mam niby wagę z dokładnością do 0.5g ale nie ufam jej  za bardzo bo kosztowała z 35 zł

 

Pozdrawiam

Edited by krisangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Za waszą namową zrezygnowałem z brewkitu i zamówiłem zestawy z ekstraktów. AIPE a na drugie będzie prawdopodobnie Oatmeal Stout z partial mashem. Na pierwszy ogień pójdzie AIPA ale mam pare pytań

 

1. Jak długo burzliwa? i jak długo cicha?

2. Jaka temperatura fermentacji? Bo z tego co czytałem wcześniej to instrukcje z tych zestawów nie koniecznie są OK

3. Chłodnicy oczywiście jeszcze nie posiadam więc jakieś fajne patenty na chłodzenie brzeczki?

4. Lać z gara razem z chmielem do fermentora czy jakoś to odfiltrować? Znowu mile widziane patenty bo przychodzi mi na myśl tylko gaza

5. Jak obliczyć ilość surowca na refermentację? I cukier czy glukoza? I jak sprawnie odmierzać? Mam niby wagę z dokładnością do 0.5g ale nie ufam jej  za bardzo bo kosztowała z 35 zł

 

Pozdrawiam

1. Tego nikt Ci nie powie. Tak długo aż odfermentuje.

2. W dolnych granicach przewidzianych dla danego szczepu drożdży.

3. Ja chłodzę w wannie z lodem - obecnie może pomóc śnieg.

4. Przed chłodzeniem wprowadzić zawartość brzeczki w ruch wirowy (tak jakbyś mieszał kawę) a po schłodzeniu zdekantować wężykiem.

5. Są odpowiednie kalkulatory. Wybierasz styl, wartość nagazowania, typ surowca, temp fermentacji i objętość brzeczki a on liczy Ci ile surowca masz dodać. Ja preferuję glukozę. Wagę możesz sprawdzić ważąc jakiś produkt np. batonik i porównać z wagą zapisaną na opakowaniu. Ilość surowca nie musi być odmierzona co do grama, najważniejsze w tym przypadku nagazowania jest to, żeby piwo było przed rozlewem całkowicie przefermentowane.

Edited by ko_cur

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

1. Jak długo burzliwa? i jak długo cicha?

Jak nie zbierasz gęstwy drożdżowej, to śmiało trzymaj w jednym fermentorze przynajmniej 2 tygodnie, a potem zależy czy drożdże skończyły. Jak zbierasz, to niestety: burzliwa - do ustania, cicha - do końca fermentacji i póki piwo się nie sklaruje.

 

 

2. Jaka temperatura fermentacji? Bo z tego co czytałem wcześniej to instrukcje z tych zestawów nie koniecznie są OK

Taka jak zalecana przez producenta drożdży (wartości optymalne). Podobno dobre efekty daje początek fermentacji od dolnej granicy i powolne (4-7 dni) podnoszenie do górnej.

 

 

3. Chłodnicy oczywiście jeszcze nie posiadam więc jakieś fajne patenty na chłodzenie brzeczki?

Wanna z zimną wodą +/- lód/śnieg

 

4. Lać z gara razem z chmielem do fermentora czy jakoś to odfiltrować? Znowu mile widziane patenty bo przychodzi mi na myśl tylko gaza

Ja bym polecał obciąg z gara przez wężyk (może być igielitowy jeśli ściągasz po po chłodzeniu, w przeciwnym wypadku będzie potrzebny silikonowy). Zamieszaj lekko w garze (okrężnym ruchem, taki lekki whirlpool), żeby chmieliny ułożyły się w stożek na środku gara, a wężykiem zbieraj przy ściance. Na drugi koniec wężyka możesz dać, np. wygotowaną pończochę/rajstopę, żeby dodatkowo odfiltrować drobinki chmielu.

 

 

5. Jak obliczyć ilość surowca na refermentację? I cukier czy glukoza? I jak sprawnie odmierzać? Mam niby wagę z dokładnością do 0.5g ale nie ufam jejza bardzo bo kosztowała z 35 zł

1. Kalkulatorami (pełno ich)
2. Śmiało możesz używać cukru, ale glukozę (teoretycznie) szybciej zjedzą drożdże.
3. Jak nie ufasz wadze, to albo tak jak radzi ko_cur, albo (wariant ekstremalny) stopniowo zwiększać ilość cukru w litrze wody, sprawdzając ekstrakt spławikiem (wymaga dobrego rozmieszania i przeliczenia otrzymanego ekstraktu na gramy - ale to jest najprostsza część).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dobrze dumam?

Niedobrze.

A co jak nie ma bulkadła?

Burzliwa - aż przestanie spadać blg.

Cicha - w zależności od piwa i piwowara: tydzień, dwa lub więcej.

Edited by ASadam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie. Czy w zestawie  z BA będzie wystarczająca ilość chmielu żeby wyszła i przyzwoita goryczka i zapach czy warto może domówić troche chmielu. Nie napisali ile wagowo jego jest tylko że 4 odmiany w zestawie. Ale ktoś może zamawiał ew. wie z doświadczenia jak jest w takich zestawach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie zbierasz gęstwy drożdżowej, to śmiało trzymaj w jednym fermentorze przynajmniej 2 tygodnie, a potem zależy czy drożdże skończyły. Jak zbierasz, to niestety: burzliwa - do ustania, cicha - do końca fermentacji i póki piwo się nie sklaruje.

Oprócz tego że wiele osób zbiera po cichej i też działa. 

 

wężyk może być igielitowy jeśli ściągasz po po chłodzeniu, w przeciwnym wypadku będzie potrzebny silikonowy

Niby dlaczego potrzebny będzie silikonowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Za waszą namową zrezygnowałem z brewkitu i zamówiłem zestawy z ekstraktów. AIPE a na drugie będzie prawdopodobnie Oatmeal Stout z partial mashem. Na pierwszy ogień pójdzie AIPA 15 blg ale mam pare pytań

 

1. Jak długo burzliwa? i jak długo cicha?

2. Jaka temperatura fermentacji? Bo z tego co czytałem wcześniej to instrukcje z tych zestawów nie koniecznie są OK

3. Chłodnicy oczywiście jeszcze nie posiadam więc jakieś fajne patenty na chłodzenie brzeczki?

4. Lać z gara razem z chmielem do fermentora czy jakoś to odfiltrować? Znowu mile widziane patenty bo przychodzi mi na myśl tylko gaza

5. Jak obliczyć ilość surowca na refermentację? I cukier czy glukoza? I jak sprawnie odmierzać? Mam niby wagę z dokładnością do 0.5g ale nie ufam jej  za bardzo bo kosztowała z 35 zł

 

Pozdrawiam

Burzliwa dla AIPA może się skończyć po 3-4 dniach, piana i drożdże opadną po tygodniu, może więcej. Ja bym uznał że minimum to 10 dni i przez ten czas tylko kontrolował temperaturę.

Burzliwa kończy się gdy drożdże opadną na dno przy zbliżeniu się do finalnego poziomu cukru. Jeśli skończy się przed upływem kilku dni albo piwo nagle przestanie bulkać, trzeba ją ratować.

 

Temperatura fermentacji zależy od szczepu drożdży, dla US-05 były dobre rezultaty nawet i w 24st C. Ja bym pilnował zakresu do 21st chociaż są na pewno tacy którzy uważają że do zlewu jeśli wyjdziesz poza 16-18st. Ważne jest to, żeby drożdże zadane do brzeczki miały temperaturę bardzo zbliżoną (2-3st różnicy) do temp. brzeczki bo inaczej tragedia.

Polecam zadawanie do ciepłej brzeczki i stopniowe schładzanie do docelowej temperatury. Zdecydowanie odradzam zadawanie drożdży do zimnej brzeczki i podgrzewanie - to może poskutkować niekontrolowanym wzrostem temperatury poprzedzonym znacznie wydłużonym czasem rozpoczęcia fermentacji.

 

Ja po zagotowaniu piwa wystawiam je przykryte w garnku na balkon i idę spać. Drożdże zadaję rano, jak przestygnie.

Próbowałem też z wanną i butelkami z lodem w zimnej wodzie ale już mi się nie chce :)

 

Chmiel trzeba odsiać na etapie tuż po zagotowaniu, można użyć sitka sterylnego. Ale to napowietrza gorące piwo.

Ważne jest co innego - nie zlewamy osadów z gara ze schłodzonym piwem! Zlewamy tylko czyste, resztę do sterylnego dzbanka i pod przykryciem do lodówki - znów osiądzie tego trochę, to zlewamy tylko czyste. Chodzi o to, żeby osadów białkowych nie wlać do fermentora! Chmiel to mały problem przy tym.

 

Surowiec na refermentację: 8g/l glukozy krystalicznej rozmieszanej w 100-200ml wody. Po cichej zlewasz do pojemnika do rozlewu i tam glukozę dodajesz. Mieszasz sterylnym mieszadłem.

Są oczywiście kalkulatory i wogóle wow, ale poniżej 8g/l nie będzie praktycznie piany, do 10g/l będzie coraz większa a potem będzie niebezpieczeństwo granatów więc nie ma co cudować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

8g/l glukozy krystalicznej

 

Oj wg mnie dużo za dużo do tego stylu jeśli chodzi o refermentację. Ja zwykle daję 60g na 20l (czyli wychodzi jakiś 3g/1l) i jest idealne.

 

krisangel napisz jeszcze co się składa na ten zestaw, jakie drożdże, ekstrakty i ile i jakie chmiele. Podaj też schemat chmielenia (jest w instrukcji?) jaki zamierzasz przeprowadzić. Jaka duża warka? 20l? Jakie masz warunki do fermentacji? (chodzi mi o możliwe do uzyskania temperatury). W czym będziesz gotował ekstrakty i chmiele (jaki masz duży gar)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

krisangel napisz jeszcze co się składa na ten zestaw, jakie drożdże, ekstrakty i ile i jakie chmiele.

No przecieć napisał ze nie wie, bo producent nie podał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie. Czy w zestawie  z BA będzie wystarczająca ilość chmielu żeby wyszła i przyzwoita goryczka i zapach czy warto może domówić troche chmielu. Nie napisali ile wagowo jego jest tylko że 4 odmiany w zestawie. Ale ktoś może zamawiał ew. wie z doświadczenia jak jest w takich zestawach

 

Browamator sprzedaje chmiele w op. 30 lub 90 gram, zakładam że nie dadzą do zestawu 4x90 więc dadzą te w 30g opakowaniach czyli 120g chmielu.

Czy wystarczy czy nie, to zależy jak będziesz chmielił i co chcesz uzyskać.

Ja do chmielenia APA z ekstraktów użyłem 150g chmielu, z tym , że chmieliłem część brzeczki ok.11l. później dolałem wodę do 21 l. takie chmielenie wymaga większej ilości chmielu, goryczka była ok. jak na APA ale aromaty średnie, dodałem 20g Citry na ostatnie 5 dni cichej przed butelkowaniem i dopiero to zrobiło robotę jeżeli chodzi o aromat. 

Jeżeli masz garnek 30l. i będziesz gotował całość, to te 120g może wystarczy, widzę, że dają Zeusa Citrę Simcoe i Cascade więc goryczka z Zeusa powinna być wystarczająca a Citra i Simcoe zrobią aromat (zostaw sobie po trochu na zimno) (Cascade w/g mnie nic nie wnosi, albo mi się trafił zwietrzały).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi Cascade w ilości 2g/L dał wyraźny aromat - nie do końca nowofalowy (co uznaję za zaletę) ale przyjemny.

Sierra Nevada do swojego Pale Ale używa podobno tylko Cascade, a wiadomo że to piwo ma intensywny zapach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi Cascade w ilości 2g/L dał wyraźny aromat - nie do końca nowofalowy (co uznaję za zaletę) ale przyjemny.

Sierra Nevada do swojego Pale Ale używa podobno tylko Cascade, a wiadomo że to piwo ma intensywny zapach.

 

Czyli mi się trafił jakiś bezwonny, nawet w woreczku nie było żadnego zapachu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie tak.

Jako ciekawostkę podam, że tego mojego cascade niosłem w plecaku w zamkniętym zipbagu. Był w plecaku może z pół godziny.

Następnego dnia miałem plecak w robocie i czułem cały czas zapach chmielu w biurze. Ale wiadomo że wiele zależy od zbioru i warunków przechowywania.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładam, że mówimy o tym zestawie?

 

Prawdziwa amerykańska IPA, warzona z ekstraktu słodowego Pale Ale oraz najlepszych amerykańskich odmian chmielu. Pełny, cytrusowy i zywiczny smak - to piwo, które zrewolucjonizowało piwowarstwo na świecie!
BA Prawdziwa AIPA - teraz możesz uwarzyć to sam!

Przygotowanie tego piwa nie wymaga żadnego dodatkowego sprzętu poza to, co zawiera Browar Domowy Browamator Super Start oraz garnek o poj. min. 10 litrów.

Zestaw zawiera komplet surowców na 40 półitrowych butelek piwa:

  • ekstrakt słodowy Pale Ale w syropie,
  • ekstrakt słodowy jasny suchy,
  • chmiel Citra® (USA),
  • chmiel Cascade (USA),
  • chmiel Simcoe® (USA),
  • chmiel Zeus® (USA),
  • drożdże Safale US-05,
  • instrukcję warzenia. 

Parametry gotowego piwa: ekstrakt ok. 15°Blg / Alk. ok. 5,5 % obj.

Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C.

 

Jeżeli tak, to można samemu taki zestaw złożyć z większą ilością chmielu (4x50g=200g) i taniej :) trzeba poszukać w sklepach internetowych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie tak.

Jako ciekawostkę podam, że tego mojego cascade niosłem w plecaku w zamkniętym zipbagu. Był w plecaku może z pół godziny.

Następnego dnia miałem plecak w robocie i czułem cały czas zapach chmielu w biurze. Ale wiadomo że wiele zależy od zbioru i warunków przechowywania.

 

Pewnie jeszcze wypróbuję go z jakiegoś innego sklepu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli tak, to można samemu taki zestaw złożyć z większą ilością chmielu (4x50g=200g) i taniej :) trzeba poszukać w sklepach internetowych :)

 

Tak, to ten zestaw. Oczywiście że można go złożyć samemu ale kupując duże opakowania na kilka warek. Kupując oddzielnie wszystko niekoniecznie a jeżeli już to niewiele taniej. Nie chce się rozpędzać na starcie bo to dopiero 1 warka. I tak z zestawem sprzętem i paroma pierdółkami wyjdzie z 400 zł rozpoczęcie przygody także nie będe kupował od razu dużego baniaka z ekstraktem.

 

Nie wiem jak jest w instrukcji bo jeszcze nie dotarł zestaw, ale oczywiście planuje część chmielu wrzucić na cichą.

 

Chyba po prostu dokupie jeszcze Simcoe albo Mosaica bo go lubię tylko nie wiem czy robić aż taki misz masz?

Edited by krisangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób z zestawu wg przepisu, jak będzie za mała goryczka albo za słaby aromat to skorygujesz w kolejnej warce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeżeli tak, to można samemu taki zestaw złożyć z większą ilością chmielu (4x50g=200g) i taniej :) trzeba poszukać w sklepach internetowych :)

 

Tak, to ten zestaw. Oczywiście że można go złożyć samemu ale kupując duże opakowania na kilka warek. Kupując oddzielnie wszystko niekoniecznie a jeżeli już to niewiele taniej. Nie chce się rozpędzać na starcie bo to dopiero 1 warka. I tak z zestawem sprzętem i paroma pierdółkami wyjdzie z 400 zł rozpoczęcie przygody także nie będe kupował od razu dużego baniaka z ekstraktem.

 

Nie wiem jak jest w instrukcji bo jeszcze nie dotarł zestaw, ale oczywiście planuje część chmielu wrzucić na cichą.

 

Chyba po prostu dokupie jeszcze Simcoe albo Mosaica bo go lubię tylko nie wiem czy robić aż taki misz masz?

 

 

Nie miałem na myśli większych ilości, tylko takie pod konkretną warkę, generalnie uważam że w BA jest drogo...

i dziwne, że nie podają ile czego jest w zestawie, w innych sklepach są dokładnie opisane zestawy.

Jak dotrze paczka to napisz (tak z ciekawości) ile słodów i ile chmieli jest w zestawie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domówiłem Mosaica. Czy go użyje to zobaczymy ale pewnie wrzuce na cichą. Jak zestaw przyjdzie to powiem co dokładnie jest i wrzucę instrukcję żebyście zobaczyli i ocenili na ile jest prawidłowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jak nie zbierasz gęstwy drożdżowej, to śmiało trzymaj w jednym fermentorze przynajmniej 2 tygodnie, a potem zależy czy drożdże skończyły. Jak zbierasz, to niestety: burzliwa - do ustania, cicha - do końca fermentacji i póki piwo się nie sklaruje.

Oprócz tego że wiele osób zbiera po cichej i też działa.

 

wężyk może być igielitowy jeśli ściągasz po po chłodzeniu, w przeciwnym wypadku będzie potrzebny silikonowy

Niby dlaczego potrzebny będzie silikonowy?
1. Przy AIPA założyłem chmielenie na zimno, co czyni zebranie gęstwy po cichej nieopłacalnym.

2. Bo większość igielitowych nie nadaje się do temperatur bliskich 100°C. Jeśli dobrze pamiętam, mają w specyfikacji wpisane temperatury do 60°C.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Wiele osób zbiera i tak, włącznie z niżej podpisanym. Nie stanowi to problemu.

2. Igielit mięknie przy gorącej brzeczce (ale i tak działa), silikon jest miękki cały czas. Czytałem o jakichś enigmatycznych związkach toksycznych które się rzekomo wydzielają z igielitu w wysokich temperaturach, ale nigdy żadnego wiarygodnego źródła tej rewelacji nie znalazłem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się domyślam gęstwe warto zbierać ale na piwo które ma być robione na tych samych drożdżach, do stoutu planuje dać inne.

Jak długo taka gęstwa nadaje się do użycia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tydzień.

US-05 do stouta będą OK. Stout nie jest stylem wymagającym drożdży z charakterem.

Gęstwa wytrzyma z tydzień-dwa (w lodówce). Potem bym już się bał zadać.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.