Jump to content

Recommended Posts

Witam,

 

Wracam po dłuższej przerwie do warzenia. W planach za kilka dni mały eksperyment - Brown Ale, ale nieklasycznie, bo chmielone odmianami amerykańskimi i nowo zelandzkimi. Pomysł wygląda tak:

 

Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3,63kg

Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 1,7kg

Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann 0,57kg

Czekoladowy jasny 350-450 EBC Strzegom 0,23kg

 

edit: poszło jeszcze + 0,2kg słodu pszenicznego podpiekanego

 

 

Łącznie: 6,13kg, zacieranie jednotemperaturowe 66-67 stopni, spodziewam się około 15,5blg, brzeczka nastawna 20,8L

 

edit: ostatecznie wyszło 18L i 18blg, nie rozcieńczałem

 

 

Czas gotowania brzeczki: 70minut

 

Od momentu kiedy brzeczka zaczyna wrzeć, odliczam 10min i dopiero zaczynam chmielenie.

 

Chmielenie:

 

Start w 10 minucie gotowania według schematu:

 

Minuta chmielenia:

 

14,175 g      Simcoe       13,2% aa          0 min.

5,67 g          Citra           13,5% aa          15 min.

14,175 g      Wai-iti        2,8% aa            15 min.

7,09 g          Wai-iti        2,8% aa            30 min.

7,09 g          Wai-iti        2,8% aa            45 min.

28,35 g        Dr Rudi      11,9% aa          60 min.

 

Dodatki:

 

3,4 g            mech irlandzki                    45 min.

 

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Mam jeszcze słód pszeniczny podpiekany 22-35 EBC i zastanawiam się czy mógłbym jakoś go wkomponować w tą recepturę? Próbował ktoś tego jako dodatek, jakie mieliście efekty jeżeli chodzi o pianę, aromaty orzechowe?

 

Co myślicie odnośnie chmielenia? W tym przypadku zależy mi bardziej na aromacie niż goryczce (tu wychodzi według różnych kalkulatorów 30-50 IBU), planuję chmielić na zimno Wai-iti. Jednocześnie nie chciałbym, żeby to piwo kompletnie zdominował chmiel, w końcu ma to być Brown Ale ;). Z góry dziękuję za Wasze ewentualne sugestie. Pozdrawiam.

Edited by beginner2014

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.
Nie chce być złośliwy ale zaczął bym od przeskalowania tej receptury... chciał bym zobaczyć jak odmierzasz 14,175 grama chmielu :) 
jeśli chcesz aromat chmielowy musisz dodać chmiel na aromat bo te ok 35 g na 15 i 0 min to zdecydowanie za mało do brown ale 15,5 blg
wskazane by również były drożdże do AIPA np. us-05
caramunich tez bym raczej ograniczyl do ok 300 g

Do tego mech irlandzki dodaje się na sam koniec ok 5-10 g na ostatnie 10-15 min

Edited by Fantastyczny Pan Lis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

Nie chce być złośliwy ale zaczął bym od przeskalowania tej receptury... chciał bym zobaczyć jak odmierzasz 14,175 grama chmielu :) 

jeśli chcesz aromat chmielowy musisz dodać chmiel na aromat bo te ok 35 g na 15 i 0 min to zdecydowanie za mało do brown ale 15,5 blg

wskazane by również były drożdże do AIPA np. us-05

caramunich tez bym raczej ograniczyl do ok 300 g

 

Do tego mech irlandzki dodaje się na sam koniec ok 5-10 g na ostatnie 10-15 min

Tak, wiem, że to śmiesznie wygląda :D, przeliczałem to sobie orientacyjnie wcześniej bez zaokrąglania i teraz bezmyślnie skopiowałem.. Mijało by się to z celem, ale jakbym się uparł to w sumie mam możliwości, żeby dokładnie tyle odważyć :D

 

Co do aromatu, to tak zależy mi właśnie na umiarkowanym aromacie owocowym/trawy cytrynowej, który nie zdominuje aromatów słodu, ale i bez przesady w drugą stronę - krótko mówiąc, balans. Z Twojej odpowiedzi już wiem, że z chmielem nie przesadziłem, jakby co to sypnę więcej na zimno ;). Co do drożdży, wybrałem te danstary, bo zależy mi tu na czystym profilu, niskim odfermentowaniu, surowce mają grać główną rolę i z niewielkiego co prawda doświadczenia, ale już wiem, że szybko kończą ;). Zastanawia mnie tylko skąd sugestia, żeby aż o połowę ograniczyć caramunich :)? Jeśli chodzi o mech irlandzki, to może niezbyt klarownie to zaznaczyłem, ale idzie na ostatnie 15 minut gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ten finalny balans wpływa wiele czynników ciężko go zaplanować.  Ja z tej receptury widzę że balans jest przesunięty w stronę słodu, masz dużo monachijskiego on dość skutecznie przykrywa chmiel, do tego caramunich który proponuję ograniczyć ponieważ karmele w dużych ilościach dają efekt piwa ciężkiego, męczącego a 0,6 kg na 20l to dość sporo. do tego danstary to drożdze raczej do brytyjskich piw które dają trochę estrów jeśli chcesz wyciągnąć więcej z chmielu użyj coś do amerykańców. I fermentacja raczej w okolicach 16-18 st. Z chmielem musiał byś naprawde szaleć aby zdominować brown ale. Mam nadzieję że pomogłem ale na pewno są bardziej doświadczeni koledzy na forum może ktoś coś jeszcze podpowie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Mam wątpliwości, co do tych US-05, nie wiem czy S-04 nie dałyby odrobiny angielskiego sznytu. Druga sprawa jeżeli to ma być brown IPA, bo skoro ma być tak hojnie chmielone, to i te nottinghamy nie będą złe chyba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To raczej jest receptura na American Brown Ale, a nie na angielskie, więc jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel w szyszkach czy w granulkach? Jeßli w szyszkach to daj go 10% więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel był w granulacie ;). Piwo dzisiaj przelałem po tygodniu burzliwej na cichą. Po bardzo intensywnym gotowaniu, szybkie chłodzenie i zapomniałem od razu zmierzyć blg... Wyszło 18L, zmierzyłem jeszcze przed zadaniem - 18blg, no sporo więcej niż zakładałem, ale trudno :P. Jak miałem już drożdże przygotowane to nie chciało mi się rozcieńczać piwa. Nie spodziewałem się jednak aż takiej żarłoczności tych drożdży, dzisiaj było już 3blg (temperatura mi nie uciekła powyżej 21, a większość czasu było 17-19). Hmm, no to będzie sporo alko :I, bo jeszcze z refermentacji dojdzie.. Doradzcie proszę, ile to potrzymać na cichej jeszcze przed butelkowaniem, a pózniej z kolei ile mniej więcej taki imperial będzie jeszcze dojrzewał do pełni formy w butelce :P? Domyślam się, że jeśli chmielenie na zimno w tym przypadku ma mieć sens to cicha jak najdłużej, a kilka dni przed rozlewem wrzucić chmiel do fermentora :P? I jeszcze pytanie o temperaturę, mam teraz opcję 18-20 stopni lub balkon z zabudową - myślę, że aktualnie w nocy około 0 - +1 stopień, ale trochę się boję, że zmarznie i jeszcze wyjdzie z tego jakiś eisbock :D. Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.