Skocz do zawartości

Fermentatory stożkowe 100l


prowokator

Rekomendowane odpowiedzi

 

Bylbym zainteresowany jedna sztuka. 

Na Dole do spuszczania drozdzy 2" zawor dwuczesciowy(wiele wiekszy przeplyw od jednoczesciowego) a na gorze do spuszczania piwa 1" wystarczy.

Odleglosc gornego zaworu od dna fermentora 10cm max.

Pamietaj, ze przy piwach gornych fermentacji musisz przyjac okolo 20% zapasu na piane wiec takie bezpieczny nastaw moim zdaniem bedzie rzedu 70l w zaleznosci od gatunku piwa

Przewidzialbym jeszcze na gorze glowice do stacji mycia CIP

i przystosowal fermentor do sztucznego gazowania piwa. W solidzie lub innym podobnym programie inzynierskim mozesz zrobic wizualizacje i sprawdzic jaka grubosc blachy ew. dodatkowe przetloczenia beda potrzebne.

Im mniej katow prostych w fermentorze tym lepiej wiec dobrze zrobic wyoblona gore i pamietaj o spawach spozywczych bo o ile przy kadzi zaciernej czy warzelnej to jeszcze nie jest az tak wazne to przy fermentorze juz tak...

temat zamkniecia fermentora najlepiej zalatwic uzywajac klapy podobnej jak w linku https://www.alibaba.com/product-detail/Sanitary-Manways-BLS-_1794072685.html?spm=a2700.7724838.0.0.lBX9qi

Wydaje się że to ma byc mały fermentor do domowego użycia. A Ty byś chciał CIP, ciśnieniówkę może jeszcze płaszcz chłodzący? Wiesz że przy ciścieniówce to już trzeba mieć papiery? Chyba że kolega Grzegorz weźmie na siebie odpowiedzialność w razie niemca

 

Fermentor tego rozmiaru będzie ciężki, ciężko go będzie myć, opcja z CIP wydaję się rozsądna.

Jeszcze jakieś kółeczka na dole :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego ciężki? BA podaje że jego waży 17kg http://www.browamator.pl/tabec-zbiornik-stozkowy-inox-poj-100-litr,3,11,2364

Przy cipie dochodzi jeszcze gruszka i pompa

edit

można se wspawać

https://www.aliexpress.com/item-img/0-5-SS316L-Bolt-Cleaning-Ball-1-2-Tank-washing-ball-Spray-cleaning-ball/32411207048.html

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zainteresował mnie ten wątek, też jestem w trakcie realizacji projektu "fermentor stożkowy".

Czy mogę się lekko wpier...? ;)

 

Planuję fermentor 50-60 litrów, płaszcz/walec planuję z KEG'a Euro 50 litrów (szerszy niż DIN, żeby szło wejść do środka z jakimś narzędziem do szlifowania spawów). Projekt stoi z tego powodu - nigdzie nie mogę skołować ładnego KEG'a :), ale jak już go zdobędę to górę na wlew wytnę na frezarce cnc, a dół szlifierką i wspawam stożek.

 

Stożek, tutaj nic nie wymyśliłem, wykrój wypalony laserem z blachy "304" 1.5mm. Pewnie trzeba będzie go przewalcować, żeby nie był jaja.

post-9520-0-52183300-1484066805_thumb.jpg

 

Zawór spustowy do piwa 3/4", kulowy, może zastosuję rozbieralny ale chyba zwykły, bo akurat taki mam, i zainstaluję go "normalnie" jak do zwykłego wiadra, w stożku otwór, uszczelka (ta biała od plastikowego zaworka) i nierdzewna nakrętka 3/4". Będzie łatwy do demontażu i dezynfekcji.

 

Zawór do gęstwy, na OLX'e nabyłem taki 2":

post-9520-0-67062200-1484066317_thumb.jpg

Nie wiem czy lepiej zbierać gęstwę "na bierząco" czyli zawór cały czas otwarty (słój przez cała fermentację, jak mi pierdyknie i wszystko poleci na podłogę...), czy już po fermentacji przykręcać słoik (taki ze 2 litry) i srruu zawór do góry?

 

Gęstwę zamierzam zbierać w słoiki, dlatego taka zakrętka jeszcze jest mi potrzebna:

https://www.olx.pl/oferta/wieczko-kwasoodporne-nierdzewne-do-sloika-odstojnik-keg-szybkowar-CID628-IDgCuZF.html#f9181160bc

post-9520-0-82239100-1484066548_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pogadałem dzisiaj ze spawaczem. Ustaliliśmy, że najpierw zrobimy jedną sztukę "testową".

 

Specyfikacja fermentatora, który będziemy budować:

 

- Blacha przeznaczona do kontaktu z żywnością - 1.5 mm

- Pokrywa jw. 0.8mm

- Pojemność około 90 litrów

- Zawór do spuszczania gęstwy 1"

- Zawór do spuszczania piwa 1/2

- Mufka 1/2 do termometru

 

 

Przeraziłem się gdy zobaczyłem że 2" zawór KO kosztuje 160 zł. 1" dwuczęściowy to już tylko 60 zł.

Te sprzedawane w Browamatorze mają 1" na dole i 1/2" do spuszczania piwa. :eusathink:Więc chyba się sprawdza.

 

Jeszcze tylko jedno pytanie mnie męczy. Wysokość od podłogi.

 

Ostateczną cenę za fermentator podam dopiero jak już będę miał go gotowego u siebie. Ale już teraz mogę powiedzieć, że wspomniane w pierwszym poście 600 zł nie będzie realne :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Blacha 1,5mm na tak mały fermentor jest zbędna.

Wersje Profi robią do 620l z blachy 0,8mm - http://www.vinarskyraj.cz/katalog/sklizen-a-zpracovani/nerezove-nadrze/nerezove-nadrze-s-dusi/nerezovy-sud-s-dusi-100l

Wersje Eko do 200l z blachy 0,6mm - http://www.vinarskyraj.cz/katalog/sklizen-a-zpracovani/nerezove-nadrze/nerezove-sudy-eko-s-dusi/nerezovy-sud-eko-100-l

Na tym teoretycznie połowę ceny blachy możesz zaoszczędzić.

 

PS. zastanawiałeś się odnośnie pokrywki.

Może rozważ kupno gotowej?

http://www.vinarskyraj.cz/katalog/sklizen-a-zpracovani/nerezove-nadrze/prislusenstvi-k-nerezovym-nadrzim/protiprasne-viko-ner-eko-100-l

Są też inne wymiary.

Edytowane przez Erikos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Bylbym zainteresowany jedna sztuka. 

Na Dole do spuszczania drozdzy 2" zawor dwuczesciowy(wiele wiekszy przeplyw od jednoczesciowego) a na gorze do spuszczania piwa 1" wystarczy.

Odleglosc gornego zaworu od dna fermentora 10cm max.

Pamietaj, ze przy piwach gornych fermentacji musisz przyjac okolo 20% zapasu na piane wiec takie bezpieczny nastaw moim zdaniem bedzie rzedu 70l w zaleznosci od gatunku piwa

Przewidzialbym jeszcze na gorze glowice do stacji mycia CIP

i przystosowal fermentor do sztucznego gazowania piwa. W solidzie lub innym podobnym programie inzynierskim mozesz zrobic wizualizacje i sprawdzic jaka grubosc blachy ew. dodatkowe przetloczenia beda potrzebne.

Im mniej katow prostych w fermentorze tym lepiej wiec dobrze zrobic wyoblona gore i pamietaj o spawach spozywczych bo o ile przy kadzi zaciernej czy warzelnej to jeszcze nie jest az tak wazne to przy fermentorze juz tak...

temat zamkniecia fermentora najlepiej zalatwic uzywajac klapy podobnej jak w linku https://www.alibaba.com/product-detail/Sanitary-Manways-BLS-_1794072685.html?spm=a2700.7724838.0.0.lBX9qi

Wydaje się że to ma byc mały fermentor do domowego użycia. A Ty byś chciał CIP, ciśnieniówkę może jeszcze płaszcz chłodzący? Wiesz że przy ciścieniówce to już trzeba mieć papiery? Chyba że kolega Grzegorz weźmie na siebie odpowiedzialność w razie niemca

 

 

 

Tak wiem, ze to ma byc maly fermentor ale dobry musi niestety kosztowac. Jesli fermentor stozkowy ma spelniac dobrze swoje zadanie i usprawniac dzialanie browaru a nie przyczyniac sie do problemow to niestety ale pewnych kwestii nie mozna ominac. 

Wiekszosc spawaczy balustrat niestety nie wie co to spaw spozywczy w oslonie grani wiec upewnij sie czy tematyka ta jest mu znana inaczej niestety ale prawdopodobnie bedziesz pil kwasy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Blacha 1,5mm na tak mały fermentor jest zbędna. Wersje Profi robią do 620l z blachy 0,8mm - http://www.vinarskyr...sud-s-dusi-100lWersje Eko do 200l z blachy 0,6mm - http://www.vinarskyr...y-sud-eko-100-l Na tym teoretycznie połowę ceny blachy możesz zaoszczędzić.

 

Tylko problem leży będzie ze spawaniem, bo taka blacha przy spawaniu się łatwo odkształci. Owszem - można klepać, ale to już będzie widać i nie będzie ładne :/

 

 

 

Większość spawaczy balustrat niestety nie wie co to spaw spozywczy w oslonie grani wiec upewnij sie czy tematyka ta jest mu znana inaczej niestety ale prawdopodobnie bedziesz pil kwasy...

 

Pisząc wcześniej, że położył spaw elektrodą lepiej niż nie jeden spawacz MIG'iem chciałem podkreślić, że gość potrafi dobrze spawać, Ty chyba zrozumiałeś, że spawa tylko balustrady. :|

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam w swoim fermentorze motylowy zawór DN32 i nie ma problemu z odbiorem gęstwy - nawet jak jest niedużo piwa w tanku. Odradzam jedynie zawory kulowe - są one niewymywalne i prędzej czy później robi się syf w przestrzeni między kulą uszczelnieniem a korpusem zaworu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DN32 odpowiada 1 1/4". Gęstwa gęstwie nierówna, jedna zejdzie a z inną będzie problem.

 

Huge 2" TC bottom dump (no more stuck yeast dumps)

 

Bezpieczniej będzie 2" i stożek zakończony nie zaworem a triclampem. Łatwo rozbieralna końcówka umożliwi również zachowanie czystości. Za triclampem można sobie założyć dowolny zawór (motylkowy, kulowy, itp,..1", 1 1/4", 2" itd) i opcjonalnie pojemnik do odbioru gęstwy. Zaraz odezwą się głosy, że to podraża konstrukcję. Zgadza się. Niestety, ale pewnych niuansów się nie przeskoczy, jeżeli ma być dobrze. Bo jeżeli ma być tylko taniej, to po co robimy fermentor stożkowy z nierdzewki? Zostańmy przy wiaderkach. Będzie tanio.

Edytowane przez PiwoLab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Idąc tym tropem, tak czy siak trzeba wspawać 2" triclamp. Znalazłem taki:

http://stalowkasklep.pl/triclamp-spozywczy-51mm-p-485.html

 

Teraz pytanie czy zamiast zaworu nie lepiej przepustnice?

Nie mam doświadczenia i nie wiem czy nie będzie przepuszczała.

Generalnie brzmi dobrze, bo można wypiąć przy myciu i obmyć pod bieżącą wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Idąc tym tropem, tak czy siak trzeba wspawać 2" triclamp. Znalazłem taki:

http://stalowkasklep.pl/triclamp-spozywczy-51mm-p-485.html

 

Teraz pytanie czy zamiast zaworu nie lepiej przepustnice?

Nie mam doświadczenia i nie wiem czy nie będzie przepuszczała.

Generalnie brzmi dobrze, bo można wypiąć przy myciu i obmyć pod bieżącą wodą.

Wiktor pisal o przepustnicy kilka postow temu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyglądając się rozmiarówce triclampów i jeżeli to ma być fermentor min. 100L to może jednak zostać przy spuście dla gęstwy z wymiarem 1 1/2 cala (DN40). Wówczas można by mieć wszystkie triclampy z kołnierzem 50,5 mm. Dla 2 cali wymiar kołnierza to już 64 mm.

Edytowane przez PiwoLab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawór klapowy DN40 do wspawania

 

EDIT:

http://www.korpax.pl/armatura_spozywcza.html

 

 

Przepustnica jest wpinana jako triclamp, czy triclamp nagwintowany i w niego skręcana przepustnica?

Jak będę zamawiał, muszę wiedzieć co.

 

Należy sprawdzić cenę zaworu motylkowego z podłączeniem klampowym.

 

 

...

Jeszcze tylko jedno pytanie mnie męczy. Wysokość od podłogi.

...

 

Od zaworu spustu piwa do podłogi tyle, aby można swobodnie podstawić kega pepsi lub innego najczęściej używanego.    :)

Edytowane przez PiwoLab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.