Jump to content
KrzaK

Chiński Grainfather

Recommended Posts

Mam ten sam kociol, chociaz po pewnych ulepszeniach, ale w 5h mozna zrobic wszystko razem z myciem.
To jaki kociol wybierzesz nie wplynie znaczaco na czas, ale roznica pomiedzy kotlem, a garem juz bedzie

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

5h czyli jesteśmy w stanie zrobić warkę w dobre popołudnie, a nie od rana do nocy, Marchelli gdybyś stał ponownie przed wyborem, bogatszy o doświadczenie czy Twój wybór padł by ponownie na ten kocioł? Ew. może zagląda ktoś z okolic Jeleniej Góry i chciałby się podzielić tajemną więdzą kiperską, pokazać mniej doświadczonemu kociołek w akcji, ten czy inny?

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak, wybralem go z racji nazwy, bo klarstein jakos mi nie pasuje jezyk wroga, ale porownujac royala (i klony) do na przyklad cobry czy innych wynalazkow, to chyba bym zostal przy tym, jedyne roznice to umiejscowienie pompy, moj ma w srodku, inne na zewnatrz, jeszcze mi sie nie zdarzylo ze sie zapchala, mam wymienione sitka wiec sie o to nie boje, jedne maja dodatkowe podlaczeniendo pompy na dole kotla, inna rurke przelewowa, to sa raczej kosmetyczne sprawy niz rzeczy wplywajace na sam proces warzenia.

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A powiesz co za modyfikacje robiłeś, ze standardowych dostępnych akcesoriów czy jakieś recznie modyfikowane konkretnie pod Ciebie i Twoje preferencje zacierania? Druga rzecz ta pompa wewnątrz czy to znaczy, że jeżeli zatka się podczas zacierania  nie będę w stanie jej wyciąć i wyczyścić? Gdzieś czytałem,  że w tym kociołku w trakcie ważenia da się wyczyścić jakoś pompę i trwa to ponoć 2-3 minutki. 

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wymienione sitka, na takie z podloznymi szczelinami, nie wbija sie w nie slod, i moge mieszac dowoli, pozbylem.sie tez tej rurki na srodku sitka, skrocilem rurke od pompy, i dalem do niej kawalek wezyka. Pompa nigdy mi sie nie zatkala jeszcze, a dziala przez caly proces zacierania. No wlasnie tutaj trzeba by odwrocic kociol do gory nogami zeby dostac sie do pompy i ja zdemontowac, ewentualnie probowac mocno dmuchnac w ta rurke na wylocie zeby odblokowac. Wymieniony mam te sterownik na smartpida.

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to to już są mocno zaawansowane modyfikacje, rozumiem że podyktowane koniecznością. Dziwi mnie trochę ta schowana pompka w Royalu, ale pewnie po kilku warzeniach i poznaniu sprzętu będę wiedział co robić żeby się  nie zatykała. Muszę poczytać jeszcze trochę zanim się zdecyduję na zakup. Patrzyłem też na Cobrę 50l plus chłodnica, fakt że pare stów drożej ale większy sprzęt, pompa na zewnątrz i chłodnica w komplecie. Sporo się rozwinęło piwowarstwo domowe od mojego ostatniego czasu, jeszcze parę lat temu wszystko trzeba było kompletować osobno a teraz są gotowe zestawy ze słodami i chmielami, takie trochę gotowce/brew kit'y :). Dziękuję za duża dawkę wiedzy.

 

Pozdrawiam

  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co widzialem pompka sie zatyka jesli slod byl zbyt drobno zmielony, i wtedy przez te duze oczka w oryginalnym sitku przedostal sie do pompy, albo ktos nie ostroznie wsypywal i tez sie przedostal na dol, ja mam tyle dobrze ze wrzucam caly slod, mieszam, kilka razy, pozniej sie ulozy daje drugie sitko na gore i juz mi sie filtruje wszystko, co do wielkosci to tez myslalem ze to bedzie malo, ale teraz jak mi wychodzi 15litrow za kazdym razem to stwierdzam ze to ok, nie ma kiedy tego wypic, a chcialo by sie cos innego sprobowac

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od ok 4 lat robię 2 razy w roku po 4 warki i od 2 lat przymierzam się do zakupu jakiegoś automatu.

Cały czas pod uwagę brałem Grainfathera.

Za każdym razem uznawałem,że przy takiej ilości szkoda kasy,ale chyba w tym roku w końcu coś kupię.

Poza Grainfatherem przejrzałem filmiki na YouTube z kanału Ares dot. Coobry. Widzę,że z roku na rok wprowadzane są kolejne modyfikacje - zaczyna to dość logicznie wyglądać.

Wiadomo,że w materiałach importera nie będzie złych opinii. Na forach z kolei nie ma ich zbyt dużo.

Z dwa lata temu widziałem też materiały dot Robobrew Brewzilla. Wczoraj na jednym z kanałów oglądałem porównanie z Grainfatherem i pomijając sterowanie z apki i chłodnice to zbyt dużych różnic nie ma.

 

Czy ktoś ma Robobrew? 

Wspomniany utaj czeski sklep https://www.bahnik.cz/ - Czy ktoś się z nimi kontaktował ws.mozliwosci przesyłki do Polski?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w kociołku Royal Catering lub podobnych np. Klarstein Mundschenk prawidłowym będzie użycie tyle wody do zacierania ile chcemy docelowo uzyskać brzeczki? Czyli zamiast 3,5 l/kg  to np. 5l wody/kg słodu? Pytam bo w kociołku kosz ze słodem jest ok 7,5cm nad dnem kociołka czyli ok. 7,5l wody jest pod słodem i lejąc np. 3,5l/kg otrzymam bardzo gęsty zacier w koszu. Natomiast jeśli u żyjemy więcej wody nie mamy już wiele do powiedzenia przy wysładzaniu bo byśmy za bardzo rozcieńczyli brzeczkę. Wówczas jeśli na wstępie zaleję 5l/kg słodu to po zacieraniu doleję tylko tyle wody do wysładzania (po obcieknięciu kosza) żeby uzyskać odpowiednie BLG przed gotowaniem biorąc poprawkę na odparowanie podczas gotowania. Czy takie postępowanie jak powyżej będzie miało jakieś negatywne skutki np. słabą wydajność?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, paulox81 napisał:

Czy w kociołku Royal Catering lub podobnych np. Klarstein Mundschenk prawidłowym będzie użycie tyle wody do zacierania ile chcemy docelowo uzyskać brzeczki? Czyli zamiast 3,5 l/kg  to np. 5l wody/kg słodu? Pytam bo w kociołku kosz ze słodem jest ok 7,5cm nad dnem kociołka czyli ok. 7,5l wody jest pod słodem i lejąc np. 3,5l/kg otrzymam bardzo gęsty zacier w koszu. Natomiast jeśli u żyjemy więcej wody nie mamy już wiele do powiedzenia przy wysładzaniu bo byśmy za bardzo rozcieńczyli brzeczkę. Wówczas jeśli na wstępie zaleję 5l/kg słodu to po zacieraniu doleję tylko tyle wody do wysładzania (po obcieknięciu kosza) żeby uzyskać odpowiednie BLG przed gotowaniem biorąc poprawkę na odparowanie podczas gotowania. Czy takie postępowanie jak powyżej będzie miało jakieś negatywne skutki np. słabą wydajność?

Mam zamiar zrobić podobnie, bo chcę uzyskać 10-12 litrów gotowej brzeczki i też celuję w 5l/1kg 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał:

Ja używam takiego przelicznika ilość słodu x 2.75(woda) + 3.5L (martwa przestrzeń) do 7kg dobrze się sprawdza.

Spróbuj swojego i napisz jakie efekty.

 

Za mną moje pierwsze w życiu zacieranie, które odbyło się w ubiegłą sobotę. Niestety nie uwzględniłem tej martwej przestrzeni pod koszem (w Royal Catering 7,5l wody) i zastosowałem tylko i wyłącznie przelicznik ok. 3,5l/kg (zasyp 4,3kg, ok 15l wody). zacier w koszu był tak gęsty, że ciężko to było rozmieszać łyżką. Pomimo to już nie dolewałem wody tylko uruchomiłem pompę, mając nadzieję, że przelewanie wody przez słód go wystarczająco ułoży. Ciekawe co z tego warzenia wyjdzie.... Następnym razem użyję wzoru Pabllo_Lodz czyli 2,75l/kg + dodatkowe 7,5l, co w przypadku zasypu 4,3kg da nam w przybliżeniu 4,5l/kg.

 

Przy okazji pytanie, czy taka mała ilość wody jaką użyłem odbije się negatywnie na parametrach końcowych piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.expondo.pl/royal-catering-kociol-warzelny-60-l-lcd-10011524

 

Royal Catering 60l ktoś ma? używa? Proszę o opinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, 

który z nich lepszy?

https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/Wyposazenie-kuchenne/Kotly-warzelne/Brauheld-35-kociol-warzelny-35-litrow-30-140-C-pompa-obiegowa-stal-nierdzewna-35-Ltr.html?gclid=EAIaIQobChMI9Nm4ua6P5gIVWYmyCh14SgqEEAQYASABEgLjcPD_BwE

 

https://www.homebrewing.pl/automatyczny-kociol-coobra-cb3-30l-p-1372.html

 

W przypadku Karlsteina piszą:
Higieniczny i neutralny smakowo: kocioł ze stali nierdzewnej, do łatwego mycia i równomiernego rozkładu temperatur

 

Podejrzewam, że pod kątem materiałów nie ma różnicy.

Czy obydwa sprzęty są równoważne oraz czy warto dopłacać do Grainfathera?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciezko jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie bo te wszystkie sprzety sa praktycznie identyczne ale pod inna nazwa.

Osobiscie mam z firmy OneConcept.

A co do drugiego pytania to wszystko zalezy od budzetu jaki masz.

Mialem okazje warzyc na Grainfatherze, ciekawy sprzet, wygodniejszy w uzyciu, ma wiecej bajerow, lacznie z cala elektronika.

Moj sprzet kosztowal 280€ a Grainfather kosztuje 840€. Czy bym doplacil? Mysle ze tak bo to sprzet na lata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie prościej pójść w kierunku CrafbeeryPi3? Ten system obsłuży wszystko.

Więc po co przepłacać?

Sam mam GF i używam go z CraftbeeryPi3 i jestem zadowolony.

Tylko ja GF kupiłem z uszkodzonym sterownikiem, poniżej kosztów waszych sprzętów.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał:

A nie prościej pójść w kierunku CrafbeeryPi3? Ten system obsłuży wszystko.

Więc po co przepłacać?

Sam mam GF i używam go z CraftbeeryPi3 i jestem zadowolony.

Tylko ja GF kupiłem z uszkodzonym sterownikiem, poniżej kosztów waszych sprzętów.

 

CraftbeeryPi3 jak najbardziej mi odpowiada ale zależy mi na tym aby to był sprzęt solidny, na lata.  Z tego co słyszałem dlatego warto pójść w GF. Ale skąd wziąć go bez sterownika? Chyba, że ktoś odkupi sam sterownik,  jest ktoś zainteresowany? 

Edited by Niejan

Share this post


Link to post
Share on other sites
A nie prościej pójść w kierunku CrafbeeryPi3? Ten system obsłuży wszystko.

Więc po co przepłacać?

Sam mam GF i używam go z CraftbeeryPi3 i jestem zadowolony.

Tylko ja GF kupiłem z uszkodzonym sterownikiem, poniżej kosztów waszych sprzętów.

 

Pablo, gdzie mogę znaleźć jakieś schematy podłączenia RPi do GF? Gdzieś na githubie? Mógłbyś mnie skierować na jakąś stronke ? Z góry dzięki!!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz zacząć od czytania tego tematu:  

 

Dzięki, widzę że coś się ruszyło w sprawie elektronicznych sterowników (głównie uzywania malinek). Od bardzo dawna nie przeglądałem głębiej forum, oraz na początku większość bawiła się tylko z Arduino default_smile.png 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...