Jump to content
Sign in to follow this  
kamilg20

NZ Wheat - orkiszowe

Recommended Posts

Witajcie. Chciałbym uwarzyć nie za mocne, orkiszowe piwo, które podejdzie kobietom nie przepadającym za goryczką, ale za aromatem tropików tak. Co myślicie o takim piwku?

 

25-26l 13blg

 

kg:

 

4 orkiszowy

1 pilzneński

0,5 płatki owsiane

0,2 monachijski jasny

0,1 łuska ryżowa

 

30°C - 60-90 min.

52°C - 10 min.

68°C - 30 min.

72°C - do negatywnej próby jodowej i wygrzew

 

Chmielenie:

 

60 min. 25g Motueka (do 22 IBU)

whirlpool ~`65°C 40 min. 25g Motueka i 25g Rakau

 

na zimno 3-4 dni 25g Rakau i 50g Nelson Sauvin

 

Gęstwa US-05

 

Nie wiem, czy nie ograniczyć ilości chmieli żeby nie przedobrzyć, także proszę o poradę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakimś konkretnym celu, ta przerwa zakwaszająca, czy błąd w recepturze?

Jak bym był na Twoim miejscu schemat zacierania zrobiłbym taki:

– 40 minut w 63°C
– 20 minut w 72°C
– mashout 78°C
 
I ograniczyłbym ilość chmielu na zimno, do 20g Rakau i 20g Nelsona, to ma być American (czy tam NZ) Wheat a nie AIPA, ale tak w sumie to jest Twoje piwo i nie musisz się trzymać stylu i metryczki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wodę o pH powyżej 7. Same jasne słody = nadal wysokie pH, a chyba piwa pszeniczne powinny być chociaż nieco kwaskowate? Taki też chciałem osiągnąć efekt. Chciałem chmiel poczuć dość mocno, ale 40g na 26l to raczej może być ciut mało, ale oczywiście biorę sobie do serca i prawdopodobnie zmniejszę trochę chmiel z naciskiem na trochę. Kto powiedział, że konkretne chmielenie na zimno to tylko domena AIPA? :D

Czy 40 minut w 63°C to nie za długo? Te 68°C dałem nie bez powodu. Piwo w zamyśle miało iść w kierunku słodyczy, bo moja narzeczona zarzuciła mi, że moje piwa są zawsze wytrawne i chciałaby coś nieco słodszego. Także to jest pod konkretne gusta, wiem, że pszeniczniaki zazwyczaj są wytrawne, tutaj jednak jest to raczej wariacja nt. pszenicznego.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak, zrobiłeś już trochę warek, wiesz co się z czym je i wiesz co chcesz osiągnąć ;) zrób piwko według swojego przepisu a później podziel się wrażeniami np. w swoim wątku z zapiskami, sam się dużo nauczysz a również inni wyniosą trochę wiedzy z Twoich poczynań ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.