Jump to content
Muchomorek

Osad na ściance butelki i zanikające nagazowanie.

Recommended Posts

Cześć, 

Pod koniec października popełniłem portera ( początkowe 22blg, zszedł do 7), drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale. Mam teraz dwa pytania:

Z racji, że piwo powinno się ułożyć zostawiłem je w spokoju na trzy miesiące. Na początku grudnia spróbowałem jedną butelkę- piwo jeszcze nie ułożone, ale piana i gaz były. Wczoraj otworzyłem dwie butelki i ... piany przy nalewaniu oraz gazu nie ma.

1)Nieszczelne kapsle czy coś mogło się w środku podziać? Na kilku butelkach w szyjce widoczny jest taki osad jak na załączonym zdjęciu.

2)W butelkach na dnie także bardzo mało osadu drożdżowego, wręcz pół-przezroczysta warstwa. Drożdże na cichej bardzo mocno zbiły się na dnie fermentora więc piwo było klarowne przy nalewaniu do butelek. Co to może być ten nalot i czy macie pomysł o co może chodzić z gazem? Infekcja?

Roztwór cukru dokładnie zmieszałem z całym piwem więc ten aspekt pomijam. Piwo miało pianę, która po leżakowaniu zanikła. Czy dodatek płatków owsianych może mieć na to wpływ? Dzięki!
 

post-11783-0-13741600-1484047294_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie jestem w stanie swoim telefonem zrobić lepszego zdjęcia. Osad w dużej części unosi się na powierzchni w butelce, jest tylko w części butelek. Jeszcze jedno pytanie laika: Czy możliwe jest "wyjście" infekcji w butelkach dopiero po prawie 3 miesiącach od zabutelkowania- to znaczy że wszystko było ok, a potem infekcja się rozwinęła?

post-11783-0-18330700-1484048509_thumb.jpg

post-11783-0-56493600-1484048517_thumb.jpg

Edited by Muchomorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdjęcia były by dużo lepsze w dobrze oświetlonym miejscu i gdybyś wyczyścił butelkę. Nic nie wydać na tym co wysyłasz. I tak, jest możliwość by infekcją rozwiała się bardzo powoli. Tylko że wtedy piwo było by przegazowane, a nie niedogazowane. Przyczyny szukał bym raczej w złej ilości surowca do refermentacji, złym rozmieszaniu oraz zamałej ilości drożdży. Przy takich piwach warto wzburzyć trochę osadu z dna (gęstwy drożdżowej) przed butelkowaniem aby ułatwić nagazowanie. Później i tak to wszystko opada na dno butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

,,Roztwór cukru dokładnie zmieszałem z całym piwem więc ten aspekt pomijam''

Na pewno nie zrobiłeś za gęstego syropu cukrowego do refermentacji? Ile cukru i w jakiej ilości wody rozpuściłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki pierścień po refermentacji to normalna rzecz.

Ja bym chyba obstawiał nieszczelne kapsle, bo po prawie 200 warkach nigdy nie miałem takiej sytuacji, że jedno piwo było normalnie nagazowane, a drugie w ogóle, owszem spore różnice się zdarzały ale nigdy nie takiej ogromnej różnicy nie miałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W życiu na oczy nieszczelnego kapsla nie widziałem :/

Prędzej jednak źle rozmieszany surowiec.

 

To mi się podoba, gdzie dwóch forumowiczów tam trzy opinie :)

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

może nie tyle kapsel nie szczelny co słabo zaciśnięty ?

a butelki nie były tupu twist ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

W życiu na oczy nieszczelnego kapsla nie widziałem :/

Ja też nie, ale widziałem już kapsle źle "nałożone", czyli nie do końca zagiętę i one po wzroście ciśnienie lekko podnoszą się po jednej stronie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to miałem na myśli, ale nigdy nie byłem świadkiem.

Może jak ktoś ma bardzo rozklekotaną kapslownicę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie się zdarzyły też pęknięcia na szyjce butelki, jak kapslowałem jeszcze Gretą. Nie zawsze było widać i kilka butelek było bez gazu. Od czasu jak używam stołowej problem zniknął.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi piwo przy wysyłce cieklo przy kapsle, więc źle zalozony/nie szczelny, gaz w takim razie też może się przecisnąć.

Edited by camilos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.