Billy the Kid 10 Posted February 16, 2010 Witam, Właśnie degustuję pszeniczne z zestawu BA po 2 tygodniach w butelkach, wyszło całkiem dobre, nawet bardzo dobre, ale ... właśnie ma trochę za dużo goryczki, powinna być tylko w tle, a tak nie jest. Czy ktoś może coś konstruktywnego poradzić, zamierzam często robić pszeniczniaka, bo to mój ulubiony gatunek piwa. I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 730 1 Items Posted February 16, 2010 Cześć Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted February 16, 2010 I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny. Wejdź do działu "Zapiski piwowarów domowych" , tam jest tyle receptur że będziesz miał problem który wybrać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Billy the Kid 10 Posted February 17, 2010 Cześć Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia. Dzięki, właśnie tak myślałem, że za dużo tego chmielu. Jutro butelkuję grodzisza z zestawu BA, do którego dodałem 0,3 kg płatków owsianych, już wiem, że też za dużo chmielu, smakuje tak samo chmielowo jak na tym etapie pszeniczne. Następne będzie ciepne pszeniczne i jakiś pilsner. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites